Hoe maak je zelf thuis: feta kaas
5 (100%) 1 vote[s]

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon thuis, in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts om je de komende weken te helpen met wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we feta kaas, met behulp van het kookboek: Over Rot! van Meneer Wateetons.

Feta kaas
Feta kennen we van de Griekse salade, maar ook elders in de buurt van de Zwarte- en Middellandse Zee worden varianten op deze kaas gemaakt, zoals beyaz peynir (Turkije), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië). De bereiding van dit kaasje is niet ingewikkeld, maar tamelijk tijdrovend. Hij moet namelijk flink verzuren. Doe je dat niet, dan smelt hij tijdens het rijpen in de pekel tot een zoute kaassoep. Feta maak je bij voorkeur van schapenmelk of anders geit. Koemelk staan we oogluikend toe.

Ingrediënten
voor 500 gram feta kaas:
4 l gepasturiseerde of rauwe melk* (verkrijgbaar via de boer)
80 ml (2%) karnemelk
24 druppels stremsel

Tip! Indien je geen rauwe melk kunt krijgen, gebruik dan 1 ml calciumchloride.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk langzaam tot 30°C.
  2. Meng de melk met de karnemelk.
  3. Houd een uur lang warm onder een dekbed. Ja echt 😉
  4. Verwarm eventueel weer tot 30°C.
  5. Meng stremsel en eventueel calciumchloride erbij.
  6. Laat een nacht, of werkdag, onder een dekbed stremmen.
  7. Test op een gladde breuk.
  8. Snijd de wrongel met een lang mes tot stukjes van het formaat van een erwt.
  9. Roer voorzichtig met schone handen gedurende tien minuten.
  10. Giet alle wei af, maar bewaar dit!
  11. Schep de wrongel in een kaasvorm, of schone zakdoek of kaasdoek.
  12. Laat 48 uur uitlekken en verder verzuren.
  13. Snijd de kaas in stuken.
  14. Meet zo mogelijk de pH van de kaas, die moet niet hoger dan 4,7 zijn. Laat zo nodig nog een poosje op het aanrecht verder verzuren. Als de kaas onvoldoende zuur is, zal hij smelten in de pekel.
  15. Bewaar de kaas in een 10% pekel (een water-zout oplossing waarvan 10% van het water bestaat uit zout), waar je 2 ml calciumchloride aan hebt toegevoegd. Ook dat zorgt ervoor dat de kaas niet smelt.
  16. Laat 1-3 maanden in de pekel rijpen bij 10-12 °C.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om kaas te maken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Met dank aan Shutterstock voor de foto van feta kaas van HandmadePictures. Je download de foto hier.

Over Rot
Meneer Wateetons
ISBN: 9789461431226
Uitgever: Good Cook
Prijs: € 30,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: feta kaas
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!