Vegan gehaktbrood met tomaat en seitan
5 (100%) 2 votes

Ik ben dol op gehaktbrood! Heerlijk om zowel koud als warm te eten, voor lunch of diner. Voedzaam en smaakvol dankzij de stevige seitan structuur, de havervlokken en de noten. Dit keer op smaak gebracht met zongedroogde tomaatjes, peterselie en een pittige kruidenmix. Allemansvriend, ook voor de kids!

Seitan is een ideale vleesvervanger
Waarom gebruik ik seitan in dit gehaktbrood? Het is een ideale vleesvervanger om meerdere redenen. Seitan bevat bijna tweemaal meer kcal uit eiwitten dan vlees, vis of andere eiwitrijke plantaardige eiwitten. Namelijk 83% van de kcal is afkomstig uit eiwitten, en slechts 1,5% uit vetten. Eiwitrijk en vetarm dus, zonder de nadelen van dierlijke vetten en cholesterol! Daarnaast heeft het een op vlees lijkende vezelstructuur en een lekkere, sappige beet. Door de combinatie van seitan met tamari- of shoyusaus wordt de opname van de plantaardige eiwitten in het lichaam sterk verhoogd. Daarom in dit gehaktbrood een seitan variant met tamari! Smaakvol en effectief.

Gehaktbrood met teriyaki tops
De bekendste maker van authentieke seitan in Nederland is Bertyn. Zij maken vegetarische, koolhydraatarme seitan die rijk is aan eiwitten/proteïnen en milieuvriendelijk wordt vervaardigd. Je zult misschien denken: waarom maak ik dit gehaktbrood niet met seitan gehakt? Ik koos bewust voor de Bertyn Protein Teriyaki Tops omdat deze een verrassende smaakvolle twist geven aan het gerecht. De klassieke Japanse teriyaki saus op basis van onder andere saké, hennepzaad en geroosterde sesamolie, geeft het gehaktbrood extra smeuïgheid en smaak, tezamen met de pittige Orac+ Botanico Mix van Amanprana.

Wat heb je nodig?
Voor 6 personen
400 gram Bertyn Protein Teriyaki Tops
1 eetlepel Orac+ Botanico Mix
2 uien, gepeld en fijngesneden
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
250 gram gemengde rauwe noten
200 gram zongedroogde tomaatjes
50 gram kokosvezels
100 gram havervlokken
5 eetlepels lijnzaad met 5 eetlepels heet water, 15 minuten geweekt
1 rode paprika, in blokjes
handje verse peterselie, fijngehakt
zout en peper naar smaak
Extra: serveer met een frisse salade

Hoe maak je het?
1. Vet een taartvorm of cakevorm in en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Zet de lijnzaad met de eetlepels heet water klaar en laat een kwartier of langer weken totdat het een beetje slijmerig begint te worden. Nu is het een goede vervanger van ei.
3. Verhit olie in een pan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden.
4. Voeg de seitan tops toe en laat samen met de knoflook en Botanico Mix en laat zachtjes sudderen totdat de saus is ingekookt.
5. Doe ondertussen de rauwe noten samen met de zongedroogde tomaatjes en de kokosvezels in een keukenmachine en pulse tot een grofgehakte, gemixte massa.
6. Doe de seitan en de notenmix bij elkaar in een kom, voeg de havervlokken, het lijnzaadmengsel, de rode paprika en de peterselie toe en meng tot een stevige massa. Breng op smaak met zout en peper.
7. Schep de massa in de ingevette taart- of cakevorm en bak in 45-60 minuten goudbruin en gaar.
8. Laat het gehaktbrood 20 minuten afkoelen en eet met een simpele groene salade met bijvoorbeeld avocado, cherrytomaatjes en pijnboompitten.

Eetsmakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan gehaktbrood met zongedroogde tomaat en seitan
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!