Je kan natuurlijk gewoon in de supermarkt groentebouillonblokjes kopen, maar hoe lekker is het als je de bouillon zelf maakt! Zo kan je precies de smaken en kruiden uitkiezen die jij lekker vindt. Onze favoriete kookexpert Eke Mariën van Koken met Kennis deelde met ons zijn recept!
Ingrediënten
voor 4 personen
50 g uien
100 g wortel
100 g prei
100 g selderij
100 g tomaten
100 g champignons
6 peperkorrels
2 laurierbladen
10 g platte peterselie
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
2 el olie
2 liter water
Extra nodig
Zeef
Thee- of kaasdoek
Waar je op moet letten
- De oppervlakte van de ingrediënten bepaalt de kooktijd van je bouillon. Hoe kleiner je snijdt hoe sneller de bouillon klaar is. Klein snijden vergroot de oppervlakte waaruit de aroma’s kunnen weglekken in het kookwater.
- Bak alle groenten, specerijen en kruiden aan in olie zodat de aroma’s die vrijkomen kunnen oplossen in de olie.
- Voor een bouillon geldt 1 deel groenten, specerijen en kruiden op 2 delen water.
Bereidingswijze
Bekijk hier de instructievideo van Eke hoe je zelf bouillon trekt
Stap 1: Maak alle groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes. Hoe kleiner de groenten, hoe meer smaak ze kunnen afgeven. Kneus de peperkorrels met de laurier en het boeket garni (bladpeterselie, tijm en rozemarijn) in de vijzel.
Stap 2: Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de groenten met de peper in 2 delen op hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Schep dit over naar een ruime pan.
Stap 3: Giet er 2 liter koud water bij en breng de bouillon met de kruiden en laurier tegen de kook aan. Laat de bouillon 1 uur zachtjes koken.
Stap 4: Laat een kwartiertje afkoelen en giet de bouillon door een fijne zeef. Gebruik een goed uitgespoelde thee- of kaasdoek voor een extra helder resultaat.
Stap 5: Voor een vetvrij resultaat kan de bouillon helemaal worden afgekoeld in de koeling zodat het vet stolt en eraf kan worden geschept.
Wil jij meer weten over groenten? Of heb jij een specifieke vraag over gezonde voeding? Stel deze dan vanaf nu gratis en eenvoudig aan de diëtisten en voedingswetenschappers van gezondeten.nl
Heb jij dit recept van Koken met Kennis gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Jammer van de grammaticale fouten. Daardoor kan ik de site niet echt serieus nemen.
Altijd bereid tot uitleg.
Beste Raoel,
Bedankt voor je scherpe feedback! We gaan er naar kijken 🙂
Groetjes,
Daniëlle
Voor hoeveel personen is dit recept?
Hoi Shanna, dit recept is voor 4 personen!
Je kan natuurlijk gewoon in de supermarkt groentebouillonblokjes maken? lol Grappig:) EN idd 2x t(h)ijm staat nog steeds in het recept na de opmerkingen?:) Ps geen champignons toevoegen als je het wilt bewaren…zelfs het uitgekookte vocht ervan heeft gevolgen voor de bewaartijd:) (anders kruidnagels toevoegen)
Hoi Edje, jemig wat scherp, dankjewel! Vanaf nu is t(h)ijm weer gewoon tijm en kun je groentebouillonblokjes kopen in de supermarkt i.p.v. maken 🙂 De champignon-tip is inderdaad een goede, die worden er in de diepvries zeker niet beter op. Bedankt voor de feedback!
In het recept groentenbouillon staat 2 x t(h)ijm. Wat is het verschil of is dit gewoon het zelfde. Hebben jullie dit zelf al eens gemaakt. Mijn vorige opmerking is niet op gereageerd. ( rode thaise curry)
Vind het een beetje slordig. We zijn bezig om minstens 2x in de week geen vlees /vis te eten. Maar zo zou je kunnen afhaken en “gewoon” weer toch meer vlees of vis te eten.
Gezocht op internet.
Het is hetzelfde.
Moeten het nu 4 takjes t(h)ijm zijn?
thaise curry is toch met kip en zo dat is niet te vergelijken met dit want het is ook geen soep
2 takjes verse tijm.
4 kan ook: dan smaakt het wat meer door.
Warme groet,
Stef