Scandinavische keuken: bietenkoekjes met mierikswortelsaus
Mariëlle van Stek

Scandinavische keuken: bietenkoekjes met mierikswortelsaus

donderdag 02 augustus 2018
De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Scandinavische keuken aan bod! Hiervoor gebruikten we Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann. Dikke aanrader!

Vandaag delen we het recept voor bietenkoekjes met mierikswortelsaus. Dit gerecht is een echte klassieker. Net zoals andere groentekoekjes, zijn ze goedkoop én lekker. Wat wil je nog meer?





Ingrediënten
Voor 6 personen
500 g bietjes
1 sjalot
50 g sesamzaad
3 eieren, licht geklutst
2-3 el extra vergine olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de mierikswortelsaus
200 g Griekse yoghurt
200 g crème fraîche
30 g verse, geschilde mierikswortel
1 tl basterd- of kristalsuiker
2 el limoensap

Tip: deze koekjes kun je met alle soorten wortelgroenten maken.




Bereidingswijze

1. Schil en rasp de biet en doe hetzelfde met de sjalot. Meng ze in een kom met de sesamzaadjes en de eieren. Voeg zout en peper naar smaak toe.

2. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4.

3. Verhit de olie in een koekenpan en leg steeds een lepel van het groentemengsel in de pan. Bak de koekjes, zonder erop te drukken zodat de textuur los blijft, aan beide zijden goudbruin. Als het mengsel uit elkaar valt, kun je er nog 2 el bloem door roeren. Leg de gebakken koekjes in een ovenvaste schaal en bak ze nog 10 min. in de oven tot ze gaar zijn.

4. Maak de mierikswortelsaus terwijl de koekjes in de oven liggen. Meng de yoghurt met de crème fraîche, rasp de mierikswortel erboven en roer goed door. Doe de suiker en het limoensap erbij, roer nogmaals en breng op smaak met zout en peper. Dien op bij de koekjes.

Scandinavisch Comfort Food
Trine Hahnemann
€ 29,99
Terra
ISBN: 9789089897473



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij dit recept gemaakt? Of een ander recept uit Scandinavisch Comfort Food? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!




Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Wat een leuk, kleurrijk en smakelijk recept! En zo makkelijk te maken. Dank je voor het delen! Deze bieten/koekjes ga ik zeker vaker maken :-).

11:59 19 januari 2024

Leuk!! Heel graag gedaan!

11:59 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.