Print Friendly, PDF & Email

De zomer is in volle gang, dus het is tijd om lekker te barbecueën! Vaak denk je als eerste aan ribs, worstjes en burgers bij een barbecue, maar je kan onwijs lekker vegetarisch en ook plantaardig barbecueën. Wij hebben de meest heerlijke vegan ‘ribs’ gemaakt van tempeh! Deze grilde we op de elektrische barbecue van Weber, de Pulse 2000. Bij de tempeh ribs hebben we zelf een verrukkelijke barbecuesaus, gegrilde maïskolven en koolsla gemaakt. Hoe lekker klinkt dat? En het is ook nog eens duurzaam!

De Pulse 2000 van Weber
Het bekende barbecuemerk Weber heeft een nieuwe barbecue uitgebracht: de Pulse 2000 Elektrische barbecue. Deze barbecue is niet alleen volledig elektrisch, maar ook ontzettend fijn in gebruik. Het bevat namelijk twee afzonderlijk regelbare barbecuezones. Hierdoor kan je op de ene helft je tempeh ribs op lekker hoog vuur braden, terwijl je op de andere helft je groenten op een lager vuurtje grilt. Super handig! Daarnaast heeft de barbecue nog véél meer voordelen, zoals een netjes opvangsysteem voor de resten van je barbecuegerechten. Heb jij nou geen tuin waarin je een barbecue kwijt kan? Geen zorgen! Voor de Pulse 2000 heb je helemaal geen tuin nodig om heerlijk te kunnen barbecueën. Deze barbecue is ook geschikt voor op het balkon!

Ingrediënten
Voor 4 personen
4 maïskolven, voorgekookt
2 teentjes knoflook, geperst
250 g tempeh, in lange plakken
100 g plantaardige boter, op kamertemperatuur
50 g cashewnoten
50 g panko
10 g peterselie, grof gehakt

Voor de frisse koolsla
½ spitskool, in dunne reepjes
2 wortels, geschild en julienne gesneden
1 venkel, in dunne reepjes
100 g plantaardige yoghurt
3 el vegan mayonaise
1 el appelazijn
2 tl Dijonmosterd
1 tl venkelzaad

Voor de barbecuesaus
2 teentjes knoflook, geperst
1 limoen, het sap
250 g ketchup
3 el sojasaus
1 el bruine basterdsuiker
1 tl Zaanse mosterd
1 tl gerookte paprikapoeder
½ tl uienpoeder
½ tl cayenne
zout en peper, naar smaak 

Bereidingswijze

  1. Meng de ingrediënten voor de barbecuesaus in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat op heel laag vuur 8-10 minuutjes sudderen. Laat afkoelen.
  2. Leg de gesneden tempeh in een kom of diep bord. Giet hier de helft van de barbecuesaus overheen. Gebruik een kwast om de tempeh ‘ribs’ in te smeren met de barbecuesaus en laat 20 minuten marineren.
  3. Maak ondertussen de frisse koolsalade. Meng de spitskool, wortels en venkel in een ruime mengkom. Meng de plantaardige yoghurt, vegan mayonaise, appelazijn en Dijonmosterd in een aparte kom. Roer dit nu door de koolsalade heen en meng als laatste het venkelzaad erdoorheen.
  4. Meng 75 gram boter met de geperste knoflook. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
  5. Vermaal de cashewnoten in een keukenmachine grof. Smelt ondertussen de overgebleven boter en meng dit met de cashewnoten en panko.
  6. Verwarm de Pulse 2000 Elektrische barbecue tot 200 °C.
  7. Gril de tempeh ribs ongeveer 4-5 minuten per kant tot mooie grillstrepen ontstaan.
  8. Smeer de maïskolven in met knoflookboter. Grill de maïskolven ongeveer 8-10 minuten op verschillende kanten tot deze mooi goudbruin worden. Leg de mais nu op een aluminiumschaal, smeer nogmaals in met knoflookboter en strooi de notencrumble eroverheen. Laat het geheel nog 2-3 minuten krokant worden. Haal van de warmtebron en garneer met peterselie.
  9. Serveer de tempeh ribs direct met extra barbecuesaus, de frisse koolsla en de maïskolven.

 

Heb jij dit lekkere vegan barbecuerecept al geprobeerd? Welke gerechten maak jij graag van de barbecue? Verras ons met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Tempeh ribs met zelfgemaakte barbecuesaus, gegrilde maïskolven en koolsla
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)