Print Friendly, PDF & Email

Deze maand op De Hippe Vegetariër doen we Aziatische maandag! Geïnspireerd door Fair Trade Original, wiens Thaise boerinnen in april naar Nederland komen om hun eigen familierecepten te delen met Nederlandse liefhebbers van de Thaise keuken. Deze authentieke Thaise papayasalade is naar het recept van Khun Orapin, een pittige peperboerin, dus bereid je dus voor…

Khun Orapin: pittige pepertante
Khum Orapin is één van de Thaise boerinnen van Fair Trade Original. Vroeger was ze een peperhandelaar, maar ze werd witheet van de hoeveelheid chemicaliën die de boeren gebruikten bij de verbouw van hun chilipepers. Dit deed haar besluiten om zelf chilipepers te gaan verbouwen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Orapin woont met haar man Sukon en drie zonen in Sisaket, een provincie in het Noordoosten van Thailand. Als peperboerin is ze onderdeel van de Sisaket Fairtrade Farmer Group die sinds 2012 fairtrade groene en rode chilipepers verbouwt. Deze pepers vind je terug in de currypasta’s en natuurlijk in de sambal van Fair Trade Original. Door deze samenwerking heeft ze een wekelijks inkomen. ‘Dat komt door goede prijsafspraken en een verbeterde planning. De productiekosten konden omlaag en de tussenhandel slaan we nu over. Mijn drie zoons kunnen studeren. Zoiets was onmogelijk toen ik klein was.’ Volgens haar man is Orapin de beste kokkin van het dorp. Vaak vragen ze haar om voor ceremonies te koken. Ook zelf wordt Orapin blij van koken. Van proeven, ruiken én eten. ‘Ik improviseer en laat me leiden door m’n smaakgevoel.’ Het is Orapins droom om biologische chilipepers te verbouwen.

Orapin’s Thaise papayasalade (maar dan vega)
Bij Orapin thuis gaat er geen dag voorbij zonder dat er chilipepers gegeten worden. Waarom toch die liefde voor hete pepers? ‘Je wordt er sterk van’, zegt Orapin’s zoon. Dat is in zekere zin waar, want pepers zijn rijk aan vitamine C. Zoals in veel Thaise families gebruikelijk is, maakt bij Orapin thuis iedereen zijn eigen papayasalade. Haar man Sukon doet 5 chilipepertjes in een eenpersoonssalade. Dat vond ik wat gortig, dit recept is aangepast op de Nederlandse smaak. Maar leef je gerust uit!

Ingrediënten
2 Thaise kleine chilipepers
2 teentjes knoflook
100 gram sperzieboontjes
8 kleine romana tomaten
2 limoentjes
3 eetlepels palmsuiker
1 eetlepel tamarindepasta
3 eetlepels sojasaus
1 Thaise (onrijpe) groene papaya (circa 600 gram, verkrijgbaar bij de toko)
2 handjes pinda’s

Bereidingswijze
Stap 1: Doe de chilipepers en de knoflooktenen in de vijzel en stamp fijn.
Stap 2: Halveer de sperzieboontjes en blancheer deze.
Stap 3: Snijd de tomaatjes in kwarten en voeg toe aan de vijzel en stamp door de overige ingrediënten.
Stap 4: Knijp de limoenen uit boven de vijzel.
Stap 5: Verwarm de palmsuiker met een eetlepel water zodat deze smelt en beter oplost in de dressing.
Stap 6: Voeg de palmsuiker, de tamarinde en de sojasaus toe aan de vijzel en meng goed.
Stap 7: Schil de papaya met een dunschiller. Snijd er daarna dunne sliertjes van of haal hem door de spirelli snijder.
Stap 8: Doe de ingrediënten uit de vijzel in een kom en meng met de papayaslierten.
Stap 9: Rooster de pinda’s in een droge koekenpan, let daarbij op dat ze niet aanbranden.
Stap 10: Bestrooi voor het serveren met geroosterde pinda’s

Leuk weetje over chilipepers
De chilipeper komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Hoe hoger op de Schaal van Scoville, hoe heter de peper. Van 0 (een paprika) tot 1.463.700 (de Trinidad Schorpioen, de heetste peper op aarde ). De Thaise chilipeper Prik Kee Noo die Orachan verbouwt is met zijn 75.000 op de schaal van Scoville nog een bescheiden pepertje. Hoe kun je je mond blussen na het eten van hete pepers? De een zegt met een hap suiker, de ander met een hap rijst. Orapin zweert bij een snuf zout op de tong.

Wil jij Orapin ontmoeten en haar keukengeheimen leren?
Op 6 april komt ze naar Nederland om een echte Aziatische kookworkshop te geven! Jij kan hierbij zijn. Je kunt je aanmelden kan via: www.ontmoetonzeboeren.nl. Let op, de plaatsen zijn beperkt! Er mogen 30 mensen mee doen, je krijgt tijdig bericht of je bent geselecteerd om erbij te zijn.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Pittige Thaise papaya salade
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)