We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Vandaag delen we het recept voor een sushiburger met tempeh.
Dit recept komt uit het boek ‘Vandaag VEGAN!’. Dit is het kookboek van het Belgische duo Miki Duerinck en Kristen Leybaert. “Sushirijst geeft tijdens het koken zoveel zetmeel vrij dat je er gerust wat andere ingrediënten door kunt roeren zonder de kleefkracht te verliezen. We kozen voor typische sushismaken, zoals zeewier, rijstazijn, sesamzaad en gember.” Probeer de sushiburger nu zelf!
Ingrediënten
voor 5 burgers
100 g sushirijst
10 g gedroogde wakamevlokjes
of 1 norivel, vermalen tot vlokjes
100 g gerookte tempeh
100 g prei, in stukjes
3 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel sojasaus
1 koffielepel rijstazijn
2 stukjes stemgember, fijngehakt
1 eetlepel gemberstroop
2 eetlepels edelgistvlokken
rijstolie
zout
voor de afwerking, optioneel
1 noriblad
wasabi
Bereidingswijze
1. Kook de rijst in 3 dl gezouten water met het deksel op de pan.
2. Voeg na 8 minuten de wakamevlokjes toe, roer ze erdoor en laat de rijst verder garen met het deksel op de pan tot alle vocht verdwenen is.
3. Verkruimel de tempeh en druppel er sojasaus en rijstazijn over. Roer goed.
4. Stoof de prei in wat olie gaar. Bak de tempeh en het sesamzaad even mee.
5. Vermeng de gare rijst met de tempeh, de stemgember, de gemberstroop en de edelgistvlokken.
6. Verdeel het mengsel in 5 porties en maak er platte burgers van. Je kunt de burgers een perfecte vorm geven door telkens een metalen ring te vullen met een deel van het mengsel en het mengsel aan te stampen, bijvoorbeeld met de onderkant van een glas. Maar je kunt ze ook met de hand vorm geven.
7. Snijd 5 reepjes nori, zo breed als de burgers dik zijn, en leg ze rondom de burgers. Kleef ze vast met wat wasabi. Of snijd cirkels uit de nori en leg ze boven en onder op de burgers.
8. Bak de burgers in wat rijstolie goudbruin, 2 minuten aan elke kant.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie in een reactie op de website of een foto op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
Vandaag VEGAN!
Miki Duerinck en Kristin Leybaert
Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij nv
ISBN: 978 90 223 3553 6
Prijs: €22,50

Reactie verzenden