Print Friendly, PDF & Email

Fresh is een kookboek vol gerechten, bereid met de meest pure en natuurlijke ingrediënten. Fresh is geschreven door Amber Rose, culinair auteur en kok. In dit boek vertelt ze een verhaal over recepten, familie, reizen en thuiskomen. Het is een verhaal over evenwicht in het leven en evenwicht met eten. Amber beschrijft hoe je dit evenwicht kunt vinden. Vandaag delen wij het recept voor deze lentesalade van tuinbonen en doperwten!

Ingrediënten
Voor 4 personen
80 g naakte gerst of parelgerst
1⁄2 tl zout
200 g tuinbonen, vers of bevroren
100 g jonge doperwten
2 kropjes jonge bindsla, blaadjes gewassen, uitgelekt
1⁄2 ingemaakte citroen, alleen de schil, in dunne reepjes
flinke snuf gedroogde munt
10 verse blaadjes munt, grof gescheurd
8 blaadjes basilicum, grof gesneden
60 g zachte geitenkaas
kleine handvol erwtenscheuten (of micro-erwtenscheuten)
50 g blanke amandelen, licht geroosterd, grof gehakt
sap van 1⁄2 citroen
goede extra vergine olijfolie, voor het besprenkelen
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
witte of blauwe bernagiebloemen (naar wens)

Bereidingswijze

1. Doe de gerst in een kom, bedek hem met koud water en wel hem minstens 3 uur of een nacht. Doe hem in een zeef, spoel goed af, laat uitlekken en doe in een middelgrote pan. Voeg water toe tot er een laagje van 7 cm boven de gerst staat. Breng het water aan de kook. Zet het vuur lager en laat de gerst ongeveer 30 minuten sudderen met het deksel op de pan, tot hij beetgaar is; hij moet taai en een beetje nootachtig zijn. Giet hem af in een vergiet en spoel hem af met koud stromend water. Laat hem uitlekken en doe in een kom.
2. Breng een andere pan water, ongeveer halfvol, aan de kook. Voeg het zout toe, doe de tuinbonen erbij en laat ze 1 minuut sudderen. Voeg de doperwten toe, breng het water weer aan de kook en laat de groenten 30 seconden sudderen. Doe ze meteen in een vergiet en spoel ze af met koud stromend water. Kook de tuinbonen en doperwten niet te lang; ze moeten frisgroen blijven.
3. Maak de salade: leg de blaadjes bindsla op een platte schaal en strooi de doperwten en tuinbonen, de gekookte gerst, de reepjes ingemaakte citroen en de gedroogde en verse kruiden erover.
4. Verkruimel de geitenkaas boven de salade. Strooi de erwtenscheuten en gehakte amandelen erover en sprenkel er wat citroensap en olijfolie over. Breng de salade op smaak met wat grof zout en zwarte peper. Strooi er tot slot een paar witte of blauwe bernagiebloemen over, als je wilt.

Tip
Om amandelen te roosteren verwarm je de oven voor op 180 °C. Spreid de amandelen uit op een ondiepe bakplaat en rooster ze 7-10 minuten, tot ze mooi goudgeel en geurig zijn. Houd ze goed in de gaten, want ze verbranden snel. Laat ze afkoelen op een bord en hak ze daarna grof. Je kunt een dubbele hoeveelheid (of nog meer) roosteren voor andere recepten. Bewaar de afgekoelde, ongehakte amandelen in een luchtdicht afgesloten bak en gebruik ze binnen 1-2 weken.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Fresh gemaakt? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Fresh
Amber Rose
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045218434
Prijs: €24,99

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Lentesalade van tuinbonen en doperwten
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time