Midden-Oosterse stamppot met falafel
5 (100%) 3 votes

Twee volstrekt verschillende keukens komen samen in deze Midden-Oosterse stamppot met falafel. Je kunt falafel natuurlijk kant-en-klaar in de winkel kopen, maar zelf maken is net zo makkelijk! De pompoen in dit gerecht zorgt voor een zachte stamppot die je helemaal af kunt maken met verse kruiden en een yoghurt-knoflooksausje!

Wat heb je nodig?
voor 4 personen
Voor de stamppot
2 flespompoenen
2 blikjes kikkererwten
2 preien
2 tenen knoflook
1/2 rode peper
1,5 theelepel ras el hanout
4 eetlepels verse koriander of peterselie
zout en peper naar smaak

Voor de falafel
2 blikjes kikkererwten
rasp en sap van een halve citroen
3 eetlepels speltmeel
2 tenen knoflook
1 eetlepels vloeibare tahin
1 theelepel ras el hanout
1 theelepel gerookte paprika
1/2 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel peper
een handje verse koriander
1 eetlepel olijfolie

Voor het yoghurtsausje
een flinke scheut ongezoete plantaardige yoghurt
1 teen knoflook
optioneel: verse koriander of peterselie
zout en peper naar smaak

Hoe maak je de stamppot?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg alle ingrediënten voor de falafel behalve de olijfolie toe aan een keukenmachine en mix tot het samenkomt. Vorm kleine, enigszins platte balletjes van het deeg. Bak de falafel in een koekenpan in de olijfolie tot ze goudbruin zien en leg ze op een beklede bakplaat. Snijd de prei, knoflook en de rode peper. Bak de prei en knoflook met de ras el hanout in wat olie of een laagje water. Snijdnu de flespompoenen in blokjes en kook deze in 10-15 minuten gaar. Plaats de falafel voor 10 minuten in de oven. Maak het yoghurtsausje door de knoflook in de yoghurt te persen en zout, peper en verse kruiden naar smaak toe te voegen. Giet de pompoen af, voeg de kikkererwten toe en stamp of pureer deze tot een geheel. Je kunt eventueel wat kikkererwten bewaren en later toevoegen voor structuur. Voeg peper en zout toe naar smaak. Schep de prei, knoflook, rode peper en verse koriander of peterselie door de stamppot. Serveer met de falafel en het sausje.

Heb jij deze stamppot gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
Midden-Oosterse stamppot met falafel
Article Name
Midden-Oosterse stamppot met falafel
Description
Je kunt falafel natuurlijk kant-en-klaar in de winkel kopen, maar zelf maken is net zo makkelijk! De pompoen in dit gerecht zorgt voor een zachte stamppot. Het yoghurtsausje maakt het af!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!