Print Friendly, PDF & Email

Toen ik voor het eerst kimchi proefde, was ik op slag verliefd. Kimchi is zoutig, gekruid, gemberachtig én knoflookachtig en dat alles met een zure ondertoon: een Koreaans vuurwerk van smaken. En… het is hartstikke goed voor je! Er bestaan meer dan 200 soorten kimchi, dus dit gerecht is met recht de kroon van de Koreaanse cultuur en trots te noemen.

Kimchi superfood
Ja, kimchi leeft. Kimchi is een ingelegd product en het zit vol met goede bacteriën door het fermentatieproces. Kimchi heeft sterke antibacteriële kwaliteiten en is een ware boost voor je immuunsysteem door de knoflook, de gember en de gezonde dosis natuurlijke probiotica die vrijkomt bij het fermentatieproces. Eigenlijk is kimchi een mega superfood! Over het algemeen is kimchi niet vegetarisch, maar de vis of garnalen die meestal worden gebruikt kun je makkelijk weglaten.

Waarom fermenteren?
Alles dat gefermenteerd is noem ik Funky Goodness. Daarmee doel ik op die funky, typische lucht die voor veel mensen waarschijnlijk betekent dat een product niet meer goed is. Voor mij betekent dat dat juist iets positiefs, namelijk dat er iets lekkers wordt gemaakt! En dat is ook zo, want er zijn bacteriën aan het groeien. En als je goed oplet tijdens het proces, kun je ervoor zorgen dat het de goede bacteriën zijn die groeien, het soort dat je nodig hebt.* Je darmflora, gewichtsverlies, zelfs autisme en depressie worden allemaal gelinkt aan je ingewanden en de juiste aantallen goede bacteriën in je lichaam. Je kunt ervoor zorgen dat die goede bacteriën groeien en vermeerderen met dit recept.

Geduld
Geduld is een schone zaak en het maken van kimchi duurt ook zeker even: een aantal dagen, of zelfs weken of maanden. Traditioneel gezien moet kimchi 6-8 uur in pekel zitten, maar in dit recept kost dit gedeelte van het proces maar de helft van de tijd. Je kunt de kimchi meteen opeten, of binnen 48 uur als je optimaal wil profiteren van de probiotica. Als je nóg langer wacht, bijvoorbeeld een week, dan hebben de probiotica hun werk nog beter kunnen doen en is de smaak nog intenser.

Snelle vegan kimchi
Voorbereiding: 20 minuten actieve voorbereidingstijd, 3 uur totale tijd (inclusief het zouten en uitlekken van de kool)

Ingrediënten
Voor 15 porties
1 grote Chinese kool (ongeveer 1 kg)
1 wortel, gesneden in reepjes
3 lenteuitjes (groen en wit), grof gehakt
optioneel: extra groenten zoals 6 radijsjes of ¼ radijs, in dunne plakjes gesneden
4-5 flinke snufjes zeezout

Smaakpasta
4.5 cm gember, geschild en geraspt (ongeveer 3 eetlepels)
20-30 gram rode chili of gochugaru rode peper-poeder*
30 gram/2 theelepels nama shoy of sojasaus
30 gram/2 theelepels kokossuiker, palmsuiker of maple syrup
40 ml appelazijn, kokosazijn of rijstazijn
6 tenen knoflook, geschild en geraspt
½ kleine witte of gele ui


Keukenspullen
1 grote glazen pot (ongeveer 750 ml) of 2-3 kleine glazen potten
1 grote glazen, houten of roestvrij stalen kom
1 grote zeef

*Je kunt gochugaru-poeder vinden in Koreaanse of Aziatische supermarkten, maar koop dit product niet in pastavorm. Er zitten dan meestal ongezonde toevoegingen in. Je kunt ook voor simpele rode peper-poeder kiezen. Die vind je in elke supermarkt. Let er wel op dat er geen extra zout aan is toegevoegd, dat is namelijk vaak zo. Dit maakt je kimchi te zout en dat is niet de bedoeling.

Bereidingswijze
Zorg ervoor dat je kool schoon en droog is, maar gebruik geen zeep om ‘m schoon te maken. Snijd de onderkant van de kool eraf en snijd de rest van de kool in stukjes van ongeveer 2 cm (ter dikte van je wijs- of middelvinger). Doe de kool in een kom en voeg het zout toe. Meng dit met je handen. Op deze manier kan het zout het water uit de kool onttrekken. Je krijgt dan een wat steviger product. Dit zorgt er ook voor dat er minder water in je kimchi terecht komt (dat komt de smaak ten goede). Zet de kool even opzij voor tenminste een uur, maar het liefst voor ongeveer 2.5 uur. Giet de kool vervolgens af en spoel het geheel goed af. Je kunt er ook een beetje in knijpen zodat er nog meer water uit komt. Laat de kool in de zeef zitten terwijl je de smaakpasta maakt.

Doe voor de smaakpasta alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of blender. Blend tot een glad geheel. Maak je geen zorgen over dat kleine beetje suiker in het recept, dit is bedoeld om de smaak te balanceren. Als je het geheel een week lang laat fermenteren, eten de bacteriën de suiker op waardoor er een heel kleine hoeveelheid suiker overblijft. Zet het kruidengeheel even apart en snijd alvast de groenten.

Spoel de kom waar de kool in zat even goed af en doe de groenten en de smaakpasta erin. Mix het geheel met je handen en zorg ervoor dat de kool goed bedekt is met de smaakpasta. Doe dit het liefst met latex handschoenen zodat je geen chilipoeder onder je nagels krijgt – die zou later wel eens in je ogen terecht kunnen komen als je daarin wrijft en dat willen we niet. Je kunt de kimchi nu al opeten of het in de glazen pot doen. Sluit de pot af en laat deze staan voor ten minste 24-48 uur (op kamertemperatuur). Zorg ervoor dat de bovenste laag in de pot vloeibaar is.

Na 24-48 uur kun je kimchi opeten. Je kunt de pot nog een week in de koelkast bewaren. Het kan zijn dat er kleine belletjes ontstaan, dat het geheel wat wateriger wordt of dat er een typische lucht vanaf komt. Dat is niet erg. Er kan zelfs een beetje schimmel ontstaan. Dat kun je er gewoon vanaf schrapen (of je gooit de bovenste laag van de kimchi weg). Als de schimmel zwart, roze of oranje is, dan is er iets fout gegaan en moet je de kimchi weggooien. Fermenteren is eigenlijk tuinieren en koken in één. Het is een beetje een experiment waarbij soms wat fout kan gaan. Gelukkig is het meestal erg lekker!

Bon Appetit!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Kimchi Ingredients1

Summary
recipe image
Recipe Name
Snelle vegan Koreaanse Kimchi
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!