Nu de zomertijd nog net niet is ingegaan wil ik graag nog even deze herfstige taart met jullie delen. Het kan nog even! Een prachtige taart gevuld met pompoen, spinazie, gecarameliseerde rode ui en feta. Een mooier tafereel op tafel is ondenkbaar. Perfect om zelf van te genieten of te delen met een tafel vol gasten.
Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
200 gram volkoren bloem
100 gram havervlokken
100 gram boter
6-7 eetlepels koud water
mespuntje zout
Voor de vulling:
1 grote flespompoen
2 rode uien
3 tenen knoflook
3 grote handen spinazie
2 eieren, losgeklopt
½ pakje feta
2 eetlepels balsamico azijn
olijfolie, zout en peper
Voor de garnering:
handje peterselie
Hoe maak je deze herfstige taart?
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de bloem samen met de havervlokken, de boter en het zout in een keukenmachine en maal tot een geheel. Voeg een voor een de eetlepels water toe tot er een mooi deeg ontstaat. Druk het deeg in een springvorm, helemaal tot de randjes en prik met een vork gaatjes in de bodem. Laat het deeg gedurende 10 minuten blind bakken in de oven (ik legde een bakpapier in de taartvorm met daarop een kleine pandekstel, dat werkte perfect), haal daarna de blinde vulling eruit en bak nog 5-10 minuten tot ook de bodem ‘droog’ gebakken is. Laat de oven aan staan terwijl je de zaden en draadjes van de pompoen verwijderd en deze in blokjes snijdt. Leg de pompoen op een bakplaat, besprenkel royaal met olijfolie, peper en zout en rooster in 10 minuten beetgaar. Pel ondertussen de rode uien en snij in grote ringen. Verhit olijfolie in een koekenpan, voeg de uien toe en bestrooi met zout. Blijf roeren gedurende 10 minuten tot de uien glazig beginnen te worden en donkere plekken krijgen. Verlaag het vuur en laat nog 10 minuten bakken tot ze gecarameliseerd zijn. Voeg op het laatst 1 eetlepel balsamico azijn toe, laat deze opnemen door de uien en haal dan van het vuur. Pel de knoflook, snij fijn en verhit opnieuw olijfolie in de koekenpan. Voeg de knoflook toe en laat een minuutje fruiten. Voeg dan de spinazie toe met wat zout en laat gedurende enkele minuten roerbakken tot de spinazie begint te slinken. Voeg ook 1 eetlepel balsamico azijn toe en haal van het vuur. Meng de spinazie met de uien, 3/4de van de pompoen en de helft van de feta. Mix dit met de eieren en voeg zout en peper toe naar smaak. Doe de vulling in de taart, bedek met de overige pompoen en feta en bak in 30 minuten goudbruin en gaar. Garneer met wat verse peterselie. Je bent klaar om te serveren!
Bron: Oh My Veggies. Vrolijk vegetarisch en veganistisch kookblog






Waarom moet de oven zo lang aan blijven terwijl je het grootste deel van het recept dan nog moet uitvoeren…? Dat duurt zeker drie kwartier! Zet die oven ondertussen UIT zou ik zeggen, een oven warmt toch snel op? Dit recept kost al genoeg energie met 2x 10 minuten blind bakken, 2x 10 minuten uiten bakken etc. en dan nog 30 min. taart bakken.. hopelijk kan je er wel minstens met 4 personen van eten (denk het wel).
Dank voor je feedback Els! Je kunt er zeker met 4 personen van eten 🙂 We zullen er in de toekomst extra rekening mee houden!
Hoe groot is de taartvorm? Wil deze taart vandaag maken 🙂
Dag Anouk, oeh sorry ik hoop dat deze reactie nog optijd komt. Die van ons was 26cm maar 24cm kan ook prima, dan maak je hem gewoon wat hoger. Eetsmakelijk!
Heerlijke taart! En ik ben niet eens vegetariër. Omdat ik geen feta en spinazie in huis had, heb ik hem wel behoorlijk aangepast ;-), maar het resultaat was toch zeer geslaagd.
Ik heb de pompoen geroosterd met wel 10 teentjes knoflook en Provençaalse kruiden. Verder rode ui gebakken met prei (wegens ontbreken spinazie) en balsamico. Afgewerkt met ei, mozzarella en nogmaals provencaalse kruiden.
Wat goede variant Sandra, creatief! Leuk om te horen – dankjewel!
Met de bodem varieer ik overigens. Boekweitmeel met kikkererwtenmeel, speltmeel… experimenteren blijft leuk.
En de balsamico-azijn heb ik weggelaten. Dat is één van de weinige dingen die ik echt niet kan waarderen.
Goed idee ook met kikkererwtenmeel, dat lijkt me erg lekker, dank voor de variatie-tip!
Heerlijk jammie. Bedankt voor dit recept. Ik heb de quiche al drie keer gemaakt.
Ik doe er zelf nog een finke hand walnoten en een flinke hand cashews in. Je hebt dan kleine stukken quiche nodig en kunt er veel porties uithalen.
Groetjes!
Klinkt heerlijk! Super!
Is Fetta wel vegetarisch. sinds kort weet ik dat in veel kaas soorten stremsel zit wat een gedeelte van de kalvermaag is.
Er moeten kaas soorten zijn zonder stremsel maar valt Fetta daar ook onder?
Dag Jan! Het klopt dat veel kaas gestremd wordt met dierlijke producten. Kaas van de natuurvoedingswinkel meestal niet, dus daar kopen is een aanrader. Ik probeer er zelf zoveel mogelijk op te letten en eet ook weinig kaas, maar het lukt niet altijd. Voor mij gaat het erom dat ik bewust leef en weet wat ik eet, dan is een stukje ‘verkeerde’ kaas af en toe geen ramp. Geniet ervan, het is een heerlijke taart!! 🙂
Heerlijk Heerlijk deze ga ik nog snel even maken als groot pompoen fan! Leuk blog hebben jullie 🙂
Dankjewel Daphne!! Laat je me weten hoe smaakte?
Mmmm lekker! En kan nog net toch een beetje herfstige taart…:)
Dat dacht ik ook! 🙂 Dol op pompoen!