Print Friendly, PDF & Email

Deze heerlijke, zoete fruitsalade is perfect afgestemd op de Kapha dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met andere soorten fruit of kruiden je dit recept ook kunt gaan gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over ontbijten volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

KAPHA: Fruitsalade met honing-gember dressing
Fruit is altijd erg licht verteerbaar en daarom fijn voor kapha, vooral in de ochtend (kapha-tijd). Grapefruit en granaatappel werken extra reinigend en balancerend. Door verwarmende kruiden toe te voegen wordt de spijsvertering verhoogd, hetgeen belangrijk is voor Kapha. En honing tot slot is eigenlijk de enige zoetstof die Kapha kan verdragen omdat honing een schrapende, samentrekkende en verwarmende werking heeft. Wel moet Kapha erop letten dat de honing nooit gekookt of verhit wordt. De waardevolle voedingsmoleculen gaan dan op ‘lijm’ lijken en hechten zich aan de slijmvliezen, waardoor er verstopping en blokkades ontstaan die Ama veroorzaken.

Ingrediënten (voor 4 personen)
Verschillende soorten Kapha fruit: appel, cranberry, gedroogd fruit (rozijn,vijg, abrikoos, pruim), granaatappel, grapefruit, aardbei, rode en zwarte bes

¼  theelepel geraspte gember
2 eetlepels honing
het sap en de rasp van ½ biologische limoen
2 eetlepels water
1 kleine eetlepel fijngesneden munt

Bereidingswijze
Meng de geraspte gember met de honing, het sap en de rasp van de limoen, het water en de munt. Roer dit vervolgens door de verschillende soorten gesneden fruit. Klaar!

Meer Ayurvedische ontbijtinspiratie
Meer ontbijtinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Kapha: fruitsalade met honing-gember dressing
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)