Print Friendly, PDF & Email
3.6/5 - (11 stemmen)

Je kan natuurlijk gewoon in de supermarkt groentebouillonblokjes kopen, maar hoe lekker is het als je de bouillon zelf maakt! Zo kan je precies de smaken en kruiden uitkiezen die jij lekker vindt. Onze favoriete kookexpert Eke Mariën van Koken met Kennis deelde met ons zijn recept!

Ingrediënten
voor 4 personen
50 g uien
100 g wortel
100 g prei
100 g selderij
100 g tomaten
100 g champignons
6 peperkorrels
2 laurierbladen
10 g platte peterselie
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
2 el olie
2 liter water

Extra nodig
Zeef
Thee- of kaasdoek

Waar je op moet letten

  • De oppervlakte van de ingrediënten bepaalt de kooktijd van je bouillon. Hoe kleiner je snijdt hoe sneller de bouillon klaar is. Klein snijden vergroot de oppervlakte waaruit de aroma’s kunnen weglekken in het kookwater.
  • Bak alle groenten, specerijen en kruiden aan in olie zodat de aroma’s die vrijkomen kunnen oplossen in de olie.
  • Voor een bouillon geldt 1 deel groenten, specerijen en kruiden op 2 delen water.

Bereidingswijze
Bekijk hier de instructievideo van Eke hoe je zelf bouillon trekt
Stap 1: Maak alle groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes. Hoe kleiner de groenten, hoe meer smaak ze kunnen afgeven. Kneus de peperkorrels met de laurier en het boeket garni (bladpeterselie, tijm en rozemarijn) in de vijzel.
Stap 2: Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de groenten met de peper in 2 delen op hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Schep dit over naar een ruime pan.
Stap 3: Giet er 2 liter koud water bij en breng de bouillon met de kruiden en laurier tegen de kook aan. Laat de bouillon 1 uur zachtjes koken.
Stap 4: Laat een kwartiertje afkoelen en giet de bouillon door een fijne zeef. Gebruik een goed uitgespoelde thee- of kaasdoek voor een extra helder resultaat.
Stap 5: Voor een vetvrij resultaat kan de bouillon helemaal worden afgekoeld in de koeling zodat het vet stolt en eraf kan worden geschept.

Wil jij meer weten over groenten? Of heb jij een specifieke vraag over gezonde voeding? Stel deze dan vanaf nu gratis en eenvoudig aan de diëtisten en voedingswetenschappers van gezondeten.nl

Heb jij dit recept van Koken met Kennis gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Hoe maak je zelf groentebouillon?
Article Name
Hoe maak je zelf groentebouillon?
Description
Hoe lekker is het als je zelf je groentebouillon maakt! Zo kan je precies bepalen welke smaken en kruiden je in je eigen soep wil. Het recept vind je hier!
Author