Zoete aardappel met vijgen uit de oven
3.5 (70%) 6 votes

Echt comfortfood voor een ontspannen avondje op de bank of na een lange druilerige werkdag. Het is heel eenvoudig, weinig voorbereidingstijd, snel klaar en ook nog eens enorm lekker en light. Een maaltijd om jezelf en je buik blij te maken.

Wat heb je nodig?
Voor de ovenschotel:
2 grote zoete aardappels (of 4 kleine)
4 verse vijgen
1 rode peper
bosje lenteui
5 eetlepels olijfolie
1,5 eetlepel balsamicoazijn
20 gram suiker

Voor de garnering:
handje grofgehakte pecannoten
eventueel handje gekruimelde zachte geitenkaas


Hoe maak je deze comfy ovenschotel?
Verwarm de oven voor op 240 graden. Was de zoete aardappelen en snij ze, zonder te schillen, in dikke patatten. Hussel ze met 3 eetlepels olijfolie, de rozemarijn en de tijm, voeg zout en peper toe naar smaak. Leg ze in een ovenschaal en laat ze 20 minuten garen. Prik regelmatig om te kijken of ze al zacht zijn, te gaar is zonde. Ontdoe ondertussen de twee vijgen van hun steeltjes en snij in gelijke partjes. Verhit nu de balsamicoazijn met de suiker in een steelpannetje en laat inkoken totdat het mengsel stroperig wordt. Verhit de overige eetlepels olijfolie met de rode peper (zonder de zaadjes) en de ringetjes lenteui en laat enkele minuten pruttelen. Leg de zoete aardappelpatatten op een platte schaal en schik de vijgenpartjes ertussen. Besprenkel het geheel met het olijfolie-lenteui-peper mengsel en bedruppel de vijgen met de balsamicostroop. Doe de grofgehakte pecannoten in een koekenpan en bak ze kort totdat ze warm en knapperig zijn. Bestrooi de schotel met de pecannoten en eventueel met de gekruimelde zachte geitenkaas. Heerlijk om te serveren met een frisse groene salade!

Vijgeninspiratie
Dit was het laatste verse vijgenrecept van deze week. Wat zijn alle recepten heerlijk hè? En mijn inspiratie is nog lang niet op! Bruschetta met ricotta en vijgenchutney, homemade vijgen-cranberrie-pompoenpitcruesli, vijgen-dadelmuffins… en ik kan nog oneindige salades bedenken waar de verse vijgen geweldig in zouden smaken. Kortom, ik heb inspiratie te over en hoop dat ik jou ook heb kunnen inspireren met dit onderzoekje naar deze delicate vrucht. Hulde voor de verse vijg!

Bron: Yotam Ottolenghi, mijn groene held.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zoete aardappel met vijgen uit de oven
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!