Print Friendly, PDF & Email

Kokosolie, kokosmeel, kokosvlokken, kokosroom, kokoswater, kokosmelk, allemaal producten van de kokosnoot. Geweldig lekkerding uit de natuur boordevol gezondheid en je beste vriend in de keuken. Op de redactie zijn wij enorm fan van kokosmelk, maar niet voor elke dag want stiekem is dat heerlijke drankje een behoorlijke dikmaker. Daarom brengt Provamel een fijn compromis: rijst-kokosnoot-drank. Met deze plantaardige variant op melk kan je de lekkerste vegan creaties maken. Wij gingen aan de slag om je te verrassen met drie dranken: ijskoffie, kokosontbijtshake en onze variant op de feestelijke piña colada.

Plantaardig alternatief voor melk
Vega(n) eten is steeds meer geaccepteerd, er komen steeds meer producten in de reguliere supermarkt en dat betekent ook dat er – gelukkig! – in het plantaardige melkschap voldoende keuze is: soja-, rijst-, haver-, amandel-, hennep-, of kokosmelk, van een diversiteit aan merken, de ene gezoet, met kunstmatige smaakstoffen of gewoon biologische en puur. Het wijst zich niet vanzelf! Daarom is het belangrijk om de etiketten goed te bestuderen wanneer je voor dit groeiende schap staat. Wij kiezen graag voor de onbehandelde en onbewerkte producten van Provamel, zonder smaak- en kleurstoffen en ongezoet wat ons betreft de beste keuze. Voor de rijst-kokosnoot-drank van Provamel zijn de kokosnoten afkomstig van biologische boerderijen in Sri Lanka. Puurder kan niet! En nou juist dat geeft de rijst-kokosnoot-drink zijn diepe smaak waarmee je te gekke dingen kan doen in de keuken! Van ijskoffie tot ontbijtshake en cocktail, go coconuts!

Ontbijt: kokosontbijtshake
Een gebalanceerd ontbijt zorgt voor een goed begin van de dag. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb ook niet altijd zin om hier uitgebreid de tijd te voor nemen. Zoals vanmorgen, toen mijn wekker niet afging en ik voordat ik het door had onder de douche gesprongen was, mijn kleding uit de kast had gevist en op de fiets zat. Je kan je voorstellen hoe blij ik was met mijn korte stop voor de koelkast, waar een gezonde en voedzame ontbijtshake op me te wachten stond! Maar hoe maak je dat nou eigenlijk zo’n ontbijtshake?

Ingrediënten:
450 ml Provamel rijst-kokos drank
2 dadels
1 banaan
1 eetlepel kokos rasp
1/2 theelepel vanille extract

Hoe maak je deze kokosontbijtshake?
Verwijder de schil van een banaan en snij deze in plakjes. Plaats in een zakje of een bakje en leg minimaal 2 uur in de vriezer. Door je banaan te bevriezen heb je direct een koel drankje. Verwijder de pit van de dadels en snij in kleine stukjes. Mix de rijst-kokosnoot melk met de banaan, dadels, kokosrasp en het vanille extract in de blender. Drink direct op of neem mee voor onderweg.

IMG_0158

Koffie: ijskoffie met kokos

Ingrediënten:
2 espresso, afgekoeld
300 ml Provamel rijst-kokos drank
7 ijsblokjes
1 blikje kokosmelk
Eventueel: kokosrasp en chocoladesaus

Hoe maak je deze ijskoffie met kokos?
Zet de kokosmelk in de koelkast. Laat dit een nacht staan. Zet de volgende dag twee verse espresso en laat deze afkoelen. Ondertussen haal je de ijsblokjes uit de vriezer en meet je de hoeveelheid rijst-kokosnoot melk af. Meng 3 ijsblokjes, de espresso en de rijst-kokosnoot melk in een blender en zet apart. Haal de kokosmelk uit de koelkast, open het blikje, dan zie je dat de room en het water zich van elkaar gescheiden hebben. Je kan de room nu zo uit het blikje scheppen en het kokoswater afgieten. Schep met een lepel de room in een kom en gebruik een mixer om de kokosroom los te kloppen tot er een luchtige room ontstaat. Pak een groot glas, stapel hier 4 ijsblokjes in en giet de ijskoffie hierover. Lepel de kokosroom erop en bestrooi tot slot met kokosschaafsel. De liefhebber kan hier ook chocoladesaus aan toevoegen. Mmm…

IMG_0151

Cocktail: piña colada
‘Op een onbewoond eiland, is het alle dagen feest. Drink met je billen bloot melk uit een kokosnoot, je wordt vanzelf groot’. Of je vanzelf groot wordt van dit drankje dat weet ik zo net nog niet, maar een feest dat is het zeker. Een combinatie van ananas, kokos en rum, wat kan er misgaan? Het enige ingrediënt wat hierbij mist is zon, zee en vrije tijd. Helaas kunnen we niet wekelijks afreizen naar een zonnig oord. Maar niet getreurd, tot die tijd dromen we heerlijk weg met een cocktail die datzelfde vakantiegevoel oproept: de pina colada.

Ingrediënten:
100 gram bevroren ananas
sap van ½ citroen
50 ml witte rum
50 ml bruine rum
50 ml ananassap
100 ml Provamel rijst-kokos drank

Hoe maak je deze piña colada met kokos?
Snij 100 gram ananas van de vrucht, schil deze en ontdoe van de pitjes, plaats in een zakje of een bakje en leg minimaal 2 uur in de vriezer. Het is handig om bevroren ananas te gebruiken, zo is je drank direct koud en hoef je het niet te verdunnen met ijsblokjes, want dan verminder je de romige smaak van de cocktail. Plaats de ingrediënten in een ruime blender en mix tot een romig geheel. Blenden, serveren en drinken. Eenvoudiger kan niet.

IMG_0156

Heb jij een van onze plantaardige recepten met Provamel gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Wij zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegan: ijskoffie, ontbijtshake en kokoscocktail
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!