Print Friendly, PDF & Email

Vleesvervangers - Tofu RoerbakgehaktHet vleesvervangerschap in de supermarkt blijft maar groeien, en daar zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee! Wij testen regelmatig vleesvervangers, net zo lang tot we ze allemaal gehad hebben en we van alle varianten de smaak, eigenschappen en voedingswaarden kennen. Zo hoef jij nooit meer twijfelend voor het schap van oneindige mogelijkheden te staan! Vandaag testen we: Tofu roerbakgehakt AH!

Tofu gehakt
Deze week testte ik het tofu roerbakgehakt van Albert Heijn Eerlijk & Puur. Extra interessant aangezien ik enkele weken geleden het fijngehakt van Tivall testte. Zo was ik natuurlijk erg benieuwd naar het verschil. Bovendien is het een bijzonder verschil dat dit product uitsluitend uit sojabonen bestaat in tegenstelling tot het soja- en tarwe-eiwit van het Tivall gehakt. De bereidingswijze is overigens hetzelfde: gehakt in de koekenpan, eventueel beetje peper en zout en af en toe een beetje schudden terwijl de korreltjes binnen vijf minuten warm en ietsjes bruiner worden.

Smaak, structuur en toepassing
In tegenstelling tot het Tivall fijngehakt is het tofu roerbakgehakt een minder goede replica van echt gehakt (volgens mijn lief). De korrel is wat groter, wat lekker is, maar heeft een beetje een elastieken structuur die soms piept tussen je tanden. Tegelijkertijd is het tofu gehakt een stuk minder droog dan de Tivall korrel, maar heeft een sponzige associatie. Beslist niet vervelend van structuur of smaak maar wel degelijk anders. Qua toepassing kom ik tot dezelfde conclusie als bij de Tivall korrel: geschikt om te mengen door een pastasaus, chili con carne of te gebruiken als Mexicaanse wrapvulling. Los eten raad ik af, daarvoor is te korrel te saai en te weinig smaakvol. Al met al gaat mijn voorkeur uit naar het Tivall fijngehakt, maar voor mensen die wellicht liever tofu eten is dit een heel goed alternatief.

Voedingswaarde
De voedingswaarde van het tofu roerbakgehakt verschilt van die van het Tivall fijngehakt. Het tofu gehakt is niet aangevuld met vitamine B12, ijzer en eiwitten en bevat 185 calorieën en 11 gram vet per 100 gram (een pakje is 180 gram en bevat twee handjes korreltjes). Dit zijn 40 calorieën en 8 gram vet meer dan het Tivall fijngehakt. Voor mij nog een reden om de voorkeur te geven aan deze laatste, maar nogmaals: tofu roerbakgehakt van de Albert Heijn blijft een goed alternatief.

Voor de veganist: goed nieuws! Tofu roerbakgehakt van AH is volledig vegan proof.

Summary
recipe image
Recipe Name
Tofu roerbakgehakt AH
Published On
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 3 Review(s)