Dit recept is heerlijk als lunch, maar kan naar mijn mening ook prima ’s avonds op het menu staan. Nu het kouder wordt vind ik niets fijner dan me opwarmen aan een heerlijk kopje soep. Omdat mijn moeder niet altijd in de buurt is om haar befaamde groentesoep te maken, ben ik zelf aan de slag gegaan om tot een heerlijk recept te komen. Omdat Japans eten een grote inspiratiebron is, leek het me leuk om mijn favoriete ramen van de toko na te bootsen in mijn eigen keuken. En ik moet zeggen dat deze vegetarische Japanse ramen aardig gelukt is. Proef zelf!
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
1,5 liter water
2 tenen knoflook
2 centimeter gember
6 theelepels miso pasta
1 theelepel zout arme soja saus of tamari
¼ theelepel chilibonen pasta
2 theelepels sesamolie
500 gram (boekweit)noedels
Toppings:
Optioneel: 4 eieren
1 paksoi
4 lente ui
300g shitake, kort verhit in de koekenpan
Hoe maak je deze Japanse ramen met boekweit noedels?
Bereid eerst de toppings. Want zodra de noedels gaar zijn, moeten ze direct in de soep geserveerd worden met de toppings, anders worden de noedels te zacht. Begin dus met het koken van de eieren. Kook deze 4 minuten in kokend water, dan zullen ze precies zacht genoeg zijn. Snij dan de lente ui in dunne plakjes, snij de paksoi waarbij je de groene stukken grover snijdt dan de witte delen en snij de shitake in stukjes. Pers de knoflook fijn, schil de gember en snij in dunne plakjes. Breng dan water aan de kook in een ruime pan en doe daar de gember en de knoflook in. Zet het vuur hoog en laat dit 15 minuten koken. Haal het mengsel hierna door een zeef en giet de bouillon terug in de pan. Voeg de misopasta, sojasaus en chilibonenpasta toe en laat het op laag vuur pruttelen. Zet ondertussen een pan op met ruim kokend water en kook de boekweitnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Verdeel de noedels over de borden, voeg daar de sesamolie en toppings aan toe en schenk tot slot de bouillon de borden. Je bent klaar om te serveren!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!





Beste Lieske,
Afgelopen dinsdag maakte mijn man dit recept. Het was heerlijk!
Echter… een dag later kregen mijn man en ik beide vreselijke uitslag en jeuk. Wat blijkt na overleg met huisarts; shiitakes moet je altijd goed verhitten en niet rauw eten (zoals in jouw recept) want het kan een (ook ernstige) allergische reactie uitlokken. We hebben nu allergietabletten en speciale zalf, maar het kan nog een paar weken duren voordat we er van af zijn. Het leek me handig je op de hoogte te stellen zodat je in het recept kan vermelden dat de (verse) shiitakes altijd verhit moeten worden of dat je beter gedroogde kunt gebruiken. Zie ook: https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/stxt/shiitake-dermatitis.htm
Groet,
Hoi Kim, wat vervelend dit is niet de bedoeling geweest, excuses! Zelf heb ik hier gelukkig geen last van gehad, maar ik heb het direct aangepast in het recept! Volgende keer zal ook ik de shiitake’s verhitten in de koekenpan of de gedroogde variant gebruiken. Ik denk wel dat de verse shiitake in dit recept van meerwaarde is, maar ik zal dit in mijn achterhoofd houden! Bendankt. Groetjes, Lieske