Print Friendly, PDF & Email
3.5/5 - (10 stemmen)

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Mora Vegetarische Slager Kipkorn!

Mora Vegetarische Slager Kipkorn
De naam Mora Vegetarische Slager Kipkorn doet vermoeden dat het een vegetarische kipkorn betreft. Echter is de Kipkorn niet alleen vegetarisch, maar zelfs VEGAN! Dat is nog eens goed nieuws voor veganisten, die er nu een mogelijkheid bij hebben als het op snacken aankomt 🎉 Dit product is zoals je duidelijk terugleest in de naam een samenwerking tussen De Vegetarische Slager en Mora. De Vegetarische Slager is geen onbekende speler in vleesvervanger-land en kennen we van de reeks van vleesvervangers, die reguliere vleesproducten imiteren. Wanneer ik denk aan Mora, dan denk ik aan Cora van Mora, je weet wel, die vrolijke dame. Daarnaast denk ik aan heel veel snackplezier uit de frituur, oven en airfryer. De twee hebben de handen ineengeslagen en een veganistische variant van de kipcorn op de markt gebracht. Ik deed zelf even een klein vreugdedansje toen ik dit goede nieuws hoorde! En op vele verzoeken onderwerpen we de Mora Vegetarische Slager Kipkorn nu ook aan de smaaktest!

Smaak, structuur en toepassing
Naast de klassieke Kipcorn, die gemaakt wordt van kip, ligt nu ook de Kipkorn in de supermarkt. Wat één letter verschil wel niet kan maken als het op de Kipcorn/Kipkorn aankomt. Persoonlijk vind ik het redelijk verwarrend dat er nu een variant is die geschreven wordt met de letter ‘c’ (origineel) en met een ‘k’ (vega(n)). Maar dit is natuurlijk helemaal in lijn met de producten van De Vegetarische Slager. Denk maar aan het gehackt, kipstuckjes en speckjes van De Vegetarische Slager. En nee, ik heb geen spelfout gemaakt, de fabrikant heeft met een reden gekozen voor deze verbastering van deze woorden. Hierdoor doen ze denken aan de vlees-variant en zijn ze herkenbaar voor de consument. De discussie over deze keuze is nog niet overgevlogen, critici vinden de benamingen namelijk ‘misleidend’. In alle eerlijkheid, je gaat echt niet per ongeluk met een vleesvervanger naar huis terwijl je op zoek was naar gehaktballen van rundvlees. Maar oké, misschien bestaan die mensen toch, ik weet het niet.

Nu naar de smaak. IK HOU VAN DEZE KIPKORNS! Zo dat is eruit (en nee dit is geen gesponsord bericht, gewoon een echte fan aan het woord hier!). Er is als je het mij vraagt werkelijk geen reden meer om niet over te stappen naar de vegan variant van de Kipcorn. De smaak is identiek, de structuur is zoals het hoort, zacht van binnen en krokant van buiten en het gebruiksgemak is perfect. De Kipkorn kun je bereiden in de airfryer en in de oven, ideaal! De toepassing? Gebruik je creativiteit, of eet de Kipkorn met mayonaise. Het enige wat ik jammer vind is dat ik in regio Den Haag de Kipkorn nog steeds niet in de supermarkt tegen gekomen ben. En niet omdat ik niet goed genoeg gezocht had. Tijd om daar verandering in te brengen Haagsche supermarkten 😉

Voedingswaarde
De Mora Vegetarische Slager Kipkorn is gemaakt op basis van soja-eiwit en tarwe-eiwit. In zijn geheel luidt de ingrediëntenlijst als volgt: water, soja-eiwit, paneermeel (tarwe), cornflakes 8% (maïs, suiker, zout, gerstemoutextract), tarwebloem, zonnebloemolie, tuinbonenbloem, palmolie, bamboevezel, raapzaadolie, knoflook, ui, kruiden, specerijen, tarwe-eiwit, dextrose, invertsuikerstroop, suiker, glucosestroop, natuurlijke aroma’s, zout, verdikkingsmiddelen: methylcellulose, verwerkt Eucheuma wier, E466, kleurstof: E150c. Daarnaast wordt de volgende disclamer gegeven op de verpakking: “E” -nummers zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen. Bedankt voor deze toevoeging, maar nu weten we natuurlijk nog steeds niet wat deze E-nummers inhouden (die overigens niet zo slecht zijn als ze klinken). Ik zocht het voor je uit! Het eerste E-nummer op de lijst is E466 en staat voor carboxymethylcellulose, natriumcarboxymethylcellulose, cellulosegom. Carboxymethylcellulose is een deviraat van cellulose met azijnzuur en is oplosbaar in water, het wordt voornamelijk toegepast als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, anti-klontermiddel en emulgator. Natriumcarboxymethylcellulose wordt gewonnen uit hout en daarna chemisch behandeld en toegepast in voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel. Cellulosegom is afkomstig van Berkenbomen en wordt in de levensmiddelenindustrie meestal gebruikt als verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator. Het E-nummer 466 is dus een verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator, duidelijk. Dan komen we bij E150c dat staat voor ammoniakkaramel. Karamel is een woord dat de gemiddelde Nederlander herkent, en ammoniak ook, maar dat is niet geschikt voor de consumptie. Ik snap de verwarring, want wat betekent ammoniakkaramel en wat doet het? Ammoniakkaramel wordt gebruikt als kleurstof en is een complex mengsel van bruine kleurstoffen, gevormd door het droog verhitten van suiker in aanwezigheid van ammonia. Weten we dat ook weer. De Kipkorn bevat een hele lijst met ingrediënten, dat is zeker! Maar hoe zit het met de voedingswaarden? In één verpakking zitten vier Kipkorns van 60 gram per stuk. Één Kipkorn bevat 160,8 kcal, 9,6 gram verzadigd vet, 0,9 gram zout en 5,52 gram eiwitten.

Voor de veganist: YES! De Mora Vegetarische Slager Kipkorn is helemaal 100% plantaardig dus een go!
Voor de glutenallergie: de Mora Vegetarische Slager Kipkorn bevat gluten, helaas een no-go!

Mora Vegetarische Slager Kipkorn – €3.39 – verkrijgbaar in verschillende supermarkten o.a. Jumbo en Albert Heijn.

Excuses! Normaal gezien zie je boven dit artikel een zelfgemaakte foto van de vleesvervanger, echter was de Kipkorn tegen die tijd al op. We waren te enthousiast met proeven en vergaten de foto compleet!

Heb jij deze vleesvervanger al geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jij ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Summary
Vleesvervanger getest: Mora Vegetarische Slager vegan (!) Kipkorn
Article Name
Vleesvervanger getest: Mora Vegetarische Slager vegan (!) Kipkorn
Description
Regelmatig test ik een vleesvervanger die verkrijgbaar is in de supermarkt waar wij benieuwd naar zijn. Vandaag getest: Mora Vegetarische Slager Kipkorn!
Author