Rode bietensoep met venkel en appel
Eke Mariën

Rode bietensoep met venkel en appel

donderdag 12 oktober 2017
Met het koude weer dat komen gaat is deze warme winterse soep een perfecte maaltijd! Deze rode bietensoep met frisse accenten van de appels en venkel is snel klaar gemaakt in een snelkookpan. Dit is het recept van onze favoriete kookexpert Eke van Koken met Kennis!

Ingrediënten
4 personen (voorgerecht)
500 g rode bieten (ongekookt)
2 rode uien, in parten
1 venkelknol
1 el venkelzaad
2 friszure appels (Elstar)
1 liter groentebouillon
citroensap naar smaak
paar takjes dille, fijngehakt

Bereidingswijze
Lees de uitleg van Eke over de snelkookpan hier!
Stap 1: Schil de bieten en snijd ze in blokjes van 2 cm. Snijd de venkelknol tussen de stelen doormidden en snijd een helft in kleine stukken. Snijd de appel rond het klokhuis in stukken. Hou 1 theelepel venkelzaad apart en een stuk appel apart.
Stap 2: Bak de biet- en venkelstukken samen met de rode ui 3 minuten in een eetlepel olie in de snelkookpan. Voeg de laatste minuut het venkelzaad toe en bak mee. Giet de groentebouillon erbij en voeg de appel toe. Sluit de pan met het deksel en breng op hoog vuur onder druk (stand 2). Draai het vuur laag en kook de soep 10 minuten. Draai het vuur uit en laat de pan nog 10 minuten staan. Laat de resterende druk ontsnappen via het drukventiel en open de pan.
Stap 3: Pureer de soep met een staafmixer (of in de blender voor een extra fijne textuur) en breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Stap 4: Hak de appel in kleine blokjes en snijd de venkel op een Japanse mandoline in flinterdunne reepjes (Je kunt de venkel, net als de appel, ook in blokjes snijden). Rooster het achtergehouden venkelzaad in een droge koekenpan.
Stap 5: Serveer de soep in kommen of diepe borden. Garneer met fijn gesneden venkel, blokjes appel en fijngehakt dille.
Tip: lekker met een swirl losgeklopte crème fraiche.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

4 Reacties

voor hoeveel personen is het recept?

12:05 19 januari 2024

Hoi Nina, dit gerecht is voor 4 personen als voorgerecht. Veel kookplezier :-)

12:05 19 januari 2024

Op het einde van het recept staat nog "komijnzaad" ipv venkelzaad. Bij de ingredienten staa 2 uien. Die zie ik in het recept niet meer terug ? In het recept staat breng op smaak met citroensap. Dit staat echter niet bij de ingredienten.

12:05 19 januari 2024

Dank voor je scherpe oog, Monique. We hebben het recept aangepast! Hartelijke groet, Isabel

12:05 19 januari 2024

Is het komijnzaad of venkelzaad wat je apart moet houden en roosteren? in het recept staat eerst venkel zaad, verderop ineens komijnzaad :)

12:05 19 januari 2024

Scherp Garrie! Het moet venkelzaad zijn. Ik heb het aangepast!

12:05 19 januari 2024

Kun je deze soep ook zonder snelkookpan maken?

12:05 19 januari 2024

Hi Annemieke, Dat kan zeker! Dit duurt alleen een stuk langer. Je kunt het beste regelmatig proeven om te kijken of de smaak is zoals jij het lekker vindt. De rest van het recept kan je dan hetzelfde volgen!

12:05 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.