...

Vleesvervanger getest: vegan spekcjes Vivera

door | 15 mrt 2017 | stukjes, Vegan, Vivera, Vleesvervangers

Print Friendly, PDF & Email

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de plantaardige spekblokjes van Vivera!

Plantaardige spekblokjes van Vivera
Vivera is een vleesvervangermerk dat al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maakt! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, biologisch en op basis van lupine. Vorig jaar hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Goed nieuws is dat ze op dit moment hard bezig zijn hun hele assortiment plantaardig te maken. Geweldig voor de vegans onder ons dus (maar als vegetariër word ik daar ook heel blij van)! Vanaf 2017 zal je dus géén dierlijke producten meer aantreffen in hun vleesvervangers, en dat dit niets hoeft uit te maken voor de smaak zal ik de komende tijd gaan ontdekken. Vandaag test ik hun nieuwe vegan spekblokjes (spekcjes)!

Smaak, structuur en toepassing
Deze vegan spekblokjes worden gemaakt op basis van soja- en tarwe-eiwit (82%), aangevuld met zeezout en specerijen, rode bietenextract voor het kleurtje en rookaroma. Wat me direct opvalt is dat de spekblokjes een relatief groot formaat hebben, als kleine dobbelsteentjes. Ze hebben een lekkere, zachte structuur die heel prettig smaak. Niet zo knapperig, tenzij je ze langer bakt. De smaak van de spekblokjes is rokerig en gelukkig niet te zout, verder vrij neutraal waardoor ze makkelijk te combineren zijn in een gerecht. Ik zou deze spekblokjes toevoegen als extraatje aan een frisse salade of verwerken in een wrap met bonen!

Voedingswaarde
Een nadeel van alle spekblokjes die ik ooit getest heb, is dat ze altijd vrij hoog zijn in voedingswaarde. Deze vegan spekblokjes vallen me wel mee! Een bakje spekcjes bevat 175 gram blokjes, dit zijn circa 2 handen vol. 100 gram spekblokjes bevat 164 calorieën, 0,9 gram verzadigd vet, 16 gram eiwitten en 1,9 gram zout. Zoals Vivera altijd doet, zijn ze aangevuld met vitamine B12 en ijzer om een volwaardige vleesvervanger te zijn. Qua zoutgehalte kan het beter, maar wat wil je: het zijn spekjes! Verder is het bakje prima geschikt om met z’n vieren te delen en dan is het natuurlijk helemaal een prima keuze. Last but not least: deze spekblokjes zijn dus 100% vegan!

Voor de veganist: de spekcjes zijn helemaal good to go!
Voor gluten-allergie: de spekcjes bevatten tarwe-eiwit, dus zijn helaas niet glutenvrij.

Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Summary
Vleesvervanger getest: veganistische spekblokjes van Vivera
Article Name
Vleesvervanger getest: veganistische spekblokjes van Vivera
Description
Benieuwd hoe de nieuwe vegan spekblokjes van Vivera smaken? De Hippe Vegetariër test alle vleesvervangers uit de Nederlandse supermarkten!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

3 Reacties

  1. Petra

    Hmm; ik heb ze gegeten in de pasta nadat ik ze eerst had gebakken. ik kreeg ze niet krokant wat ik juist een eigenschap vind die bij een spekje hoort. Ook vind ik ze veel te dik. Echt spek krimpt nogal als je het bakt. Vind ik met alle vleesvervangers op stuckjes. Ik maak ze tegenwoordig eerst kleiner. Door een romige pastasaus vond ik het geen succes. Voor mij heeft het ook een metalige bijsmaak en ik vond ze echt TE zout. ik ga op zoek naar een ander hartig krokantje voor in soep en sausjes.

    Antwoord
  2. Marijke Vet

    Bedankt voor het testen. Sinds twee maanden vegetariër. Dit helpt mij om mijn keus te kunnen maken.
    Fijn. Heb nu geen twijfels meer.
    Ga zo door. Een pluim eh duim .

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt