Print Friendly, PDF & Email
4.6/5 - (5 stemmen)

Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de Zeewier Burger van ProLaterre!

img_2961Vegan zeewier burger
Vandaag een nieuw merk in deze testrubriek: ProLaTerre. Als er iemand veel weet van plantaardig eten dan is het dit merk, want 50 jaar geleden al importeerde ProLaTerre (samen met SoFine) als een van de eersten tofu naar Nederland! Niet veel later begonnen ze met hun eigen tofu-productie, en inmiddels maken ze niet alleen meer tofu, maar ook allerlei andere vleesvervangers op basis van soja, groenten en peulvruchten. Altijd volledig plantaardig én biologisch! Of zoals ze het zelf zeggen: “Ideale producten voor een ideale wereld!” Het ideale merk voor vegans dus. Tijd om in dit assortiment te duiken en dat deed ik met een nieuw uniek product dat sinds deze week in de winkels ligt: een heuse Zeewier Burger, met Zeeuwse zeewier van eigen bodem!

Smaak, structuur en toepassing
Ik vind zeewier fantastische voeding. Zeewier is duurzaam, gezond én, volgens het Voedingscentrum, op zichzelf al een nieuw soort vleesvervanger. Naast dat zeewier een bron is van eiwitten, zit het namelijk ook bomvol vezels, vitamine B en mineralen als ijzer, jodium en calcium. Hello superfood! Eerder schreef ik hier al dit artikel over. Goed nieuws dus dat ProLaTerre deze week een zeewierburger op de markt brengt! Wat direct opvalt is de luchtige structuur van de burger. In tegenstelling tot veel andere burgers is hij enorm licht en zacht, bijna ‘frittata’ achtig. De smaak is zacht en ziltig. Het misverstand bestaat vaak dat zeewierproducten enorm zout zijn en naar ‘zee’ smaken, niets is minder waar! Het wier in deze burger is beslist niet overheersend, maar geeft hem juist een aparte smaak die bijvoorbeeld goed samen gaat met Aziatische gerechten. Nadeel van dat hij fluweel zacht is, is dat hij weinig bite heeft. Hierdoor is goed combineren wel belangrijk. Probeer de burger eens te verwerken in een gerecht met niet te veel saus, zoals een fijne noedelsalade. Must try voor de foodies onder ons!

Voedingswaarde
De zeewierburger wordt gemaakt op basis van tofu, gecombineerd met zeewier van eigen bodem (Royal Kumbu zeewier uit de Oosterschelde!) , enkele andere groenten, havervlokken, tarwebloem, boekweitmeel en kruiden. Ook goed nieuws voor de bewuste eters onder ons, is dat het niet alleen een plantaardige, volledig biologische vleesvervanger is, maar ook een goede keuze voor de dagelijkse voeding. Een Zeewier Burger weegt 75 gram en bevat 153 calorieën en 0.9 gram verzadigd vet (in een pakje zitten 2 bugers), dat zijn keurige waarden voor de gemiddelde vleesvervanger! Echt een goede aanwinst dus. Ik ben blij dat bedrijven als ProLaTerre het aandurven lokaal zeewier te verwerken in lekkere producten voor een breed publiek. Daar wordt de wereld inderdaad een stukje mooier van!

Voor de veganist: de zeewier burger is helemaal good to go!
Voor gluten-allergie: de zeewier burger bevat helaas tarwebloem, dus no go.

Deze Zeewier Burger is te koop bij Ekoplaza. Het assortiment van ProLaTerre is te koop bij de biologische supermarkten en natuurvoedingswinkels in Nederland.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie.

Summary
Vleesvervanger getest: vegan Zeewier Burger van ProLaTerre
Article Name
Vleesvervanger getest: vegan Zeewier Burger van ProLaTerre
Description
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de zeewier Burger van ProLaTerre!
Author