Vleesvervangers

Vleesvervanger. Het is een woord waarmee wij een haat-liefde-verhouding hebben. Dat komt omdat het er vanuit gaat dat we iets zouden willen vervangen, terwijl wij dat als doorgewinterde vegetariërs natuurlijk helemaal niet nodig vinden. Maar voor de vleeseters onder ons doet een vleesvervanger precies wat het zegt: die lege plek op het bord opvullen en zorgen voor een voedzaam alternatief. Heel belangrijk dus, want deze vleesvervangers helpen de flexitariërs een stapje op weg in het ontdekken van de veelzijdige vegetarische levensstijl. Je hebt vleesvervangers in alle soorten en maten. In deze rubriek helpen wij je op weg door de jungle van burgers, brokjes, schnitzels en stukjes, op basis van soja, quorn, lupine, bonen, groente of granen. Hoezo keuzestress? En dan zijn er ook nog eens allerlei verschillende merken die vergelijkbare producten aanbieden. Sinds de start van dit blog hebben wij er een sport van gemaakt om al deze vleesvervangers te testen en te keuren. Smaken verschillen natuurlijk, maar om je op weg te helpen in dit schap-van-duizend-mogelijkheden, vind je in deze rubriek reviews van diverse kant-en-klare vleesvervangers, getest op smaak, structuur, voedingswaarde, onnodige toevoegingen en gebruiksvriendelijkheid in de keuken.

Vind je vleesvervanger




Vegan Monday: gepofte zoete aardappel met tofu en pecannoten

De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen daarom 2019 uit tot het jaar van de vegetarische barbecue. Wij delen heerlijke barbecue recepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: gepofte zoete aardappel met tofu en pecannoten!

Lees meer

3 zomerse meeneem lunches met Quorn

De zomer staat voor de deur en dat betekent lekker buiten eten! Neem je vegetarische lunch makkelijk mee naar het park, in de auto of misschien wel naar het pretpark! Vandaag delen wij 3 recepten voor zomerse meeneem lunches met Quorn: vegan caesarsalade met gepaneerde filets, pizza muffins met vegetarische pepperoni & broodjes Quorn-kerriesalade, lekker zomers!

Lees meer

Getest: Vivera Biefstukc

Wij testen de Biefstukc van Vivera! Is het echt zo dat hij precies op een biefstuk lijkt? Qua uiterlijk wel, maar qua smaak en structuur helaas niet. De één vond de biefstukc best oke, maar de ander vond hem echt niet lekker. Maar over één ding waren wij het eens: het komt zijn beloftes als ‘biefstuk’ niet waar – Cijfer: 6

Lees meer

Kruidige Pulled Oats quesadilla’s met paprika en rode ui

Wij vieren de komst van de nieuwste vleesvervanger Pulled Oats van Gold&Green met quesadilla’s! De Pulled Oats van Gold&Green zijn ein-de-lijk verkrijgbaar in Nederland en toen wij dit hoorden, renden wij naar de winkel! Want wij zaten met smart te wachten op een vleesvervanger op basis van haver. De komst mag gevierd worden én wel met Pulled Oats quesadilla’s.

Lees meer

Top 5: recepten met tofu

Tofu is een van de meest bekende vleesvervangers, waar je zelf alle kanten op mee kunt gaan. Marineer ze met je eigen favoriete kruiden, bak krokant en combineer het met een gerecht naar jouw keuze. Maar dat is niet alles wat je ermee kunt doen! Wat dacht je van een tofu steak, tofu in je noedelsoep of tiramisu met tofucrème? Probeer nu een van onze vijf favoriete recepten met tofu!

Lees meer

Getest: AH Zeesticks

Regelmatig test ik een vleesvervanger die verkrijgbaar is in de supermarkt: van Vivera tot Garden Gourmet, van Maza tot SoFine en van Tivall tot Goodbite. Net zo lang tot ik ze allemaal gehad heb en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarde kennen. Zo hoef je nooit meer twijfelend voor het schap-van-oneindige-vreemde-mogelijkheden te staan. Vandaag getest: de Zeesticks van AH!

Lees meer

Zes tips voor een gezonde vegetarische barbecue en picknick

Het BBQ-seizoen is weer begonnen! Als je vegetariër bent en op je lijn wilt letten, kan dat soms best een beetje lastig zijn. Een barbecue staat immers vaak gelijk aan veel vlees, brood, sauzen en alcohol en daar heb je nu juist geen behoefte aan. Maar gelukkig hoeft het niet te betekenen dat jij deze gezellige momenten in het park met familie en vrienden hoeft te missen omdat je gezond en vegetarisch eet. Sterker nog, het is een mooie kans om iedereen om je heen te inspireren door te laten zien hoe lekker, gezond en vegetarisch je juist op zulke momenten kunt eten. Hoe je dat doet? Charlotte van Puur Figuur geeft ons tips!

