Het verschil tussen de Indische en Indonesische keuken
Lieske van der Waals

Het verschil tussen de Indische en Indonesische keuken

dinsdag 18 juni 2019
Is de Indische keuken hetzelfde als de Indonesische keuken? Nee! Het is tijd om voor eens en voor altijd het verschil tussen de Indische en de Indonesische keuken uit te leggen. Want hoewel de twee keukens met elkaar verbonden zijn, zijn ze absoluut niet hetzelfde. Maar wat zijn dan de verschillen? Wij zochten het voor je uit: het verschil tussen de Indische en Indonesische keuken.

Een stukje geschiedenis
De Indische keuken en de Indonesische keuken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De oorsprong van de Indische keuken brengt ons terug naar de tijd van Nederlands-Indië. In 1816 was Nederlands-Indië de officiële benaming voor alle door de Nederlandse staat gekoloniseerde gebieden in de Indische Archipel, wat we nu kennen als het huidige Indonesië. De Indische keuken maakt onderdeel uit van de geschiedenis van Nederland en Indonesië. De Indische keuken is het erfgoed dat Indische Nederlanders hebben gekoesterd en doorgegeven.

De Indische keuken
De vroegere Europese kolonisten in Indonesië zijn de grondleggers van de Indische keuken. In Indië ontdekten zij de lokale eetgewoonten en cultuur, met daarbij de bereidingswijze en de producten die er gebruikt werden. De oorspronkelijke Indonesische gerechten werden aangepast naar de smaak van Europeanen. De koloniale aanwezigheid en smaak van Nederlanders, Britten en Portugezen heeft een stempel gedrukt op de eetcultuur. Dit is vandaag de dag nog steeds te zien in Indische gerechten. Toen na de oorlog veel Indische-Nederlanders terugkwamen naar Nederland, brachten zij de Indische eetcultuur met zich mee. Exotische ingrediënten werden vervangen door Hollandse producten en daarmee is de Indische keuken geboren. De Indische keuken zijn dus de gerechten die wij kennen in Nederland.

De Indonesische keuken
Eigenlijk is de Indonesische keuken de eetcultuur van de oorspronkelijke Indonesiërs in de tijd voor de kolonisatie, en dus zonder invloeden van Europese smaken. Inmiddels kunnen de Indische en Indonesische keuken niet meer onafhankelijk van elkaar gezien worden en heeft de Indonesische keuken ook Indische gerechten in zijn cultuur opgenomen. Voorbeelden van Indische gerechten die overgenomen zijn in de Indonesische keuken zijn: spekkoek (Lapis Legit of Spikoek), zwartzuur (Bebek Suwar-suwir), pastei (Pastel tutup), maar ook het Indische gerecht nasi rames, wat in Indonesië verkrijgbaar is onder de naam Nasi Campur.

Nasi
In Nederland kent iedereen het gerecht Nasi (rames): gekookte witte rijst met groenten- en vlees. Niet te verwarren met nasi goreng (gebakken rijst). Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de Indische keuken in de tijd van en na de Tweede Wereldoorlog. ‘Tante Truus’ van der Capellen had toendertijd in Bandoeng (Indonesië) de leiding over de gaarkeukens, waar zij nasi rames serveerde. Toen zij terug naar Nederland kwamen, openden Tante Truus en haar man een restaurant in Den Haag. In 1970, tijdens de eerste nationale herdenking van de capitulatie in Japan, werd aan tweeduizend aanwezigen, waaronder Koningin Juliana, nasi rames geserveerd. De Indische klassieker: nasi rames is dus bedacht door een Indische dame!

Wij ontdekten de Indische keuken en haar geschiedenis tijdens de Tong Tong Fair, het jaarlijks terugkerend festival op het Malieveld in Den Haag, een ode aan de Indische cultuur.

Wist jij het verschil van de Indische en de Indonesiche keuken al? Wat is jouw favoriete Indische gerecht? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

2 Reacties

English version please

11:51 19 januari 2024

Hi Tony, the website is in Dutch. Please use the translate option or Google Translate:-) Thanks!

11:51 19 januari 2024

Een aanvulling is de invloed c.q. bijdrage van de Indo Chinezen , Molukse gemeenschap en de huidige Surinaams Javaanse gemeenschap . Met Vriendelijke groeten.

11:51 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.