Print Friendly, PDF & Email
3.5/5 - (12 stemmen)

Afgelopen zaterdag heb ik op de markt aardperen gekocht. De groenteman had nog een halve kilo. Hij verwonderde zich dat ik erom vroeg, want juist vandaag gingen de aardperen als warme broodjes over de denkbeeldige toonbank. Normaal gesproken raakte hij de inhoud van het kistje nauwelijks kwijt. “Is deze groente opnieuw in de mode?” vroeg hij mij. Ik moest hem het antwoord schuldig blijven. Wel vertelde ik hem dat ik de komende weken een aantal vergeten groenten ‘af wil stoffen’ door ze onder de aandacht te brengen en hun smakelijkheid te testen. “oh.. dan kan ik volgende week wel met twee kistjes naar de markt komen!”

De geschiedenis van de aardpeer
De aardpeer… zelf had ik hier eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord. Wel van topinamboer en die lijkt verdraait veel op de aardpeer… Nou dat klopt, want de aardpeer wordt ook wel topinamboer, Jerusalem-artisjok of knolzonnebloem genoemd. Maar waar komt deze groente eigenlijk vandaan? En hoe komt hij aan zijn naam?
De aardpeer is in 1605 ontdekt door een Franse ontdekkingsreiziger bij een indianenstam in Noord-Amerika. De Fransman vond de smaak van de aardpeer “très bien” en hij nam de groente mee naar Frankrijk, waar ze ingeburgerd raakten. Nog steeds is de aardpeer daar populair. Ze worden voornamelijk in het noorden van Frankrijk en in de Provence geteeld. Van die teelt wordt een groot gedeelte van de oogst geëxporteerd naar onder andere Nederland. In Frankrijk heeft de aardpeer de naam topinambour, de Italianen noemen hem Girasole Articiocco (zonnebloem artisjok) en de Engelsen noemen de groente Jerusalem Artichoke, waarschijnlijk is deze naam ontstaan als verbastering van de Italiaanse naam.

De aardpeer in de tuin en in de pan
De aardpeer is een knolgroente, die familie is van de zonnebloemen. In je tuin geeft de plant dan ook prachtige gele bloemen. Als de je de groente rauw eet, dan smaakt hij een beetje nootachtig. Maar na bereiding (koken, bakken of roosteren) lijkt de aardpeer wat weg te hebben van (je raadt het wellicht al…) de artisjok.

Ovenschotel van aardperen
Ik ben aan de slag gegaan met een recept van Jamie Oliver uit het kookboek “The naked chef is terug”. Ik vond het resultaat erg geslaagd en lekker. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
1 kilo aardperen
2 sneetjes wit of bruin brood
1 citroen
2-3 teentjes knoflook
300 ml crème fraîche
zakje geraspte Parmezaanse kaas
handje tijm (vers of gedroogd)
olijfolie, peper en zout

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Maak van de boterhammen broodkruimels door ze circa 4 minuten in de voorwarmde oven te leggen en daarna te verkruimelen. Doe de broodkruimels in een kommetje. Schil de aardperen met een dunschiller, evt. kan je de schil erom heen laten. Als je hiervoor kiest, was de aardperen dan goed. Snij de aardperen in repen van circa 0,5 cm-1 cm en doe ze in een kom. Pers de citroen uit en doe het sap in de kom bij de aardperen. Pel en hak de teentjes knoflook en voeg het ook toe aan de aardperen. Hak de verse tijm en doe de helft van de tijm bij de aardperen, houdt de rest van de tijm apart. Voeg de helft van de Parmezaanse kaas en de crème fraîche toe aan het mengsel, roer goed en doe het in een ovenschaal. Meng de broodkruimels, de rest van de tijm en de overgebleven Parmezaanse kaas met wat peper en zout naar smaak. Strooi het broodkruim over de aardperen en sprenkel er een beetje olijfolie over. Bak de aardperen ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Het gerecht is klaar wanneer de aardperen zacht zijn en de broodkruimels mooi goudbruin. Lekker om te serveren in combinatie met een groene salade.

Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune 

Bron: The Naked Chef is terug van Jamie Oliver

IMG_9188

Summary
recipe image
Recipe Name
Vergeten groente: aardpeer
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 11 Review(s)