Lees meer

Barbecue: Tofusteaks met verse sambal

De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen daarom 2019 uit tot het jaar van de vegetarische barbecue! Wij delen heerlijke barbecue recepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: tofusteaks met verse sambal uit het prachtige boek Lekker vegetarisch op de barbecue van Ross Dobson!

Lees meer

De Indonesische keuken: Tempé mendol goreng tempéballetjes

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Indonesische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. Vandaag het recept voor tempé mendol goreng tempéballetjes!

Lees meer

Getest: Knakwortel

Wij testten de Knakwortel! Een gemarineerde wortel, die je kunt toepassen als knakworst. Heerlijk op een broodje als ‘hotdog’ of ‘frikandel’, of als voorgerechtje. De buitenkant is wat steviger en de binnenkant zacht en vlezig met een zoete en rokerige paprika smaak. – Cijfer: 7

Lees meer

De Indonesische keuken: nasi goreng tempé

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Indonesische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. Vandaag: vegetarische nasi gorent tempé!

Lees meer

Top 5: recepten met falafel

Falafel is een van onze favoriete producten! De balletjes zijn ideaal als je snel, simpel en gezond wilt eten! Je maakt ze heel makkelijk zelf (of koopt ze kant-en-klaar) en maakt er de lekkerste gerechten mee. Hier vind je onze top vijf recepten met falafel! Ga jij voor de hummus plate met falafel en gegrilde groenten, falafel bowl, zoete aardappel stamppot of een Midden-Oosterse variant? 

Lees meer

Eet, reset, heal: falafelburgers met bietjes

Gezond en lekker sluiten elkaar niet uit. Dat bewijst Gwyneth Paltrow weer met haar nieuwe kookboek Eet, reset, heal. De actrice schreef eerder de kookboeken It’s All Easy, It’s All Good en My Father’s Daughter. In haar gloednieuwe kookboek voldoen al haar recepten aan de basisprincipes van clean eating. Meer dan 100 recepten met heerlijk eten om herstellen, resetten en terug in balans te komen. Vandaag delen wij het heerlijke vegan recept voor een falafelburger met bietjes. Lekker in combinatie met hummus of tahindressing, yum!

Lees meer

Getest: AH granola vijg-geitenkaas schnitzel

Deze week in het vleesvervangerschap: de granola schnitzel vijg-geitenkaas van Albert Heijn! Wederom in een eenvoudige verpakking met duidelijke titel: je krijgt wat je ziet. Deze knapperige schnitzel lijkt op een condon bleu maar is leuk om te proberen als je van geitenkaas houdt. Deze granola schnitzel vijg-geitenkaas is moeilijk te combineren in een maaltijd – Cijfer 6.5

Lees meer

4 bedrijven die diervrij vlees, zuivel en eieren produceren

We zijn met z’n allen steeds bewuster bezig. Niet alleen qua gezondheid, maar ook als we het hebben over het milieu. De vee-industrie heeft daar een grote invloed op, mede door de voeding en het grond- en waterverbruik. Dat zijn slechts een paar van de dingen die nodig zijn om dat stukje vlees in de supermarkt te krijgen. Gelukkig begint men langzamerhand in te zien wat het vergt om dat stukje vlees te produceren. Er wordt steeds vaker gekozen voor een plantaardige variant, mensen worden creatiever met groenten, maar dierlijke producten helemaal opgeven? Dat blijft lastig. Goed nieuws, dat hoeft (binnenkort) ook helemaal niet!

Lees meer

Witte asperges met Hollandaisesaus en vegan zalm Fillets van SoFine

Het aspergeseizoen is weer begonnen en bij witte asperges horen nieuwe Hollandse aardappels én zalm! Goed nieuws voor alle vega(n)s die wel graag zalm zouden willen eten: wij ontdekten de vegan SoFish Fillets Salmon Style van SoFine en moesten deze proberen. Perfect voor een feestelijk paasdiner: witte asperges met Hollandaisesaus, een vegan zalmmoot en pesto van peterselie!

Lees meer

Getest: Mora Vegetarische Slager vegan (!) Kipkorn

Deze week in het vleesvervangerschap in de diepvries: de Kipkorn van Mora en de Vegetarische Slager! Deze vleesvervanger vind je niet in het koelschap maar in het vriesvak en is echt het proberen waardt! Wij konden deze vegan Kipkorn niet van de reguliere Kipcorn onderscheiden en zijn mega enthouiast met deze veganistische snack optie! – Cijfer 9

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!