Vegetarische steak tartare met tomaat en mango
4.1 (82.86%) 7 votes

Steak tartare, een fascinerend rauw recept uit de Franse keuken. Sinds ik aan het experimenteren ben met seitan in mijn recepten, heb ik mij afgevraagd of dit product zich niet perfect leent voor een vegetarische steak tartare. En jawel! De seitan geeft de steak tartare een uniek vlezige structuur, heerlijk mediterraans met de zongedroogde tomaatjes en tegelijk fris en lichtzoet door de mango. Slechts 7 ingrediënten! Heerlijk als voorgerecht of voor de lunch. Snel klaar, gemakkelijk te maken en verrassend lekker. Wie durft?

10 dingen die je wilt weten over seitan
1. 83% van de kcal komen uit eiwitten
2. Slechts 1,5% van de kcal komen uit vetten
3. Koolhydraatarm, caloriearm, suikervrij en lactosevrij
4. Bron van de superantioxidant alfa-liponzuur en bron van betaïne
5. Volwaardige eiwitten: bevat alle 22 aminozuren van het menselijk lichaam
6. Rijk aan vertakte aminozuren (BCAA’s) voor extra energie en spieren
7. Gemakkelijk verteerbaar en 95-98% van de eiwitten is opneembaar
8. Rijk aan glutaminezuur, leucine en proline
9. Bevat geen cholesterol
10. Biologisch, vegetarisch en milieuvriendelijk geproduceerd

Seitan tartare
Voor mijn ‘seitan tartare’ gebruikte ik de Tamari Protein Steak van Bertyn, de bekendste maker van authentieke seitan in Nederland. Dit is een eiwitrijke plantaardige seitansteak op basis van biologische spelt. De eiwitten zijn afkomstig van speltbloem én speltmeel. Het meel wordt toegevoegd omdat het vezelrijk is en zo bijdraagt aan een gezonde darmtransit. Spelt is een oergraan dat niet alleen rijk is aan eiwitten maar ook aan andere voedingsstoffen, zoals vitamine E en B, foliumzuur en ijzer. Dit moet dus bijna wel de gezondste (en lekkerste) steak tartare ooit worden!

Wat heb je nodig?
Voor 2 grote steak tartaars of 4 kleintjes
1 (250 gram) Seitan Tamari Protein Steak van Bertyn
10 zongedroogde tomaatjes
25 cherry tomaatjes
1 flinke eetlepel kappertjes
1 kleine mango
2 stengels bosui
1 handje pijnboompitten
zout en peper naar smaak (ik gebruikte Khoisan Fleur de Sel uit Zuid-Afrika)

Hoe maak je deze vegetarische steak tartare?
1. Haal de seitan uit de verpakking en laat uitlekken. Het vocht heb je niet nodig.
2. Hak de seitan met een groot hakmes fijn, tot je de kruimelige structuur hebt van echte steak tartare.
3. Doe de zongedroogde tomaatjes met 10 cherry tomaatjes en de eetlepel kappertjes in een keukenmachine en mix tot een grove tapenade.
4. Schil de mango, ontdoe hem van de pit en snij in kleine blokjes.
5. Snij de overige cherry tomaatjes in kleine stukjes.
6. Gebruik een schaar om het groene gedeelte van de bosuitjes in dunne ringetjes te knippen.
7. Verhit een droge koekenpan en rooster daarin de pijnboompitten tot ze goudbruin zijn.
8. Meng de seitan tartare met de tomatentapenade, mangoblokjes, driekwart van de cherrytomaatjes en de bosuitjes. Breng op smaak met een stevige peper en grof zeezout, zoals bijvoorbeeld Khoisan Fleur de Sel.
9. Vul een serveerring (of gebruik je vrije hand) om een mooi rondje steak tartare op de borden te leggen.Garneer met de overige cherrytomaatjes, eventueel wat extra kappertjes en de geroosterde pijnboompitten.
10. Serveer met twee sneetjes geroosterd brood. Eetsmakelijk!

Op zoek naar meer inspiratie met de Bertyn Tamari Protein Steak? Kijk hier voor extra recepten.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Met seitan maak je in een handomdraai een heerlijke vegetarische steak tartare! Wij maakten een mediterrane variant met tomaat en mango. Snel en lekker!
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!