Vleesvervangers

Vleesvervanger. Het is een woord waarmee wij een haat-liefde-verhouding hebben. Dat komt omdat het er vanuit gaat dat we iets zouden willen vervangen, terwijl wij dat als doorgewinterde vegetariërs natuurlijk helemaal niet nodig vinden. Maar voor de vleeseters onder ons doet een vleesvervanger precies wat het zegt: die lege plek op het bord opvullen en zorgen voor een voedzaam alternatief. Heel belangrijk dus, want deze vleesvervangers helpen de flexitariërs een stapje op weg in het ontdekken van de veelzijdige vegetarische levensstijl. Je hebt vleesvervangers in alle soorten en maten. In deze rubriek helpen wij je op weg door de jungle van burgers, brokjes, schnitzels en stukjes, op basis van soja, quorn, lupine, bonen, groente of granen. Hoezo keuzestress? En dan zijn er ook nog eens allerlei verschillende merken die vergelijkbare producten aanbieden. Sinds de start van dit blog hebben wij er een sport van gemaakt om al deze vleesvervangers te testen en te keuren. Smaken verschillen natuurlijk, maar om je op weg te helpen in dit schap-van-duizend-mogelijkheden, vind je in deze rubriek reviews van diverse kant-en-klare vleesvervangers, getest op smaak, structuur, voedingswaarde, onnodige toevoegingen en gebruiksvriendelijkheid in de keuken.

Vind je vleesvervanger




Overbevissing en plantaardige visalternatieven

Overbevissing en plantaardige visalternatieven

In het kader van klimaatvraagstukken gaat het heel vaak over de milieu-impact van vlees en minder vlees eten. Veel minder vaak gaat het over het eten van vis en vraagstukken die daarbij komen kijken, zoals overbevissing en bijvangst.  Daarom stellen wij onszelf de vragen: ‘Hoe is het eigenlijk gesteld met de vis in onze zeeën?’ en ‘Welke plantaardige alternatieven zijn er voor vis?’ Wij zochten het voor je uit en vertellen je er alles over!

Lees meer
Getest: Veggie Chef vegetarische braadworstjes

Getest: Veggie Chef vegetarische braadworstjes

Regelmatig test ik een vleesvervanger die verkrijgbaar is in de supermarkt: van Vivera tot Garden Gourmet, van Maza tot SoFine en van Tivall tot Goodbite. Net zo lang tot ik ze allemaal gehad heb en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarde kennen. Zo hoef je nooit meer twijfelend voor het schap-van-oneindige-vreemde-mogelijkheden te staan. Vandaag getest: Veggie Chef vegetarische braadworstjes!

Lees meer
Getest: Sizzling Sicilian – Garden Gourmet

Getest: Sizzling Sicilian – Garden Gourmet

Regelmatig test ik een vleesvervanger die verkrijgbaar is in de supermarkt: van Vivera tot Garden Gourmet, van Maza tot SoFine en van Tivall tot GoodBite. Net zo lang tot ik ze allemaal gehad heb en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef je nooit meer twijfelend voor het schap-van-oneindige-vreemde-mogelijkheden te staan. Vandaag getest: de nieuwe Sizzling Sicilian van Garden Gourmet!

Lees meer
De Chinese keuken: krokante tofu in pittige zure saus

De Chinese keuken: krokante tofu in pittige zure saus

De Chinese keuken kent verschillende regionale keukens, waaronder de Kantonese en Sichuankeuken. De gerechten uit de Chinese keuken staan bekend om harmonie tussen zout, pittig, zuur, zoet, bitter en umami, wat resulteert in prachtige gerechten. De komende tijd mogen wij er een aantal van delen uit het mooie boek Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan. Vandaag: krokante tofu in pittige zure saus!

Lees meer
Getest: Vegetarische Visvrije Gamba’s

Getest: Vegetarische Visvrije Gamba’s

Regelmatig test ik een vleesvervanger die verkrijgbaar is in de supermarkt: van Vivera tot Garden Gourmet, van Maza tot SoFine en van Tivall tot Goodbite. Net zo lang tot ik ze allemaal gehad heb en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarde kennen. Zo hoef je nooit meer twijfelend voor het schap-van-oneindige-vreemde-mogelijkheden te staan. Vandaag testen wij in plaats van een vleesvervanger, een visvervanger: Visvrije Gamba’s van De Vegetarische Slager!

