Print Friendly, PDF & Email

Curry kun je op verschillende manieren maken, echter zit het geheim in het kruidenmengsel voor de currypasta. Vandaag het recept voor een traditionele masala met heerlijke paneer: een Indiase kaassoort zónder stremsel. Ik at dit ongeveer dagelijks toen ik in India was, maar nu is hij ein-de-lijk ook in Nederland te krijgen! YES! Perfect voor vegetariërs en geweldig in een curry. Comfort food waar je blij van wordt!

Wat is paneer?
Op mijn 22ste vertrok ik voor zes maanden op wereldreis. Een maand van mijn reis bracht ik door in Noord en Zuid India. Hier ontdekte ik op dag 1 ‘paneer’. Een Indiase kaassoort waar ik letterlijk mijn handen bij op at. In Nederland heb ik dit product nooit kunnen vinden… tot deze maand! Arla heeft ‘Apetina® Paneer‘ op de markt gebracht, en maakt mij en vele andere vegetariërs daarmee dolgelukkig 🙂 Voor wie paneer nog niet kent, hierbij een checklist met alles wat je moet weten over paneer:

  • Paneer is een kaas, gemaakt van koemelk, die veel wordt gegeten in India.
  • Het woord ‘paneer’ is afgeleid van het woord ‘panir’, wat kaas betekent. Niet te verwarren met paneermeel, dat is dus iets heel anders!
  • Paneer heeft een hoog gehalte eiwit, relatief weinig vet en weinig zout, wat voor een kaas uniek is.
  • Paneer is door haar milde smaak heel veelzijdig en perfect te gebruiken in vegetarische curry’s. Wanneer paneer gebakken wordt, smelt de kaas niet en behoud hij zijn stevige structuur. Dat maakt paneer ook een ideale vleesvervanger.
  • Paneer bevat geen stremsel, ideaal voor vegetariërs dus!

Ingrediënten Indiase curry
Voor 3-4 personen

Voor de Indiase curry
1 kleine bloemkool, in roosjes
3 aardappelen, geschild en in blokjes van 2 x 2cm
225 gram Apetina® Paneer, in blokjes van 2 x 2cm
250 ml kokosmelk

Voor de currypasta
3 eetlepels kokosolie / zonnebloemolie
1 grote witte ui
2 tomaten
20 gram cashews (van te voren even weken in warm water)
6 teentjes knoflook
1 cm gember, geschild
3 el kokos olie
¼ theelepel cayenne peper
½ theelepel kurkuma
½ theelepel gemalen korianderzaad
½ theelepel garam masala
1 rode chili peper, fijngesneden zonder zaadjes
2 eetlepels koriander blad, grof gehakt
400 milliliter water

Tip: mocht je een keer weinig tijd hebben, gebruik dan een kant-en-klare currypasta van bijvoorbeeld Patak’s.

Optioneel
Naanbrood (even opwarmen / afbakken)
250 gram pandan rijst (volg instructies verpakking)

Bereidingswijze
Begin met het koken van je groenten. Zet twee pannen op met kokend water, één voor de bloemkool en één voor de aardappelen.

  1. Kook de aardappelen in 10 minuten beetgaar en giet af.
  2. Kook de bloemkoolroosjes in 5-8 minuten beetgaar en giet af.

Ondertussen bereid je de currypasta. Voor dit recept is het belangrijk om te weten dat de currypasta bestaat uit drie delen: uien pasta, cashew-tomaat pasta, knoflook-gember pasta. Terwijl de groenten koken, maak je deze pasta’s en het kruidenmengsel:

  1. Snijd de ui grof en maal deze in een keukenmachine of blender tot pasta. Zet dit mengsel apart.
  2. Snijd de tomaten grof. Doe de tomaten in de keukenmachine of blender samen met de geweekte cashews en maal dit tot een gladde pasta. Zet dit mengsel apart.
  3. Rasp de gember, pers de knoflook en meng dit met de gemberrasp.
  4. Meng in een klein schaaltje de cayenne peper, kurkuma, korianderzaad en garam masala. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper, snijd fijn en leg apart. Pluk de blaadjes van de koriander, snijd grof en leg eveneens apart.

Nu is het tijd om de curry samen te stellen.

  1. Zet een pan op het vuur en smelt hierin 3 eetlepels kokosolie (je kunt ook zonnebloemolie gebruiken) op laag vuur. Voeg allereerst de uienpasta toe en blijf dit mengsel roeren. Wanneer de ui bruin kleurt, voeg je de knoflook-gember pasta toe. Wanneer de sterke geur van dit mengsel afneemt, voeg je ook de cashew-tomaat pasta toe. Meng alles goed door elkaar.
  2. Wanneer dit mengsel in de pan olie afgeeft en er glimmend uitziet, is het tijd om het kruidenmengsel toe te voegen, samen met 400 milliliter water. Voeg bij deze stap ook de rode peper en koriander toe naar smaak. Laat dit mengsel op laag vuur indikken.
  3. Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en bak de blokjes Apetina® Paneer goudbruin.
  4. Als het mengsel ingedikt is voeg je de kokosmelk toe samen met de bloemkool, aardappels en de blokjes gebakken paneer. Laat je curry nog 10 minuten zachtjes pruttelen, en serveer met verse koriander en optioneel met rijst en/of naan brood.

Kende jij paneer al? Wat vind je ervan? We zijn heel benieuwd. En heb jij onze Indiase curry gemaakt? Deel dan jouw creatie op Instagram, Twitter of Facebook. Geniet ervan!

Summary
recipe image
Recipe Name
Traditionele Indiase curry met paneer en bloemkool
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!