Vleesvervangers

Vleesvervanger. Het is een woord waarmee wij een haat-liefde-verhouding hebben. Dat komt omdat het er vanuit gaat dat we iets zouden willen vervangen, terwijl wij dat als doorgewinterde vegetariërs natuurlijk helemaal niet nodig vinden. Maar voor de vleeseters onder ons doet een vleesvervanger precies wat het zegt: die lege plek op het bord opvullen en zorgen voor een voedzaam alternatief. Heel belangrijk dus, want deze vleesvervangers helpen de flexitariërs een stapje op weg in het ontdekken van de veelzijdige vegetarische levensstijl. Je hebt vleesvervangers in alle soorten en maten. In deze rubriek helpen wij je op weg door de jungle van burgers, brokjes, schnitzels en stukjes, op basis van soja, quorn, lupine, bonen, groente of granen. Hoezo keuzestress? En dan zijn er ook nog eens allerlei verschillende merken die vergelijkbare producten aanbieden. Sinds de start van dit blog hebben wij er een sport van gemaakt om al deze vleesvervangers te testen en te keuren. Smaken verschillen natuurlijk, maar om je op weg te helpen in dit schap-van-duizend-mogelijkheden, vind je in deze rubriek reviews van diverse kant-en-klare vleesvervangers, getest op smaak, structuur, voedingswaarde, onnodige toevoegingen en gebruiksvriendelijkheid in de keuken.

Indiase korma met snijbonen en vegetarische kipstukjes

Vandaag staat er een vegetarische Indiase korma met snijbonen en vegetarische stukjes op het menu. Ken jij curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: curry!

Lees meer

Thaise rode curry met paprika en aubergine

Vandaag staat er een vegetarische Thaise rode curry met paprika en aubergine op het menu. Ken jij curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: curry!

Lees meer

3 x vegan falafel met verschillende bonen

Ben jij ook zo dol op falafel? Wij wel! Maar inmiddels kennen we het balletje wel, dus gingen we aan de slag met groente-falafel, maar dan anders! Met de traditionele kikkererwten, maar ook met linzen en zwarte bonen. Nu gecombineerd met geroosterde groenten en nootjes voor de crunch. Wij vinden hem nog lekkerder dan het origineel! En bovendien supersnel en gemakkelijk te maken dankzij de bonen uit stazak van HAK. YUM!

Lees meer

Wereld Vegetarisme Dag: pluim voor JUMBO!

Het is vandaag Wereld Vegetarisme Dag. Deze dag werd voor de eerste keer georganiseerd door de North American Vegetarian Society in 1977 om aandacht te vragen voor het vegetarisme. De dag vormt tevens de start van de ‘Vegetarian Awareness Month’ oktober. Als vegetariër in hart en ziel besloot ik om vanaf nu ieder jaar op 1 oktober een merk, bedrijf of persoon een ‘vegetarische pluim’ te geven namens De Hippe Vegetariër. En wie dat deze eerste keer is geworden…?

Lees meer

Vegan paprika & chili tortilla bowl met tempeh

YES! Kennen jullie No Fairytales al? No Fairytales maakt tortilla’s met maar liefst 45% groente erin – zo eet je stiekem méér groenten 🙂 En nu hebben ze een nieuwe variant met paprika & chili! Onze nieuwste favoriet naast de rode biet, wortel en boerenkool. We maakten er direct een fijn recept mee: een tortilla bowl met quinoa, zwarte bonen, puntpaprika en tempeh. YUM!

Lees meer

Top 5: recepten met tempeh

Tempeh is een hele fijne vleesvervanger en ontzettend gezond. Wat is tempeh ook alweer? Het heeft een stevige, bijna koekachtige structuur en je maakt tempeh lekker door het goed te marineren. Zodra je dat hebt gedaan, is het een ontzettend lekkere toevoeging aan je salade, maar je kunt er veel meer mee! Om je inspiratie te geven: hierbij mijn top 5 van recepten met tempeh.

Lees meer

Vind je vleesvervanger




Wie is De Hippe Vegetariër?

Nieuwsbrief

ALLE ARTIKELEN VAN DE WEEK ELKE ZONDAG GRATIS IN JE E-MAIL

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!