Dit keer deelt Karin Lambrechtse een sportrecept uit haar eigen boek: Sportables. Deze keer: zelf eiwitpoeder maken met peulvruchten, granen of sojabonen. Gemakkelijk en natuurlijk. Met je eigen zelfgemaakte eiwitpoeder kun je uiteindelijk ook zelf eiwitrepen maken. Voor dat recept moet je even naar beneden scrollen!
Zelf eiwitpoeder maken (en uiteindelijk ook repen)
Eiwitpoeders zijn fijn én handig! Want eiwitpoeder kopen, dát kan nog best een lastig karweitje zijn…! Bij de gemiddelde sportvoedingszaak loop je letterlijk tegen een muur vol (commerciële) fel gekleurde power-potten in alle soorten en maten aan. Welke moet je dan in hemelsnaam kiezen?! In dit artikel vind je onze 9 favoriete vegan proteïne poeders en hun eigen kenmerken waarin ze uitblinken. Liever zelf aan de slag? Lees dan vooral door!
Eerlijk is eerlijk: zelfgemaakt eiwitpoeder bevat minder eiwit per scoop dan een kant-en-klaar eiwitpoeder uit de winkel en bevat in het geval van de sojabonen meer vet. Daar staat tegenover dat het stukken goedkoper is, 100% natuurlijk - zonder toegevoegde onnodige ‘troep’ ingrediënten én je kunt het gemakkelijk zelf maken. Zo maak je bewuste, gezonde en plantaardige keuzes en weet je precies wat je binnen krijgt. Ook bevatten deze poeders iets meer koolhydraten (logisch als je rijst en granen gebruikt) en in het geval van de sojabonen: meer vet. Dit kan voor fanatieke sporters extra gunstig zijn: het vult beter en geeft ook nog eens meer energie!
Andere plussen: Deze eiwitpoeders, door het combineren van verschillende bronnen, hebben een compleet aminozuurprofiel dat optimaal is voor spierherstel, spieropbouw en spierbehoud. Met deze zelfgemaakte eiwitpoeders kun je ook nog eens prima bakken en kokkerellen: Door het verhitten blijven alle eiwitten behouden, in tegenstelling tot whey eiwitpoeders die vaak eiwitten verliezen en een nare geur hebben. Zo kun je heel eenvoudig zorgen voor een extra eiwit boost door in je favoriete recept een deel van het bloem te vervangen door eiwitpoeder. Ik zou zeggen: time to make, shake en/of bake!
Ingrediënten
Voor
personen
Recept 1
Recept 2
Recept 3
Bereidingswijze voor de recepten
Was en/of spoel de verschillende ingrediënten van te voren goed af en dep ze droog. Daarna kun je ze eventueel toasten voor extra smaak. Doe dit in een wok (zonder olie!) en blijf de wok constant draaien tot de ingrediënten een licht goud-bruin kleurtje hebben. Maal vervolgens alle ingrediënten tot een zeer fijn poeder in een keukenmachine (blender of koffiebonenmaler kan ook). Bewaar het poeder in een luchtdichte verpakking en gebruik het op dezelfde manier waarop je kant-en-klaar poeder zou gebruiken.
Smaaktips
De smaak van deze eiwitpoeders is anders dan die van kant-en-klare poeders uit de winkel, omdat ze 100% natuurlijk zijn en ongezoet. Ze zijn perfect voor bakken of mixen met water/melk, maar voeg smaakmakers toe voor shakes.
Zelf eiwitrepen maken
Zelf eiwitpoeder maken is slim! Je hebt volledige controle over wat erin zit én hoe het smaakt. Met zelfgemaakt eiwitpoeder kun je allerlei lekkere dingen bakken, zoals proteïne pannenkoeken of muffins. En denk eens aan eiwitrepen als gezonde snack na het sporten! Je kunt verschillende eiwitbronnen uitproberen, zoals erwten, rijst of wei, totdat je jouw perfecte mix hebt gevonden. Eiwitrepen zijn een handige manier om meer eiwitten aan je dieet toe te voegen en te genieten van smakelijke, voedzame gerechten.
Basisrecept voor eiwitrepen maken
Ingrediënten
Voor
personen
Ingrediënten
Bereiding van de eiwitrepen
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakvorm met bakpapier.
Stap 2
Meng in een grote kom de havermout, zelfgemaakte eiwitpoeder, amandelpasta (of pindakaas), siroop en plantaardige melk. Meng tot alles gelijkmatig is verdeeld.
Stap 3
Schep het mengsel in de bakvorm en druk het stevig aan met je handen of een spatel om een gelijkmatige laag te creëren.
Stap 4
Bak de eiwitrepen in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of totdat ze goudbruin zijn aan de randen.
Stap 5
Haal de bakvorm uit de oven en laat de repen volledig afkoelen. Snijd de afgekoelde repen in gelijke stukken.
Stap 6
Bewaar de eiwitrepen in een luchtdichte container op kamertemperatuur of in de koelkast voor langere houdbaarheid. Je kunt ook naar wens extra ingrediënten toevoegen, zoals gehakte noten, zaden, gedroogd fruit of cacaopoeder voor extra smaak en voedingswaarde.
Heb jij zelf eiwitpoeder of de repen gemaakt? Of een ander favoriet recept wat je kan maken met proteïne poeder?
Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!
Benieuwd naar welke eiwitrepen wij het lekkerst vinden? Lees dan dit artikel en misschien ontdek jij wel een nieuwe smaak!
Lees ook

- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
15 Reacties
Sorry maar dit is echt crazy ! Je darmen kunnen dit absoluut niet verwerken en dat zorgt uiterlijk voor een lekkende darm. Ziektes en de eiwit lectine komt veel voor in kikker erwten en linzen . Die in bonen zijn zelfs dodelijk. (Niet perse in grote hoeveelheid.) Ik vind wat onderzoek daar naar wel zeker nodig als je zoiets aan iemand aanraad.
12:08 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hallo Hippe Vegetariër, ter info kom ik toch regelmatig tegen dat gedroogde linzen, bonen e.d. beter eerst gekookt kunnen worden ten gunste van de darmen. Koken, drogen in de oven en dan in de blender is ook een optie. https://www.24kitchen.nl/populair/deze-producten-kun-je-beter-niet-rauw-eten https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peulvruchten.aspx#blok13 Of zijn jullie toch van mening dat het wel meevalt?
12:08 19 januari 2024Beste Martijn, Bedankt voor je suggesties! Linzen bevatten veel vezels waardoor niet iedereen daar even goed tegen kan i.v.m. gevoelige darmen. Daarom is een bereidingswijze zoals jij benoemt zeker een goede optie in het geval als je daar last van hebt! Groetjes, Daniëlle
12:08 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Hoe zit het met de lectine in deze peulvruchten en het advies om deze niet rauw te eten?
12:08 19 januari 2024Hi Pauline, naar de potentieel schadelijke effecten of potentieel gezondheidsbevorderende effecten van lectines is het huidige onderzoek nog niet eenduidig. Het is nog wachten op grootschalig onderzoek. Lectines zijn stofjes, die maar een (heel, heel klein) deel vormen van ons totale eetpatroon. In dit artikel vind je hier meer over: https://www.iamafoodie.nl/lectine-het-nieuwe-gluten/
12:08 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Bevat wei poeder dierlijk stremsel?
12:08 19 januari 2024Hi Indra, het is zeer onwaarschijnlijk dat er in weipoeder dierlijk stremsel zit. Weipoeder wordt gemaakt van melk, maar bevat vaak geen stremsel.
12:08 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.