We hebben het al een tijdje over vleesvervangers. Vleesvervangers zijn er in pure vorm zoals tofu, tempeh en seitan, in een bewerkte vorm zoals de kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Niets is zo lekker als huisgemaakte falafel, een bonenburger of rode bietenburger. Er zijn veel variaties mogelijk, zodra je eenmaal weet welke ingrediënten minimaal nodig zijn om de burgers hun structuur te geven en te zorgen dat ze een geheel worden - wat niet altijd even makkelijk is, maar oefening baart kunst. En zelfs een beetje uit elkaar gevallen zijn ze erg lekker. Vandaag gaan we aan de slag met falafel!
Ingrediënten
Voor circa 12 falafelballetjes
- 1 pot kikkererwten (400 gram)
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngeperst
- 1 eiwit
- 1 flinke hand peterselie, gehakt
- 1 theelepel komijnpoeder
- zout en peper
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine (of met de hand) en meng tot een plakkerige massa
- Breng op smaak met zout en peper
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en beleg een bakplaat met bakpapier
- Rol balletjes met je handen en druk die plat op de bakplaat
- Bak ze falafel in de oven in circa 30 minuten goudbruin en knapperig van buiten. Vergeet ze niet halverwege voorzichtig te draaien.
Eetsmakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Ingrediënten
Voor circa 12 falafelballetjes
- 1 pot kikkererwten (400 gram)
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngeperst
- 1 eiwit
- 1 flinke hand peterselie, gehakt
- 1 theelepel komijnpoeder
- zout en peper
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine (of met de hand) en meng tot een plakkerige massa
- Breng op smaak met zout en peper
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en beleg een bakplaat met bakpapier
- Rol balletjes met je handen en druk die plat op de bakplaat
- Bak ze falafel in de oven in circa 30 minuten goudbruin en knapperig van buiten. Vergeet ze niet halverwege voorzichtig te draaien.
Eetsmakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.