Vegan Shepherd's pie met linzen
Lieske van der Waals

Vegan Shepherd's pie met linzen

woensdag 12 september 2018
Wil je meer weten over de voordelen van een plantaardig dieet, met daarbij de inspiratie die je nodig hebt om zelf de keuken in te duiken? Dan is Hoe overleef je? Het kookboek echt een aanrader. Het kookboek is het vervolg op de gelijknamige Hoe overleef je? van Dr. Michael Greger. Hij geeft je de handvaten om te beginnen met het eten van onbewerkt plantaardig voedsel. Dit recept uit het boek voor vegan Shepherd's pie met linzen is een voedzaam recept, dat je in een handomdraai maakt. Wij delen het recept!

Wat heb je nodig?
Voor 4.personen
1 kleine rode ui, gehakt
1 wortel, gehakt
175 g sperziebonen, gewassen en gesneden in stukken van 2,5 cm
1 courgette, gehakt
250 ml groentebouillon
225 g paddenstoelen, gehakt
1 el plus 1 tl witte misopasta
1 tl fijngehakte verse tijm of 1 tl gedroogd
3 el edelgist
gemalen zwarte peper
300 g gekookte linzen, of ca. 175 gram gedroogd
Bloemkoolpuree (zie recept hieronder)

Voor de bloemkoolpuree:
1 bloemkool, in stukken van 1,5 cm gesneden
1 el edelgist
1 tl witte misopasta
2 tl geroosterde knoflook (optioneel)

Hoe maak je deze vegan Shepherd's pie met linzen?

  1. Stoom de ui, wortel en sperziebonen 5 minuten in een stoommand boven kokend water. Voeg de courgette toe en stoom 3 minuten, of tot de groenten gaar zijn. Giet af en zet opzij in een ondiepe ovenschaal.

  2. Verhit de bouillon in een pan op middelhoog vuur. Voeg de paddenstoelen, miso, tijm, 2 eetlepels edelgist en zwarte peper naar smaak toe. Kook en roer 5 minuten, of totdat de paddenstoelen zacht zijn.

  3. Schep in de blender of keukenmachine. Voeg 75 gram gekookte linzen toe en mix tot een gladde massa. Voeg tot 125 ml extra bouillon toe om de jus desgewenst gladder te maken. Meng de jus met de resterende 225 gram linzen, voeg het mengsel toe aan de gestoomde groenten en roer het geheel. Zet opzij.

  4. Verwarm de oven voor op 190°C.

  5. Roer de resterende eetlepel edelgist door de bloemkoolpuree. Doe de linzen en groenten in een ovenschaal. Schep de puree daar bovenop. Bedek het hele gerecht met de puree en strijk de bovenkant glad. Bak 30 tot 40 minuten tot het goed warm is. Tip! Warm je restjes later nog een keer op.


Smakelijk!

Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ga je het recept uitproberen? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

2 Reacties

Hoe kan ik misopasta vervangen? Ik kan geen soja verdragen..

11:58 19 januari 2024

Hoi Adriana, je zou de misopasta ook kunnen weglaten in dit geval of een half paddenstoelenbouillon blokje, verdund in wat water kunnen toevoegen :-)

11:58 19 januari 2024

De schotel wordt wel erg waterig als hij in de oven staat, of heb ik dan teveel bloemkoolpuree? Tenminste, ik denk dat het vocht uit de bloemkool komt...............

11:58 19 januari 2024

Het extra vocht kan ook uit de courgette komen. Ik heb deze verwisseld voor flespompoen en dat gaf een erg goed resultaat

11:58 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.