Print Friendly, PDF & Email
4.5/5 - (38 stemmen)

De komende weken zet gastblogger Chantal iedere dinsdag een vergeten groente in het zonnetje met een bijbehorend recept. Deze week heilige boontjes met een Toscaans recept voor heilige boontjes met salie en gepelde tomaten.

Monstrans boontje
Het begrip ‘Heilig boontje’ kennen we allemaal, maar is het ook bekend dat het een dopbonenras is dat in de 17e eeuw door de Spanjaarden vanuit Zuid-Amerika in Europa werd geïntroduceerd? Samen met het heilig boontje maakten we destijds in Europa ook kennis met de aardappelen, cacaobonen en paprika’s. Het heilig boontje wordt ook wel ‘monstrans boontje’ genoemd. Monstrans is een met goud of zilver versierde houder die in de Rooms-Katholike kerk gebruikt wordt om de hostie ten toon te stellen.

Een sprookje…
Hoe het komt heilig boontje aan zijn naam? Het verhaal gaat dat eind 18e eeuw in Duitsland in de omgeving van München een boer met zijn werkpaard zijn land aan het omploegen was. Op een gegeven moment wilde het paard echter geen stap meer verzetten. De boer kreeg de heldere ingeving om de grond aan de hoeven van het paard om te spitten en vond hierbij een monstrans met de heilige hostie erin. De boer, zo eerlijk als hij was, bracht het gevonden voorwerp naar de pastoor van het dorp. Het bleek dat deze monstrans ooit begraven was om het uit handen te houden van de veroveraars tijdens de beeldenstorm. Naderhand plantte de boer witte bonen op het stuk grond waar hij de monstrans had gevonden. Toen de bonen rijp waren voor de oogst, bleek dat de bonen een zogenaamde monstrans-tekening hadden. Tot op de dag van vandaag zijn heilig boontjes of monstransboontjes nog te verkrijgen om te telen met deze bijzondere tekening.

Lange peulen
Monstransboontjes groeien in 15-20 cm lange peulen en hebben een zachte structuur. De smaak van de boontjes doet denken aan kastanjepuree. In Italië en met name in Toscane worden tot op de dag van vandaag nog vaak deze bonen gegeten. De inwoners van Toscane hebben niet voor niets de bijnaam boneneters. Vandaar dat het recept van deze week ook van Toscaanse bodem is.

Recept: Heilige boontjes met salie en gepelde tomaten
Let op! De heilige boontjes moeten van te voren geweekt worden. Doe dit dus bij voorkeur al de avond van te voren.

Ingrediënten (voor 4 personen)
200 gram gedroogde monstransbonen
200 gram gepelde tomaten
2 teentjes knoflook
een handje vol salie
extra vergine olijfolie
peper en zout

Bereiding
Week de bonen gedurende 12 uur in ruim koud water (bijv. de avond van tevoren). Doe vervolgens de geweekte bonen in pan en schenk er water bij totdat de boontjes allemaal onder water staan. Breng de bonen dan op hoog vuur zo snel mogelijk aan de kook, draai het vuur laag en laat de bonen zachtjes koken gedurende circa 1,5 uur tot ze gaar zijn. Snij ondertussen de knoflook en de salie fijn en fruit deze in een koekenpan met een beetje olijfolie. Voeg na twee tot drie minuten de gepelde tomaten toe en laat deze op middelhoog vuur zachtjes inkoken. Giet de bonen af, breng op smaak met zout en peper en roer ze door de tomatensaus. Laat ze op laag vuur nog 15 minuten pruttelen. Serveer dit gerecht met brood of bruine rijst. Eet smakelijk!

Door gastblogger Chantal Pleune

Summary
recipe image
Recipe Name
Vergeten groenten: heilige boontjes met salie en gepelde tomaten
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 13 Review(s)