Print Friendly, PDF & Email

Onder de loep - vleesvervangers - AH biologische tofu roerbakblokjesTofu roerHet vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tofu roerbakblokjes AH!

bakblokjes
Deze woensdag een variant van de Albert Heijn zelf: biologische tofu roerbakblokjes. Bruinkleurige, langwerpige hondenbrokjes gemaakt van tofu die gemarineerd is in een lijst aan fijne kruiden. De smaak is dus al goed op orde, er hoeft weinig meer aan te gebeuren. Enkel vijf minuutjes roerbakken tot ze van binnen en van buiten warm zijn. Knapperig worden deze sponsjes namelijk niet.

Smaak, structuur en toepassing
De tofublokjes zijn totaal anders dan alle vleesvervangers tot nu toe besproken. Dat zit hem in de smaak en in de structuur. In tegenstelling tot de stukjes dés zijn deze tofublokjes al fijn gekruid, dus aan de smaak hoeft weinig meer te gebeuren. Het toevoegen van extra kruiden is dan ook niet aan te raden want dat levert een vreemde mix op, enkel een beetje zout en peper kan de smaak ten goede komen. Aan de structuur van de tofublokjes valt weinig te beleven. De structuur is een beetje vreemd en ondefinieerbaar, in die zin zijn de tofublokjes geen allemansvriend. Zo categoriseerde mijn lief ze als zacht, sponzig en saai. Hij miste iedere vorm van ‘bite’ of structuurbeleving, alsof de blokjes zullen wegsmelten op je tong. Dit betekent dat ze het beste gegeten kunnen worden in gerechten met zachte structuren, verwerkt in een mooie pastasaus of als ‘spekjes’ in een salade. In combinatie met rijst of aardappelen verwacht ik dat ze verloren zullen gaan. De tofublokjes zijn dus enigszins bewerkelijk, maar mijns inziens toch een goede vernieuwende toevoeging aan het vleesvervangersassortiment.

Voedingswaarde
Zelf verwachtte ik dat deze luchtige blokjes buitengewoon light en gezond zouden zijn, maar dat valt eigenlijk wel mee (of tegen). Evenals de stukjes dés zijn de tofublokjes niet aangevuld met vitamine B12 en ijzer, ze voegen dus weinig extra’s toe aan de dagelijkse voedingsbehoefte van een vegetariër. Daarnaast bevatten ze 210 calorieën en 14 gram vet per 100 gram (een pakje is 180 gram en bevat een handvol blokjes). Dit is dus in verhouding aanzienlijk meer dan de falafelburger die tot nu toe de minst magere was die ik testte. Dat moet dus beslist komen door de marinade waarmee de blokjes gekruid zijn, want onbewerkte tofu bevat doorgaans de helft van deze calorieën. Dit wetende zou ik er zelf voor kiezen om onbewerkte tofu te gebruiken en deze op eigen wijze op smaak te brengen. Een beetje jammer van de Albert Heijn!

Voor de veganist: de biologische tofu roerbakblokjes van de AH zijn volledig vegan proof.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tofu roerbakblokjes AH
Published On