Wat is fairtrade?
Isabel Boerdam

Wat is fairtrade?

zaterdag 19 maart 2016
Vegetarisch eten en leven is mijn manier om bewust en met aandacht te leven en iets goeds te doen voor de wereld om mij heen. Maar er zijn natuurlijk veel meer manieren om een waardevolle bijdrage te leveren. Wat dacht je van fairtrade bijvoorbeeld? Eigenlijk weet ik daar veel te weinig vanaf. Ik ging in gesprek met het Nederlandse foodmerk Fair Trade Original om te begrijpen wat hun dagelijkse missie is.

Wat doet Fair Trade Original?
Fair Trade Original is het foodmerk dat zich focust op de ontwikkeling van 100% fairtrade producten. Ze bestaan al meer dan 50 jaar – je zou ze uitvinders van “fairtrade” kunnen noemen. De oprichter werd zich al heel vroeg bewust van het idee dat je boeren meer toekomst biedt met handel dan met hulp. Met een eerlijke beloning natuurlijk. Zijn visie was dat de boeren, hun organisaties en uiteindelijk de hele gemeenschap hier sterker van worden. Fair Trade Original begon met koffie in 1973 en inmiddels hebben ze een heel breed assortiment fairtrade producten ontwikkeld, van curries tot kokosmelk en sambal. Hun doel is om voor zoveel mogelijk producten in de supermarkt een fairtrade alternatief te kunnen bieden en daarmee een voorbeeld te zijn voor andere foodmerken. Fair Trade Original wil laten zien dat je met voeding en handel een belangrijke bijdrage kan leveren aan de wereld om je heen.

Wat betekent het Fairtrade keurmerk?
Uit de manier van werken van Fair Trade Original is in 1988 een onafhankelijk keurmerk ontstaan: het Max Havelaar/Fairtrade Keurmerk. Dit werd in het leven geroepen door Stichting Max Havelaar om duidelijke richtlijnen te geven voor ‘eerlijke handel’ met landen in ZuidOost-Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Het Fairtrade keurmerk legt verplichtingen op aan iedere schakel in de handelsketen: van de boer (oftewel de coöperatie van boeren) tot de verwerker, de producent en de afnemer. Zo eist het keurmerk dat er aan de boeren een goede prijs voor het product wordt betaald, en een ontwikkelingspremie: een vast bedrag, vaak per kilo, dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld verbetering van de teelt of de aanleg van wegen. Deze premies worden beheerd door de coöperatie oftewel de belangenorganisatie waar de boeren bij aangesloten zijn. Het Fairtrade keurmerk verlangt van deze organisaties dat er goede contracten zijn, dat er ieder jaar een ledenvergadering wordt gehouden waarbij alle boeren, ook vrouwen, mee mogen praten. Daarnaast is het van belang dat de coöperatie kan aantonen dat alle aangesloten boeren voldoen aan de fairtrade standaarden. Dit betekent dat de boeren werken met in acht neming van de milieu-standaarden, werken zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen, dat er geen kinderarbeid is, goede arbeidsomstandigheden en dat er voldoende aandacht wordt geschonken aan de kwaliteit van het product. Het voldoen aan deze standaarden is voor de boeren in een coöperatie keihard werken en veel investeren in de beginfase, maar uiteindelijk zijn ze verzekerd van een brede afzetmarkt (alle fairtrade foodmerken ter wereld!), goede arbeidsomstandigheden, een inkomen en ontdekken ze zelf ook de voordelen van de duurzame productiemethoden die het keurmerk hen oplegt. Daarom worden er vanuit het keurmerk ook trainingen gegeven en steun verleend om boeren in het proces te helpen. Inmiddels zijn heel veel boeren ter wereld overtuigd en dragen dus bijna alle producten van Fair Trade Original het Fairtrade keurmerk van Max Havelaar.

Nieuwe fairtrade handelsketens
Fair Trade Original doet meer dan alleen het verkopen van fairtrade voedingsmiddelen, zij leveren ook zelf als bedrijf een grote bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe fairtrade handelsketens. Wanneer ze een nieuw product aan hun assortiment wil toevoegen, doen zij dit namelijk door een nieuwe fairtrade handelsketen te ontwikkelen om dit product te realiseren. Voor hun fairtrade curries bijvoorbeeld zijn zij op zoek gegaan naar coöperatie van boeren die verschillende ingrediënten van de curriepasta verbouwden. Vervolgens hebben zij de boeren overtuigd van de meerwaarde van een fairtrade productieproces en de andere partners in de handelsketen gezocht, zoals de verwerkingsfabriek waar de daadwerkelijke curriepasta gemaakt wordt. Als dat eenmaal zover is dan begeleiden zij de boeren om hun fairtrade certificering te behalen. Dit kan soms jaren duren en betekent dat ze er bovenop moeten zitten. Zelf ernaartoe, zelf afspraken maken, zelf contracten bekijken en checken hoe het loopt. En zodra de certificering rond is en de handel begint, blijven checken of iedereen de prijs gekregen heeft die afgesproken is en of er volgens de standaarden gewerkt wordt. Na verloop van tijd lopen de processen gestroomlijnd en is iedereen blij, maar tot die tijd gaat er heel veel werk in zitten om te zorgen dat wij in de Nederlandse supermarkt een eerlijk product kunnen kopen. Hierdoor weet je zeker dat niet alleen jij zit te smullen van je Thaise curry, maar dat de boeren ter plaatsen dat ook kunnen doen met hun vrouw en kinderen.


Mijn persoonlijke les
De volgende keer dat ik in de supermarkt loop en het Fairtrade keurmerk op een verpakking herken, of een van de producten van Fair Trade Original tegenkom, zal ik me zeker bewust zijn van dit hele verhaal en wat er aan dat product vooraf is gegaan. Ik zal me bewust zijn dat de ananas, mango, rijst en noedels uit Thailand komen, de kokosmelk uit Sri Lanka, de koffie uit Guatemala en Nicaragua, de rietsuiker uit Mauritius en Malawi en de cacao uit Ghana en de Dominicaanse Republiek. En hoeveel boeren er in die landen van profiteren dat ik dit product straks koop. Voor mij is het nu niet meer een vage belofte waar ik het fijne niet van weet, maar ontzettend belangrijk werk waarvan ik blij ben dat mensen zich hiervoor inzetten en dat ik, gewoon door te eten wat ik lekker vind, hier ook een bijdrage aan kan leveren.

Fair Trade Original, www.fairtrade.nl

Koop jij ook altijd fairtrade? Wat is je favoriete product van Fair Trade Original? Of wil je jouw verhaal delen? Ik hoor het heel graag. Laat een reactie achter onder dit artikel of deel je mening via Facebook of Twitter.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.