Lees meer
Vegan Monday: gepofte zoete aardappel met tofu en pecannoten

Vegan Monday: gepofte zoete aardappel met tofu en pecannoten

De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen daarom 2019 uit tot het jaar van de vegetarische barbecue. Wij delen heerlijke barbecue recepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: gepofte zoete aardappel met tofu en pecannoten!

Lees meer
3 zomerse meeneem lunches met Quorn

3 zomerse meeneem lunches met Quorn

De zomer staat voor de deur en dat betekent lekker buiten eten! Neem je vegetarische lunch makkelijk mee naar het park, in de auto of misschien wel naar het pretpark! Vandaag delen wij 3 recepten voor zomerse meeneem lunches met Quorn: vegan caesarsalade met gepaneerde filets, pizza muffins met vegetarische pepperoni & broodjes Quorn-kerriesalade, lekker zomers!

Lees meer
Getest: Vivera Biefstukc

Getest: Vivera Biefstukc

Wij testen de Biefstukc van Vivera! Is het echt zo dat hij precies op een biefstuk lijkt? Qua uiterlijk wel, maar qua smaak en structuur helaas niet. De één vond de biefstukc best oke, maar de ander vond hem echt niet lekker. Maar over één ding waren wij het eens: het komt zijn beloftes als ‘biefstuk’ niet waar – Cijfer: 6

Lees meer
Kruidige Pulled Oats quesadilla’s met paprika en rode ui

Kruidige Pulled Oats quesadilla’s met paprika en rode ui

Wij vieren de komst van de nieuwste vleesvervanger Pulled Oats van Gold&Green met quesadilla’s! De Pulled Oats van Gold&Green zijn ein-de-lijk verkrijgbaar in Nederland en toen wij dit hoorden, renden wij naar de winkel! Want wij zaten met smart te wachten op een vleesvervanger op basis van haver. De komst mag gevierd worden én wel met Pulled Oats quesadilla’s.

Lees meer
Top 5: recepten met tofu

Top 5: recepten met tofu

Tofu is een van de meest bekende vleesvervangers, waar je zelf alle kanten op mee kunt gaan. Marineer ze met je eigen favoriete kruiden, bak krokant en combineer het met een gerecht naar jouw keuze. Maar dat is niet alles wat je ermee kunt doen! Wat dacht je van een tofu steak, tofu in je noedelsoep of tiramisu met tofucrème? Probeer nu een van onze vijf favoriete recepten met tofu!

Lees meer
Getest: AH Zeesticks

Getest: AH Zeesticks

Regelmatig test ik een vleesvervanger die verkrijgbaar is in de supermarkt: van Vivera tot Garden Gourmet, van Maza tot SoFine en van Tivall tot Goodbite. Net zo lang tot ik ze allemaal gehad heb en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarde kennen. Zo hoef je nooit meer twijfelend voor het schap-van-oneindige-vreemde-mogelijkheden te staan. Vandaag getest: de Zeesticks van AH!

Lees meer
Zes tips voor een gezonde vegetarische barbecue en picknick

Zes tips voor een gezonde vegetarische barbecue en picknick

Het BBQ-seizoen is weer begonnen! Als je vegetariër bent en op je lijn wilt letten, kan dat soms best een beetje lastig zijn. Een barbecue staat immers vaak gelijk aan veel vlees, brood, sauzen en alcohol en daar heb je nu juist geen behoefte aan. Maar gelukkig hoeft het niet te betekenen dat jij deze gezellige momenten in het park met familie en vrienden hoeft te missen omdat je gezond en vegetarisch eet. Sterker nog, het is een mooie kans om iedereen om je heen te inspireren door te laten zien hoe lekker, gezond en vegetarisch je juist op zulke momenten kunt eten. Hoe je dat doet? Charlotte van Puur Figuur geeft ons tips!

Lees meer
Barbecue: Tofusteaks met verse sambal

Barbecue: Tofusteaks met verse sambal

De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen daarom 2019 uit tot het jaar van de vegetarische barbecue! Wij delen heerlijke barbecue recepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: tofusteaks met verse sambal uit het prachtige boek Lekker vegetarisch op de barbecue van Ross Dobson!

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!