Vleesvervanger getest: rode biet falafel Tivall
Isabel Boerdam

Vleesvervanger getest: rode biet falafel Tivall

woensdag 08 juni 2016
Het vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: de rode biet falafel van Tivall!

Falafel & friends van Tivall
Groot nieuws van Tivall! Deze maand hebben ze hun re-styling gelanceerd en zijn ze voortaan in de supermarkt onder eigen label te vinden. Dus niet meer onder het huismerk, maar echt een eigen stijl, visie en smaak. Ze willen hun vleesvervangers niet leven in blazen zodanig dat het eigenlijk helemaal geen “vervangers” meer zijn, maar een lekker alternatief voor de maaltijd op basis van groenten. Deze maand lanceren ze gelijk een aantal nieuwe vegan (!) producten waaronder deze falafel & friends, die dus gepaard gaat met rode biet. Eerlijk is eerlijk: vind ik super origineel! Meestal vind je dat soort innovaties niet zo snel in het grote schap, dus goed werk Tivall!

Smaak, structuur en toepassing
Het eerst wat me opvalt aan de falafel is dat hij echt waanzinnig paars is. Hoe tof is dat op je bord! Uiteraard word ik hierdoor wel meteen achterdochtig naar toevoegingen, maar de ingrediëntenlijst is bijzonder overzichtelijk en verantwoord. Puur de 31% rode bietjes dus die hier uit de verpakking knallen. Verder bestaat uit de falafel uit 47% kikkererwten, olie, koriander, gember en specerijen. Dit levert een enorm luchtige falafel op, bros bijna. Hierdoor proeft hij super mager, maar blijft tegelijk wel vullend. De smaak van de rode biet is aanwezig in de 'aardsheid' van het product, maar niet zo uitgesproken. Dat is misschien mijn enige minpuntje: niet zo spannend. Dit maakt echter wel dat de falafel heel goed te combineren is met diverse maaltijden, waaronder koud op een broodje! Wel zou ik oppassen in een combinatie met een zwaardere maaltijd zoals pasta, want in combinatie hiermee is er weinig van de falafel over. Dus lekker de zomer in met deze vrolijke balletjes in combinatie met sla of een broodje!

Voedingswaarde
Wanneer ik deze rode biet falafel vergelijk met andere falafels die ik getest heb, is de voedingswaarde redelijk 'normaal'. Zo bros en luchtig als hij smaakt, zo mager is hij niet. Een pakje falafel is 213 gram, bestaat uit ongeveer 12 balletjes (genoeg voor 2-3 personen) en bevat 201 calorieën en 1,2 gram verzadigd vet per 100 gram. Zolang je geen heel pakje in je eentje op eet, prima gezond dus als je het mij vraagt! Kleurrijk en smaakvol genieten deze zomer.

Voor de veganist: de falafel is 100% plantaardig, dus good to go!
Voor gluten-allergie: de falafel is glutenarm, maar kan wel sporen van gluten bevatten.

Het assortiment van Tivall is exclusief te koop bij Albert Heijn.

Heb jij deze vleesvervanger ook geprobeerd? Wij zijn ontzettend benieuwd wat je ervan vond! Laat het ons weten via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie.

2 Reacties

Helaas is het merk Tivall weer terug onder de naam albertheijn en die hebben het assortiment helaas grotendeels ingekrompen....Spicey falafel ... zo lekker en nu weer weg...kon je deze maar ergens anders kopen.....

12:14 19 januari 2024

Deze balletjes zijn da bomb! Heel lekker vond ik ze!

12:14 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.