Print Friendly, PDF & Email

St. JOHN, Het Kookboek is het boek van Fergus Henderson & Trevor Gulliver. In dit boek delen ze moderne Britse recepten en krijg je een beeld van de Britse moderne keuken. Vandaag op het menu: pavlova van drie lagen met bramen. Een lekker groot, zoet en fruitig toetje voor een leuke gelegenheid. Dit recept uit het kookboek is voor ongeveer 20 personen, je kunt de verhoudingen aanpassen om hem kleiner te maken als je dat wilt.

Ingrediënten
Voor een pavlova van drie lagen, voor 20 personen
Voor de meringue
10 scharreleiwitten
20 ml wittewijnazijn
20 ml vanille-extract
900 gram fijne kristalsuiker
70 gram maïzena

Voor de vulling 
1 kg bramen (2 à 4 bakjes)
sap van een halve citroen
1 liter slagroom
beetje fijne kristalsuiker naar smaak
1 tl vanille extract

Bereidingswijze

  1. Doe de eiwitten met azijn en vanille in een mengkom en klop op halfhoge snelheid tot het eiwitschuim in zachte pieken blijft staan. Voeg al kloppend beetje bij beetje de suiker toe tot alle suiker is opgenomen.
  2. Als het schuim in stijve pieken blijft staan, voeg dan de maïzena toe en klop nog kort op hoge snelheid tot het een gladde, glanzende, plooibare massa is.
  3. Bekleed drie grote bakplaten met bakpapier en zet op elke bakplaat een berg van het schuim. Verdeel het als volgt: 1/6 op de eerste plaat, 2/6 op de tweede plaat en 3/6 op de derde plaat. Druk dit tot platte schijven en bak ze minimaal 3 uur op 125 °C totdat ze goudbruin beginnen te worden.
  4. Schakel de oven uit en laat ze afkoelen en uitharden.
  5. Besprenkel de inhoud van 1/4 van de bramen met het citroensap en pureer dit tot een saus.
  6. Doe de slagroom in een schone kom en voeg naar smaak suiker toe, doe het vanille-extract erbij en klopt de room totdat deze stevig is.
  7. Het samenstellen! Begin met de grootste bodem, besmeer hem royaal met slagroom en strooi er een handje bramen overheen. Leg vervolgens de tweede plaat erop, besmeer met slagroom en strooi er iets meer bramen overheen. Tot slot, de laatste bodem met slagroom en alle bramen die over zijn eroverheen.
  8. Giet vlak voor het opdienen de bramensaus over de bovenkant en zijkanten.

Zoals je op de foto ziet is het niet erg als het een beetje een rotzooi wordt!

Heb jij dit recept of een ander recept uit St. JOHN, Het Kookboek gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

St. JOHN, Het Kookboek
Fergus Henderson & Trevor Gulliver
Uitgeverij: Fontaine uitgevers
ISBN: 9789059569867
Prijs: €35,-

 

Summary
recipe image
Recipe Name
De Britse keuken: pavlova met bramen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!