Print Friendly, PDF & Email

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de plantaardige spekblokjes van Vivera!

Plantaardige spekblokjes van Vivera
Vivera is een vleesvervangermerk dat al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maakt! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, biologisch en op basis van lupine. Vorig jaar hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Goed nieuws is dat ze op dit moment hard bezig zijn hun hele assortiment plantaardig te maken. Geweldig voor de vegans onder ons dus (maar als vegetariër word ik daar ook heel blij van)! Vanaf 2017 zal je dus géén dierlijke producten meer aantreffen in hun vleesvervangers, en dat dit niets hoeft uit te maken voor de smaak zal ik de komende tijd gaan ontdekken. Vandaag test ik hun nieuwe vegan spekblokjes (spekcjes)!

Smaak, structuur en toepassing
Deze vegan spekblokjes worden gemaakt op basis van soja- en tarwe-eiwit (82%), aangevuld met zeezout en specerijen, rode bietenextract voor het kleurtje en rookaroma. Wat me direct opvalt is dat de spekblokjes een relatief groot formaat hebben, als kleine dobbelsteentjes. Ze hebben een lekkere, zachte structuur die heel prettig smaak. Niet zo knapperig, tenzij je ze langer bakt. De smaak van de spekblokjes is rokerig en gelukkig niet te zout, verder vrij neutraal waardoor ze makkelijk te combineren zijn in een gerecht. Ik zou deze spekblokjes toevoegen als extraatje aan een frisse salade of verwerken in een wrap met bonen!

Voedingswaarde
Een nadeel van alle spekblokjes die ik ooit getest heb, is dat ze altijd vrij hoog zijn in voedingswaarde. Deze vegan spekblokjes vallen me wel mee! Een bakje spekcjes bevat 175 gram blokjes, dit zijn circa 2 handen vol. 100 gram spekblokjes bevat 164 calorieën, 0,9 gram verzadigd vet, 16 gram eiwitten en 1,9 gram zout. Zoals Vivera altijd doet, zijn ze aangevuld met vitamine B12 en ijzer om een volwaardige vleesvervanger te zijn. Qua zoutgehalte kan het beter, maar wat wil je: het zijn spekjes! Verder is het bakje prima geschikt om met z’n vieren te delen en dan is het natuurlijk helemaal een prima keuze. Last but not least: deze spekblokjes zijn dus 100% vegan!

Voor de veganist: de spekcjes zijn helemaal good to go!
Voor gluten-allergie: de spekcjes bevatten tarwe-eiwit, dus zijn helaas niet glutenvrij.

Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Summary
Vleesvervanger getest: veganistische spekblokjes van Vivera
Article Name
Vleesvervanger getest: veganistische spekblokjes van Vivera
Description
Benieuwd hoe de nieuwe vegan spekblokjes van Vivera smaken? De Hippe Vegetariër test alle vleesvervangers uit de Nederlandse supermarkten!
Author