Curry kun je op verschillende manieren maken, echter zit het geheim in het kruidenmengsel voor de currypasta. Vandaag het recept voor een traditionele masala met heerlijke paneer: een Indiase kaassoort zónder stremsel. Ik at dit ongeveer dagelijks toen ik in India was, maar nu is hij ein-de-lijk ook in Nederland te krijgen! YES! Perfect voor vegetariërs en geweldig in een curry. Comfort food waar je blij van wordt!
Wat is paneer?
Op mijn 22ste vertrok ik voor zes maanden op wereldreis. Een maand van mijn reis bracht ik door in Noord en Zuid India. India staat sindsdien nogsteeds bovenaan de lijst van meest bijzondere bestemmingen, want wat zou ik graag nog een keer terug willen én niet alleen voor de paneer 😉 Een echte aanrader dus! Tip: vergeet je visum en geldige paspoort niet! Mocht je nou ook reisplannen aan het maken zijn, vergeet dan niet om je visum India aan te vragen en te controleren of je paspoort nog geldig is in de reisperiode, niet geheel onbelangrijk.
Terug naar mijn India, hier ontdekte ik op dag 1 ‘paneer’. Een Indiase kaassoort waar ik letterlijk mijn handen bij op at. In Nederland heb ik dit product nooit kunnen vinden… tot deze maand! Arla heeft ‘Apetina® Paneer‘ op de markt gebracht, en maakt mij en vele andere vegetariërs daarmee dolgelukkig 🙂 Voor wie paneer nog niet kent, hierbij een checklist met alles wat je moet weten over paneer:
- Paneer is een kaas, gemaakt van koemelk, die veel wordt gegeten in India.
- Het woord ‘paneer’ is afgeleid van het woord ‘panir’, wat kaas betekent. Niet te verwarren met paneermeel, dat is dus iets heel anders!
- Paneer heeft een hoog gehalte eiwit, relatief weinig vet en weinig zout, wat voor een kaas uniek is.
- Paneer is door haar milde smaak heel veelzijdig en perfect te gebruiken in vegetarische curry’s. Wanneer paneer gebakken wordt, smelt de kaas niet en behoud hij zijn stevige structuur. Dat maakt paneer ook een ideale vleesvervanger.
- Paneer bevat geen stremsel, ideaal voor vegetariërs dus!
Ingrediënten Indiase curry
Voor 3-4 personen
Voor de Indiase curry
1 kleine bloemkool, in roosjes
3 aardappelen, geschild en in blokjes van 2 x 2cm
225 gram Apetina® Paneer, in blokjes van 2 x 2cm
250 ml kokosmelk
Voor de currypasta
3 eetlepels kokosolie / zonnebloemolie
1 grote witte ui
2 tomaten
20 gram cashews (van te voren even weken in warm water)
6 teentjes knoflook
1 cm gember, geschild
3 el kokos olie
¼ theelepel cayenne peper
½ theelepel kurkuma
½ theelepel gemalen korianderzaad
½ theelepel garam masala
1 rode chili peper, fijngesneden zonder zaadjes
2 eetlepels koriander blad, grof gehakt
400 milliliter water
Tip: mocht je een keer weinig tijd hebben, gebruik dan een kant-en-klare currypasta van bijvoorbeeld Patak’s.
Optioneel
Naanbrood (even opwarmen / afbakken)
250 gram pandan rijst (volg instructies verpakking)
Bereidingswijze
Begin met het koken van je groenten. Zet twee pannen op met kokend water, één voor de bloemkool en één voor de aardappelen.
- Kook de aardappelen in 10 minuten beetgaar en giet af.
- Kook de bloemkoolroosjes in 5-8 minuten beetgaar en giet af.
Ondertussen bereid je de currypasta. Voor dit recept is het belangrijk om te weten dat de currypasta bestaat uit drie delen: uien pasta, cashew-tomaat pasta, knoflook-gember pasta. Terwijl de groenten koken, maak je deze pasta’s en het kruidenmengsel:
- Snijd de ui grof en maal deze in een keukenmachine of blender tot pasta. Zet dit mengsel apart.
- Snijd de tomaten grof. Doe de tomaten in de keukenmachine of blender samen met de geweekte cashews en maal dit tot een gladde pasta. Zet dit mengsel apart.
- Rasp de gember, pers de knoflook en meng dit met de gemberrasp.
- Meng in een klein schaaltje de cayenne peper, kurkuma, korianderzaad en garam masala. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper, snijd fijn en leg apart. Pluk de blaadjes van de koriander, snijd grof en leg eveneens apart.
Nu is het tijd om de curry samen te stellen.
- Zet een pan op het vuur en smelt hierin 3 eetlepels kokosolie (je kunt ook zonnebloemolie gebruiken) op laag vuur. Voeg allereerst de uienpasta toe en blijf dit mengsel roeren. Wanneer de ui bruin kleurt, voeg je de knoflook-gember pasta toe. Wanneer de sterke geur van dit mengsel afneemt, voeg je ook de cashew-tomaat pasta toe. Meng alles goed door elkaar.
- Wanneer dit mengsel in de pan olie afgeeft en er glimmend uitziet, is het tijd om het kruidenmengsel toe te voegen, samen met 400 milliliter water. Voeg bij deze stap ook de rode peper en koriander toe naar smaak. Laat dit mengsel op laag vuur indikken.
- Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en bak de blokjes Apetina® Paneer goudbruin.
- Als het mengsel ingedikt is voeg je de kokosmelk toe samen met de bloemkool, aardappels en de blokjes gebakken paneer. Laat je curry nog 10 minuten zachtjes pruttelen, en serveer met verse koriander en optioneel met rijst en/of naan brood.
Kende jij paneer al? Wat vind je ervan? We zijn heel benieuwd. En heb jij onze Indiase curry gemaakt? Deel dan jouw creatie op Instagram, Twitter of Facebook. Geniet ervan!






Vandaag deze curry gemaakt. Ik vond het helaas ook wat weinig smaak hebben… zeker voor een recept met nogal veel verschillende handelingen. Niet perse ingewikkeld, maar ook niet heel simpel. En dan viel de smaak wat tegen helaas. We hebben de bloemkool en aardappelen trouwens een stuk minder lang laten koken, aangezien dat op het eind ook nog 10 minuten mee pruttelt. Ik vrees dat het anders pap was geworden. Toch bedankt voor het recept.
Beste Daan,
Bedankt voor je feedback! Wat jammer dat de curry niet bij jullie in de smaak is gevallen, hopelijk een ander recept van ons blog wel!
Wat is dat kleine bakje op de foto? Is dat o derdeel vh recept? Gr. Maarten
Hoi Maarten, in het kleine bakje op de foto zie je nog wat extra paneer. Deze dit verder door de curry heen 🙂 Groetjes, Lieske
Hoi
Je kunt heel makkelijk zelf Paneer maken .. doe ik zelf ook. zooooooooo lekker!!! daar is gekochte paneer absolute ‘zooi’ bij vergeleken… Melk van de boer (gelukkig woon ik op platteland) en een kind kan de was doen …
Van verse boerenmelk (full-fat milk) … #ikbenzotvanindiaaseten 😉
Vandaag de curry gemaakt, exact volgens jouw instructies. Er zat echter zeer weinig smaak aan de curry… VEEL minder dan curry’s uit een restaurant of zelfs uit een potje. Ondanks dat ik hem lang had laten indikken, was de smaak vrijwel nihil. Dat kan niet de bedoeling zijn. Komt dit misschien doordat 400 ml water te veel is? Of doordat ik meer tomaten had moeten toevoegen (en daarbij de zaadlijsten had moeten verwijderen)? Een andere voor de hand liggende oorzaak kan zijn dat ik te weinig kruiden heb toegevoegd. De porties met een halve theelepel klonken al als weinig. Heeft iemand anders nog ideeën of dezelfde ervaring?
Hoi Priscilla, wat jammer dat de curry minder smaak had dan verwacht! Wij hebben het recept zelf natuurlijk getest maar wij hebben deze ervaring niet gehad. Onze curry had wel degelijk smaak, maar het is natuurlijk ook net wat je gewend bent qua kruidige smaken. De curry is inderdaad mild, maar zo is dit recept ook bedoeld. Je kunt altijd extra tomaten toevoegen naar smaak of het water vervangen door kokosmelk voor een ander resultaat! Voeg alleen weer niet te veel vocht toe, je wilt wel de romige structuur behouden. Groetjes, Lieske
Gisteren de curry gemaakt. Erg lekker, maar volgens mij de currypasta niet lang genoeg laten indikken. Hoe lang staat die bij jou ongeveer te pruttelen?
Hoi Lisa, goede vraag! Hangt natuurlijk ook een beetje van hoe hoog de temperatuur staat onder de pan. Ik laat hem altijd net zo lang pruttelen totdat deze een beetje is ingedikt, ik denk dat dit 10-15 minuten is. Groetjes, Lieske
Isabel, bij diverse toko’s is de originele paneer te koop.
Zelf maken van paneer is trouwens ook heel eenvoudig.
Groetjes
Hoi Anna, bedankt voor de tip! Zelf maken moeten wij binnenkort ook echt een keertje proberen 🙂
Veeeeel te uitgebreid recept. Hier begint niemand aan. Ik zoek verder en zie heel veel leukere recepten…..
Vandaag gemaakt. Heel erg lekker, bedankt voor je recept! Had hem wel wat te kort laten inkoken waardoor die iets te dun werd, maar dat weet ik dan voor de volgende keer. Ook nog wat zout toegevoegd. De eerste keer dat ik met panneer gekookt heb, was wel lekker maar lijkt me ook erg lekker met haloumi. Zoon vond hem ook erg lekker, hij kwam met haloumi tip. Volgende keer ga ik je naan erbij serveren. Nu al zin in.
Paneer is al jAren in nederland verkrijgbaar… bij de biologische winkel in het koelvak of de toko… Bovendien is ze makkelijk zelf te maken…
Paneer is al jaren te verkrijgen bij de Ekoplaza of een goede toko. En ook best makkelijk zelf te maken.
Dat klinkt heerlijk! Als ik niet zelf de currypasta maak, maar die van Patak’s gebruik, hoeveel heb ik dan nodig??
YESSSS gek op curry!