Print Friendly, PDF & Email

IMG_1736Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: het Plantaardig gehakt van Vivera!

Plantaardig kruimgehakt van Vivera
Zoals sommigen misschien al gemerkt hebben zit ik op dit moment in een Vivera-testfase. Ik heb het schap van Tivall al helemaal omgekeerd, idem met Albert Heijn, Koolen1981, Maza en Quorn, dus het werd tijd voor iets anders. Vivera had ik tot nu toe amper aandacht aan besteed, terwijl ze al sinds mijn geboortejaar 1990 vleesvervangers maken! Hierbij hebben ze zowel vegetarische producten, als 100% plantaardig, biologisch als op basis van lupine. Ook perfect voor de vegan dus! En onlangs hebben ze hun hele collectie voorzien van nieuwe verpakkingen, dus ze zijn niet meer te missen in het schap. Een paar weken terug testte ik het gehakt van Vivera dat zo echt leek dat het bijna eng was, en vandaag test ik de vegan variant van hun gehakt: 100% plantaardig kruimgehakt.

Smaak, structuur en toepassing

Het kruimgehakt van Vivera ziet er direct heel anders uit dan hun vegetarische gehakt. Dat laatste oogde een beetje ‘rauw’ en kreeg in de pan een grijs/bruin kleurtje zoals dat bij echt gehakt ook gaat. Het kruimgehakt is al donkerbruin van zichzelf en een enorme smaakmaker. Het is enorm gekruid en dan proefde ik direct in mijn salade. Lekker, maar daardoor ook wat minder puur en natuurlijk. Inprincipe zorg ik liever zelf voor die kruidige smaak. Bovendien vind ik het kruimgehakt een stuk taaier dan het vegetarische gehakt dat zelfs een beetje sappig was. Ik houd het dus bij de vegetarische variant, maar voor de vegans onder ons kan ik het kruimgehakt van harte aanraden voor een beetje pit qua smaak en structuur in een eenvoudig gerecht.

Voedingswaarde
Wat wel direct opvalt is dat het plantaardige kruimgehakt nog veel magerder is dan het vegetarische gehakt. De voedingswaarde van het kruimgehakt is 118 calorieën en 0,6 gram vet per 100 gram (een pakje bevat 175 gram gehakt en is net genoeg voor twee personen), dat is de helft zo weinig! Dat is dan weer een aanzienlijk voordeel van plantaardig, gemaakt op basis van 94% soja-eiwit met nog een enkel ander ingrediënt. Een goede vegan optie!

Voor de veganist: het kruimgehakt is 100% plantaardig, dus helemaal good to go!
Voor gluten-allergie: het kruimgehakt bevat gerstemoutextract, maar volgens mij is dat bijzonder weinig, dus zou in orde moeten zijn.

Het assortiment van Vivera wordt wisselend verkocht bij de grote supermarkten zoals de Albert Heijn, de Jumbo, de DEEN, de Vomar en de Plus.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het mij weten via Facebook, Twitter of in een reactie.

Summary
Vleesvervanger getest: Plantaardig gehakt Vivera
Article Name
Vleesvervanger getest: Plantaardig gehakt Vivera
Description
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: het Plantaardig gehakt van Vivera!
Author