Wij zijn de uitdaging aangegaan om de ultieme guilty pleasures te maken, maar dan 100% vegan! Chocoladebrownies met karamelsaus konden natuurlijk niet op dat lijstje ontbreken! Deze plantaardige chocolade brownies hebben een krokante buitenkant en zijn chewy door het gebruik van cacaopoeder, gesmolten chocolade én extra stukjes chocolade. De vegan karamelsaus maakt het helemaal af. Smullen, en homemade zonder dierlijke producten!

Puur & Plantaardig op RTL4
Wil je nog meer plantaardige inspiratie? Ik werkte mee aan het mini-programma Puur & Plantaardig op RTL4! Hier maakte ik voor Miljuschka een fantastische vegan burger (op Turksbrood met avocadospread), een gevulde aubergine met plantaardige ‘kruidenboter’ van de BBQ én liet ik haar zien hoe gemakkelijk het is om zelf een plantaardige spread te maken met iedere smaak die je maar wilt. Wil je Puur & Plantaardig terugzien met mijn plantaardige recepten en meer? Kijk dan hier!

Ingrediënten
Voor de brownies (16 stukjes):
300 g vegan chocolade (100 g smelten + 200 g grofgesneden)
250 g bloem
250 ml sojamelk melk
250 ml Becel Original Vloeibaar
75 g cacaopoeder
200 g kristalsuiker
200 g lichtbruine basterdsuiker
1 tl bakpoeder
1 tl vanille extract
½ tl zout

Voor de karamelsaus:
200 g kristalsuiker
150 ml sojaroom
100 ml water
70 ml Becel Vloeibaar Original
½ tl zout

Extra:
vierkante bakvorm (24 cm x 24 cm)
bakspray
bakpapier
bakrekje

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vouw een stuk bakpapier zo dat het vel precies in de bakvorm past, maar aan twee kanten uitsteekt zodat je straks makkelijk de brownies uit de vorm kunt tillen. Spray de bakvorm in met bakspray en leg hier het vel bakpapier in.
  2. Zeef bloem en cacaopoeder in een kom en voeg hier de kristalsuiker, bruine basterdsuiker, bakpoeder en zout aan toe en roer alles goed door elkaar.
  3. Voeg de plantaardige melk, Becel Original Vloeibaar en vanille extract toe aan de kom en roer alles met behulp van een spatel door elkaar totdat je een dik beslag hebt.
  4. Smelt 100 gram chocolade au-bain-marie. Dit doe je door de chocolade in grove stukken te snijden en deze in een kom boven een pan met heet water te zetten. Zorg ervoor dat de kom met chocolade de pan niet raakt. Voeg de chocolade, wanneer deze volledig gesmolten is, toe aan de kom met het beslag en roer alles goed door.
  5. Snijd de overgebleven chocolade in grove stukken en voeg dit toe aan het beslag. Roer alles nogmaals door.
  6. Verdeel het browniebeslag over de bakvorm met bakpapier en strijk de bovenkant egaal uit met behulp van een spatel.
  7. Bak de brownies 35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de brownies uit de oven en laat minimaal 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal de brownies uit de vorm en leg deze op een bakrek om volledig af te koelen. Maak ondertussen de karamelsaus.
  8. Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan en breng het aan de kook zonder dat je tussendoor in de pan roert. Laat het geheel karamelliseren totdat het mengsel de kleur heeft van donkere karamel. Roer de Becel Original Vloeibaar door de karamel met behulp van een houten lepel. Voeg, wanneer de karamel de boter heeft opgenomen, de sojaroom en het zout toe aan de pan en en blijf roeren in de pan totdat er een dikke karamelsaus ontstaat. Zet het vuur uit.
  9. Snijd de brownies in stukken en plaats de stukjes terug op het bakrek. Giet de karamelsaus over de brownies en serveer de brownies direct en laat de overgebleven brownies met karamelsaus afkoelen.

Op zoek naar meer vegan bakinspiratie? Kijk dan op deze pagina

Ken jij Becel Pure al? Wat is jouw favoriete vegan bakcrecept? Verras ons met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Plantaardige chocoladebrownies met karamelsaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!