Koreaanse Bibimbap bowl met ‘marinated mushrooms’
Beoordeel dit artikel

Een Bibimbap Bowl is een traditioneel Koreaans gerecht boordevol kleur, smaak en textuur. Echt even wat anders dan de Hollandse pot: een feestje voor al je zintuigen! Dit keer maakte ik de Bibimbap Bowl met een heel bijzonder ingrediënt: ‘marinated mushrooms’ van het Koreaanse paddenstoelenbedrijf ‘GreenCo’. Deze zijn spoedig ook in Nederland verkrijgbaar en echt de ultieme toevoeging aan je bowl!

Marinated Mushrooms?
Jawel! Echt uit Korea, waar natuurlijk de mooiste paddenstoelen groeien! Leuke potjes gevuld met allemaal kleine bundelzwammen en ander moois van moeder natuur. Er zijn drie varianten: gemarineerd, gemarineerd in olijfolie en gepekeld! De eerste heeft een mooie gebalanceerde maar niet zo uitgesproken smaak en de tweede is lekker een beetje vettig en smaakt echt ‘umami’. De derde tot slot is heel uitgesproken, echt gepekeld, zout en zuur dus. Je moet er van houden, maar het is perfect in combinatie met die olijfolie variant als je het mij vraagt 🙂 Ik houd jullie op de hoogte wanneer het echt in de winkel ligt…! En tot die tijd, kan je de marinated mushrooms ook vervangen door geroerbakte paddenstoelen met een scheutje tamari. Tijd om aan de slag te gaan!

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen

200 gram zwarte rijst
2 aubergines, in blokjes
160 gram ‘marinated mushrooms’ van GreenCo
4 oranje penen
4 eieren
zout en peper

Voor de gehakt:
200 gram vegetarisch fijngehakt
1 bosui, fijngesneden
1 el honing
2 el sojasaus

Voor de bibimbap saus:
4 el gochujang (Koreaanse chilisaus)
4 el sesamolie
1 el sesamzaadjes
1 el honing
5 el appelazijn

Optioneel – Voor de ingemaakte komkommer:
1 komkommer
1 chilipeper
4 el suiker
5 knoflookteentjes
4 tl zout
1 tl sesamolie
400 ml rijstazijn

Let op: de ingemaakte komkommer maak je de avond van tevoren.

Hoe maak je deze Bibimbap Bowl?

  1. Wil je er ingemaakte komkommer bij? Begin hier dan de avond van tevoren mee. Snijd hiervoor de komkommer in repen of schuine plakken en plaats deze in een kom. Strooi het zout over de komkommer en laat 10 minuten staan zodat de komkommer kan uitlekken. Plaats de komkommer daarna in een pot of bakje. Snijd ondertussen de chilipeper in dunne plakjes en pers de knoflook en voeg dit toe aan de komkommer. Doe hier de sesamolie, rijstazijn en suiker bij en meng door elkaar. Plaats minimaal 12 uur in de koelkast tot gebruik.
  2. Kook de zwarte rijst volgens de instructies op de verpakking.
  3. Maak de Bibimbap saus voor de bowl door alle ingrediënten door elkaar te mengen.
  4. Bereid dan de aubergine. Verhit in een wok een flinke scheut Bibimbap saus en roerbak daarin de aubergine gedurende 15 minuten tot hij zacht is en lekker gemarineerd.
  5. Bereid dan het vegetarische gehakt. Verhit nogmaals een scheutje olie in de wok en fruit daarin de bosui. Voeg de vegetarische gehakt toe samen met de honing en de sojasaus en bak tot hij krokant begint te worden.
  6. Doe de wortels door een spiraalsnijders en maak er lange slierten van. Leg die slierten in een kommetje en overgiet met een beetje dressing, voldoende om ze te marineren. Laat zo even staan.
  7. Maak tot slot een omelet. Verhit nogmaals een scheutje olie in de wok en breek daarin de 4 eieren. Roer ze los, bestrooi met zout en peper en bak tot een mooie stevige omelet. Snijd deze in vieren.
  8. Maak nu de borden op. Verdeel in kommen de zwarte rijst, de gebakken aubergine, het vegetarische gehakt, de gemarineerde wortelli en optioneel de ingemaakte komkommer. Maak af met jouw favoriete ‘marinated mushrooms’, ik koos voor een combinatie van de paddenstoelen gemarineerd in olijfolie en de gepekelde paddenstoelen. Besprenkel tot slot met de overige Bibimbap saus.

Heb jij dit Bibimbap recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie in een reactie of via Facebook, Instagram of Twitter. Wij zijn benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Koreaanse Bibimbap bowl met ‘marinated mushrooms’
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!