...

6 x wat je moet weten over wijn uit de Franse Rhône (Isabel’s favoriet!)

door | 13 dec 2018 | Wijn, Wijn van de maand

Print Friendly, PDF & Email

De komende maanden gaat vinoloog Remy Tolk in samenwerking met Wine & Roses ons meer leren over de bekende Franse wijngebieden. Vandaag bespreken we verrassende feiten over de Franse Côtes du Rhône, Isabel’s favoriete Franse regio en hét gebied voor liefhebbers van rijpe witte en krachtige rode wijnen. In dit artikel leer je alles over het gebied en de bijbehorende wijn. Ook geven we heerlijke recepten voor die perfect samengaan met die wijnen!

Ligging bij de Rhône
De Côtes du Rhône is vernoemd naar de rivier Rhône, die dwars door de uitlopers van de Alpen heen stroomt en uiteindelijk uitmondt in de Middellandse zee. Het gebied is een wijngebied in het zuidoosten van Frankrijk. De  Côtes du Rhône bestaat eigenlijk uit 2 delen: het noorden en zuiden. Beide hebben hun eigen kenmerken.

Het noorden: syrah en viognier
De wijngaarden in het noordelijke deel liggen op steile hellingen aan beide oevers van de rivier de Rhône. Er wordt voornamelijk rode wijn gemaakt. Dit wordt alleen gedaan met de syrah druif. Het beste gebied hiervoor is de Hermitage. Er zijn ook twee gebieden waar alleen witte wijn wordt gemaakt van de viognier druif; Condrieu en Château Grillet. De laatste is de kleinste appellation van Frankrijk, met slechts 3,8 hectare en maar één wijnhuis: Château Grillet.

Het zuiden: grenache en marsanne
In het zuiden wordt de grenache druif het meest gebruikt voor rode wijn. Voor witte wijn zijn de roussanne en de marsanne de meest gebruikte druiven. De wijngaarden liggen in het zuiden verspreid over een veel groter gebied. In de Côtes du Rhône vind je vooral soepele, jonge en drinkbare wijnen. Het beroemdste gebied is hier de Châteauneuf du Pape (voornamelijk rode wijn) waar veertien verschillende druivenrassen mogen worden gebruikt.

80% rode wijn
In de Côtes du Rhône worden allerlei soorten wijn gemaakt. Echter is 80% daarvan rode wijn! De overige 20% is wit, rosé, mousserend en dessertwijn. Een bekende dessertwijn is de Muscat de Beaumes-de-Venise. Dit is een Vin Doux Naturel, waaraan alcohol tijdens de gisting wordt toegevoegd om de natuurlijke suikers te behouden en de gisting te stoppen. Er wordt ook een gastronomisch inzetbare rosé gemaakt: de Tavel. Deze heeft een mooie donkere kleur en is krachtig van smaak. Beide wijnen komen uit het zuiden. Eigenlijk is er ook een middendeel, maar dit wordt vaak niet genoemd. Hier komt een heerlijke mousserende wijn vandaan, de Clairette de Die.

Rijp wit en krachtig rood
De witte druiven uit de Côtes du Rhône zorgen voor een wijn met medium zuren en smaken naar abrikoos en perzik. Vaak hebben de wijnen een klein beetje vettigheid, een bittertje en rijpe tonen. De blauwe druiven hebben verschillende kenmerken en worden in het zuiden ook vaak gemengd om de beste balans te krijgen. De syrah geeft vooral kracht door middel van tannine en zuren, terwijl de grenache fruitiger en vriendelijker is. Dat zwakt het zurige weer een beetje af. Deze wijnen zijn echte eetwijnen!

Typisch Rhône: Les Bateliers
Een fantastisch voorbeeld van een typische, biologische rode Rhône wijn is “Les Bateliers” van Clos de Caveau, verkrijgbaar bij Wine & Roses. De wijn komt uit het zuiden. Er zit 30% syrah en 70% grenache in. Een mooie mix van kracht, souplesse en fruit. De wijn smaakt naar rijp zwart fruit en geurt naar leer en chocolade. De serveertemperatuur is maximaal 18 graden, kouder mag! De wijn is lekker bij harde kazen, maar ook bij groenten met een bite en veel smaak, zoals de aardpeer. Combineer hem bijvoorbeeld met een van deze heerlijke gerechten!

Quiche met spinazie, aardpeer en feta

Snelle pasta: met aardpeer en tijm

Aardpeersoep met bospaddenstoelen

Aardpeertaart met geitenkaas

Aardpeerchips

Ben jij ook zo dol op krachtige Rhône wijnen? Wat vind je ervan en bij welke gelegenheid drink je de wijn? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de wijngaard in de Côtes du Rhône gemaakt door Paulius Bacinskas. Je downloadt de foto hier

Summary
6 x wat je moet weten over wijn uit de Franse Rhône (Isabel’s favoriet!)
Article Name
6 x wat je moet weten over wijn uit de Franse Rhône (Isabel’s favoriet!)
Description
We bespreken alles over de Franse Côtes du Rhône, Isabel’s favoriete Franse regio en hét gebied voor liefhebbers van rijpe witte en krachtige rode wijnen.
Author
Remy Tolk

Remy Tolk

Vinoloog at Remy Tolk
Remy is al ruim 30 jaar vegetariër en docent gastronomie aan de Hotelschool Amsterdam. Dankzij zijn werk in de horeca ontwikkelde hij een passie voor wijnen en is inmiddels trots vinoloog van de Wijnacademie. Als docent kan hij dan ook als geen ander de soms ingewikkelde en ietwat elitaire wijntermen in normale taal aan liefhebbers uitleggen. Want wijn is van iedereen en moet vooral lekker zijn, aldus Remy!
Remy Tolk

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt