Tof nieuws: onze vaste gastblogger & kookexpert Eke van Koken met Kennis is nu ook op de vegan toer en experimenteert erop los met pérfecte vegan recepten. Daar worden wij gelukkig van! Zo ging hij aan de slag met ‘aquafaba’ oftewel het kookvocht van peulvruchten, en maakte daarmee perfecte vegan muffins.
Wat is aquafaba?
Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten, oftewel gewoon het vocht uit een potje of blikje kikkererwten. Er zitten eiwitten, zetmeel en zogenaamde saponinen in die er voor zorgen dat je het vocht kunt opslaan tot een schuim. Met name de saponinen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze stoffen danken hun naam aan het Latijnse woord ‘sapo’, dat zeep betekent. Ze komen veel voor in planten en veroorzaken ook het schuim dat ontstaat tijdens het wassen van gedroogde peulvruchten. Aquafaba is hierdoor een ideale vervanger voor eiwitten, ook in cake en gebak.
Ingrediënten
Voor 12 muffins
- 1 rijpe banaan
- 200 g appelmoes
- 100 ml aquafaba (het vocht uit een blikje of potje kikkererwten)
- 75 ml ahornsiroop
- 60 ml soja- of kokosmelk
- 150 g bloem
- 50 g amandelmeel
- 8 g bakpoeder
- 2,5 g bakingsoda
- ½ tl kaneel
- ½ tl kardemom
- 75 g walnoten, grof gehakt
Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden
Stap 2: Prak de banaan fijn en roer de appelmoes en melk erdoor.
Stap 3: Mix aquafaba luchtig met de ahornsiroop
Stap 4: Zeef bloem, amandelmeel, bakpoeder, bakingsoda en specerijen boven een kom.
Stap 5: Mix er het banaanmengsel door.
Stap 6: Spatel in twee delen het aquafaba-schuim erdoor.
Stap 7: Schep er ¾ van de walnoten door.
Stap 8: Verdeel het beslag over de muffinvorm en bestrooi met de rest van de noten.
Stap 9: Bak de muffins 25 minuten in het midden van de oven. Het liefst op een voorverwarmde ovensteen, hoe dat moet laat Eke zien in deze video.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!






Hey,
‘Koken met kennis’ verteld op zijn site dat bakken met aqua faba hopeloos is wegens dat het niet zal stollen zoals echt eiwit en dus boven de 100°C terug ineen zal zakken. Mijn vraag is dus hoe het komt dat hij bij dit recept het wel toepast? Gewoon om het allemaal beter te begrijpen. Ik probeer mij te verdiepen in de veganistische patisserie.
Groetjes
Hanne
🙂
Hi Hanne,
Bedankt voor je vraag en zeker een goed opmerkingspunt. De Aqua faba bestaat uit een zetmeel waarin eiwitten zitten en die fungeren als “ei” vervanger. Je zal inderdaad niet hetzelfde effect krijgen als met een echt ei in baksels.
Groetjes,
Daniëlle