Lentesalade van tuinbonen en doperwten
Lauren Kreijger

Lentesalade van tuinbonen en doperwten

donderdag 26 mei 2022
Fresh is een kookboek vol gerechten, bereid met de meest pure en natuurlijke ingrediënten. Fresh is geschreven door Amber Rose, culinair auteur en kok. In dit boek vertelt ze een verhaal over recepten, familie, reizen en thuiskomen. Het is een verhaal over evenwicht in het leven en evenwicht met eten. Amber beschrijft hoe je dit evenwicht kunt vinden. Vandaag delen wij het recept voor deze lentesalade van tuinbonen en doperwten!

Ingrediënten
Voor 4 personen
kleine handvol erwtenscheuten (of micro-erwtenscheuten)
10 verse blaadjes munt, grof gescheurd
8 blaadjes basilicum, grof gesneden
2 kropjes jonge bindsla, blaadjes gewassen, uitgelekt
1⁄2 ingemaakte citroen, alleen de schil, in dunne reepjes
1⁄2 citroen, het sap
200 g tuinbonen, vers of bevroren
100 g jonge doperwten
80 g naakte gerst of parelgerst
60 g zachte geitenkaas
50 g blanke amandelen, licht geroosterd, grof gehakt
1 tl munt, gedroogd
extra vergine olijfolie
zout en peper

Bereidingswijze

1. Doe de gerst in een kom en bedek met koud water en laat minstens 3 uur of een nacht staan. Doe het in een zeef, spoel goed af, laat uitlekken en doe in een middelgrote pan. Voeg water toe tot er een laagje van 7 cm boven de gerst staat. Breng een pan met water aan de kook. Zet het op lage temperatuur en laat de gerst ongeveer 30 minuten sudderen met de deksel op de pan, tot het beetgaar is; het moet taai en een beetje nootachtig zijn. Giet de gerst af in een vergiet en spoel het af met koud stromend water. Laat het uitlekken en doe in een kom.
2. Breng een andere pan water, ongeveer halfvol, aan de kook. Voeg wat zout toe, doe de tuinbonen erbij en laat 1 minuut sudderen. Voeg de doperwten toe, breng het water weer aan de kook en laat de groenten 30 seconden sudderen. Doe ze meteen in een vergiet en spoel ze af met koud stromend water. Kook de tuinbonen en doperwten niet te lang; ze moeten frisgroen blijven.
3. Verdeel de blaadjes bindsla op een platte schaal en strooi de doperwten en tuinbonen, de gekookte gerst, de reepjes ingemaakte citroen en de gedroogde en verse kruiden erover.
4. Verkruimel de geitenkaas boven de salade. Strooi de erwtenscheuten en gehakte amandelen erover en sprenkel er wat citroensap en olijfolie over. Breng de salade op smaak met wat zout en peper.

Tip
Om amandelen te roosteren verwarm je de oven voor op 180 °C. Spreid de amandelen uit op een ondiepe bakplaat en rooster ze 7-10 minuten, tot ze mooi goudgeel en geurig zijn. Houd ze goed in de gaten, want ze verbranden snel. Laat ze afkoelen op een bord en hak ze daarna grof. Je kunt een dubbele hoeveelheid (of nog meer) roosteren voor andere recepten. Bewaar de afgekoelde, ongehakte amandelen in een luchtdicht afgesloten bak en gebruik ze binnen 1-2 weken.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Fresh gemaakt? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!


Fresh
Bol.com
Amber Rose
ISBN: 9789045218434
24,99 | Karakter Uitgevers B.V.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Reacties

het was een verrassend recept voor een warme zomeravond, heel lekker en snel klaar, bedankt, ik ga het zeker nog eens maken, groetjes Riet

11:51 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.