Vegan zelfgemaakte tagliatelle met truffel-roomsaus en paddenstoelen
Robin Walrecht

Vegan zelfgemaakte tagliatelle met truffel-roomsaus en paddenstoelen

donderdag 04 februari 2021
Valentijnsdag nadert, en dat is een goede reden om uit te pakken. We kunnen helaas niet lekker uiteten, maar dat betekent niet dat we niet lekker kunnen eten met deze vegan recepten! Verwen je partner, een vriend(in) of jezelf met dit luxe Valentijnsmenu. We begonnen het menu met een heerlijke venkel-uiensoep met pittige peterselieolie. Het hoofdgerecht is ook weer een veganistisch recept: vegan zelfgemaakte tagliatelle met een romige truffelsaus, en dat is niet mis al zeggen we het zelf! We sluiten het menu af met vegan lavacakes met frambozencoulis. Eet smakelijk!

Ingrediënten
Voor 2 personen
Voor de zelfgemaakte tagliatelle
100 g semolina (+ extra om te bestuiven)
30 g patentbloem
¼ tl zout
85 ml warm water (niet kokend!)

Voor de truffel-roomsaus
200 g gemengde paddenstoelen
200 g verse spinazie
100 ml plantaardige room (bijvoorbeeld haverroom)
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
1½  el truffeltapenade
1 el edelgistvlokken
5 g peterslie, grof gehakt
olijfolie, om in te bakken
peper en zout

Benodigdheden
deegroller (of wijnfles)
optioneel: keukenmachine

Bereidingswijze

Voor de vegan zelfgemaakte tagliatelle

  1. Doe de semolina, bloem en zout in een keukenmachine. Zet deze aan en voeg langzaam het warme water toe. Dit mengsel zal eerst op meel lijken, maar al snel zal het een grote bal vormen. Heb je geen keukenmachine? Dan kan je dit ook met de hand doen. Doe de bloemsoorten in een kom en voeg beetje bij beetje het warme water toe.

  2. Nadat de bal is gevormd in de keukenmachine, laat je de keukenmachine nog 30 seconden draaien. Doe je het met de hand? Kneed dan nog even door.

  3. Haal het deeg uit de kom en bestuif je werkblad met een beetje semolina. Rol het pastadeeg uit tot een dikke pannenkoek van ongeveer 3 cm dik en verdeel in twee gelijke stukken. Bedek het deeg met een droge doek en laat 10-15 minuten rusten.

  4. Bestuif je werkblad met wat bloem en pak één van de stukken deeg. Rol dit zo dun mogelijk uit tot een langwerpige vierkant. Dit kan je ook met een pastamachine doen, maar met een wijnfles gaat het net zo goed! 😉

  5. Bestuif het deeg met nog een beetje semolina zodat het niet gaat plakken, en vouw het deeg twee keer dubbel in de lengte. Bestuif bij elke vouw met semolina, zo voorkom je dat de tagliatelle aan elkaar plakt. Gebruik nu een scherp mes om de tagliatelle te snijden, en snijd verticale plakken van ongeveer 1 cm breed. Haal nu de pasta slierten uit elkaar en leg het in een aparte kom. Herhaal dit tot al het deeg op is. Tada, je hebt nu vegan zelfgemaakte tagliatelle!

  6. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe. Kook de pasta in 2-3 minuten al dente. Roer goed door wanneer je de pasta in de pan doet.

  7. Giet de pasta af en bewaar ongeveer 25 ml kookvocht voor de truffel-roomsaus.


Voor de truffel-roomsaus

  1. Verwarm een pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui. Als de ui glazig is kan je de knoflook toevoegen, bak deze nog 1 minuut mee.

  2. Bak nu de paddenstoelen mee, en als deze gaar zijn voeg je ook de spinazie toe.

  3. Voeg nu de plantaardige room toe, de truffeltapenade en 25 ml pasta kookvocht en laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen.

  4. Voeg nu ook de edelgistvlokken toe en roer goed door. Breng de saus op smaak met peper en zout. Voeg nu de tagliatelle toe aan de saus en meng dit goed, zodat alle pasta is bedekt met heerlijke roomsaus.

  5. Serveer de pasta direct en garneer met peterselie en eventueel nog wat extra edelgistvlokken. Geniet van dit makkelijk vegan recept!


Vier jij Valentijnsdag met een lekker diner? Of heb jij een van deze plantaardige recepten geprobeerd? Verras ons dan met jouw creatie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.