Print Friendly, PDF & Email

Lente! De periode dat lammetjes geboren worden, planten boven de aarde uit beginnen te steken, bloemen gaan bloeien en er heel veel nieuwe groenten in het seizoen komen. Maar welke groenten zijn op zijn best in de lente? Maar een seizoen heeft verschillende maanden, en daardoor per maand aparte toppers! In de maand april zijn de aardappel, andijvie, biet, bloemkool, broccoli, kiem, koolrabi, prei, raap raapsteel, rabarber, radijs, roodlof, sla, spinazie, tuinboon, ui, waterkers, witlof, wortel en zuurkool op zijn best. Maar in de maand mei zijn de aardappel, andijvie, asperge, bleekselderij, bloemkool, doperwt, kiem, koolrabi, raap, raapsteel, rabarber, radijs,  roodlof, selderij, sla, spinazie, spitskool, tomaat, tuinboon, ui, venkel, waterkers, wortel en zuurkool op hun best. In de maand juni zijn dat de aardappel, andijvie, artisjok, asperge, aubergine, bleekselderij, doperwt, kiem, komkommer, koolrabi, mais, paksoi, prei, raap, rabarber, savooiekool, selderij, sla, sperzieboon, spinazie, spitskool, tomaat, tuinboon, ui, venkel, waterkers, wortel en zuurkool. Nu ben je klaar om te eten in de lente. En tot slot, nog wat gerechten die heel lekker zijn in de lente.

IMG_1519-1-1080x675Spaghetti van asperge
Net even anders dan de klassieke bereiding, maar ook heel erg lekker: spaghetti van asperge. Dit gerecht is een signature dish van Luc Kusters, één van de oprichters van Dutch Cuisine, een beweging die als doel heeft om de Nederlandse Keuken op de kaart te zetten.

 

 

IMG_4071-1080x675Salade met asperges, aardbeien en radijs
Deze frisse lente salade maakt het zomerse gevoel helemaal compleet! De combinatie van frisse groene asperges met zoete aardbeien, zachte doperwten en pittige radijsjes is fantastisch. Samen met de boekweitkorrels is het een heerlijke lichte avondmaaltijd of rijke lunch.

 

 

IMG_2270-1080x675Quinoa salade met bloemkool en paddenstoelen
Quinoa, een woord dat menig foodie niet meer kan aanhoren. Maar deze kleine korrels zijn een bron van vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. En bovendien een leuke afwisseling! Zeker als je dit combineert met bloemkool, paddenstoelen en blauwe kaas zoals in deze salade. Die dus naast lekker ook goed voor je is.

 

 

paella-1080x675Vegetarische paella
Paella is een oorspronkelijk Valenciaans en tegenwoordig een echte Spaanse klassieker. Het belangrijkste hoofdingrediënt is rijst die lang gekookt wordt in bouillon, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan. In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis, omdat de paella het lekkerst is nadat deze lang en goed gegaard heeft.

 

 

IMG_0482-1080x675Salade met wortels, gember en sesam
Een lekkere salade met wortel in de hoofdrol. Dit gerecht is naast dat het lekker en in het seizoen is, ook nog eens goed voor de portemonnee. Voor dit recept geef je namelijk niet meer dan 2 euro per persoon uit!

 

 

Heb jij één of meer van deze recepten wel eens gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw ervaring via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd! 

Summary
recipe image
Recipe Name
Top 5: Recepten met lente groenten
Published On
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 10 Review(s)