Het is december, de grote feestmaand! Dus extra veel overheerlijke kerstrecepten op De Hippe Vegetarier voor de feestdagen. Dit doen we dit jaar niet alleen, we mogen ook drie fantastische recepten van Foodies magazine delen! Makloba, of Maklouba, is een Arabisch gerecht en betekent letterlijk ‘omklappen’. Voor je het serveert draai je de pan om op een bord of schaal. Dit is de Syrische variant met aubergine en rijst, een prachtige hartige taart uit de wereldkeuken! Ben jij ook zo dol op dit soort bijzondere recepten? Dan mag ik je misschien heel blij maken met een jaarabonnement op Foodies magazine! Lees snel verder!

coverdecemberWin FOODIES voor 1 jaar
Foodies is het ultieme tijdschrift voor mensen die van eten houden en willen weten waar hun eten vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Foodies biedt maandelijks tientallen recepten: van eenvoudig tot uitdagend, maar altijd maakbaar en toegankelijk. Echt een cadeautje voor een foodie dus om iedere maand op de deurmat te vinden! Ik heb het genoegen dat ik deze feestmaand nog vrolijker mag maken door het weggeven van een jaarabonnement op dit heerlijke magazine. Wat moet je doen? Volg De Hippe Vegetariër op Instagram, geef onder de winactie-post met icons aan hoe graag je dit jaarabonnement wilt winnen en tag een vriend/vriendin die hier ook blij van zou worden. De winnaar wordt dinsdag 13 december bekend gemaakt!

Ingrediënten
5 stevige aubergines
1 kleine bloemkool
4 tomaten
500 g basmatirijst
1 teentje knoflook
400 g Turkse yoghurt 1-2 el
gedroogde munt
3 uien
1 kaneelstokje
1-2 el milde olijfolie
4 el 7-spices (Libanese 7-kruidenmix, Turkse supermarkt)
evt. 600 ml groentebouillon
zout en peper
olie om te frituren

Bereidingswijze
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Breek daarna het kaneelstokje doormidden. Verhit de olijfolie in een pan en bak er de uien goudbruin in. Voeg het 7-spicespoeder, het kaneelstokje en 600 ml heet water (of groentebouillon) toe. Breng op smaak met zout en peper en kook op laag vuur tot een bouillon. Verhit de olie om te frituren in een wok. Maak intussen de bloemkool en de aubergines schoon en snijd ze in plakken van ca. 1 cm dik. Bestrooi de plakken lichtjes met zout. Dep ze droog met keukenpapier. Frituur de plakken aubergine en bloemkool goudbruin in de olie en laat ze uitlekken. Maak de tomaten schoon en snijd ze in plakken. Verdeel de plakken tomaat over een pan met dikke bodem.  Bekleed de tomaten op de bodem en de zijkanten van de pan met de plakken aubergine. Was de rijst en laat hem goed uitlekken. Schep de helft van de rijst in de pan. Schep met een schuimspaan flink wat van de uien uit de bouillon en verdeel ze over de rijst. Verdeel de overige aubergine en de helft van de bloemkool erover. Schep de overige rijst, wat uien uit de bouillon en de overige bloemkool erover. Klap de uitstekende plakken aubergine naar binnen en schenk de hete bouillon over de rijst in de pan. Breng aan de kook en kook afgedekt ca. 20 minuten op laag vuur. Zet het vuur uit en laat ca. 5 minuten rusten. Pel intussen de knoflook en rasp hem fijn. Meng de knoflook door de yoghurt en breng op smaak met zout en de gedroogde munt. Verwijder het deksel van de pan en leg een groot plat bord of een schaal omgekeerd op de pan. Keer de pan om en stort de maklouba op het bord. Geef de knoflook-muntyoghurt er in een apart schaaltje bij. Het mooist is om het aan tafel over borden te verdelen. Bestrooi het eventueel met goudbruin geroosterde amandelen of pijnboompitten.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Recept uit Foodies Christmas Issue 2016. Foto’s: Sven Benjamins  Foodstyling & receptuur: Nadia Zerouali  Styling: Gonnie Constansia  

maklouba

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Maklouba met knoflook-muntyoghurt
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!