Brandnetels zijn een van de planten die je als beginnend wildplukker gewoon kunt herkennen en plukken. Bijna iedereen heeft ze wel in de achtertuin staan of in een nabijgelegen bos. Let op: gebruik handschoenen en pluk alleen de bovenste 6 blaadjes! Na 1 minuut in kokend water prikken ze niet meer, dan kan je met een gerust hart deze heerlijke brandnetelsoep maken.
Voor 4 personen
400 gram jonge brandnetelbladeren (topje van de brandnetel)
2 aardappelen, in stukjes
1 ui, fijn gesneden
1 teen knoflook, geperst
3 eetlepels olijfolie
1 liter groentebouillon
1 deciliter (vegan)room
peper en zout
Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een wasbak. Gebruik handschoenen of plasticzakjes om je handen te beschermen. Laat de bladeren uitlekken in een vergiet. Hak de brandnetelbladeren fijn. Doe de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de brandnetelbladeren, de aardappelen en de bouillon toe en laat 15 min. koken of tot de aardappelen gaar zijn. Mix de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met room, zout en peper.
Wil je een keer meedoen met een wildpluk-workshop onder leiding van Leoniek Bontje en mij? Kijk dan voor meer informatie en een overzicht van de aankomende workshops op mijn website. Aanmelden voor een van de workshops kan door een berichtje te sturen naar info@bewustmetvoeding.com. Succes met plukken en eet smakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn heel benieuwd!
Ingrediënten
Voor 4 personen
400 gram jonge brandnetelbladeren (topje van de brandnetel)
2 aardappelen, in stukjes
1 ui, fijn gesneden
1 teen knoflook, geperst
3 eetlepels olijfolie
1 liter groentebouillon
1 deciliter (vegan)room
peper en zout
Hoe maak je deze wilde brandnetelsoep?
Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een wasbak. Gebruik handschoenen of plasticzakjes om je handen te beschermen. Laat de bladeren uitlekken in een vergiet. Hak de brandnetelbladeren fijn. Doe de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de brandnetelbladeren, de aardappelen en de bouillon toe en laat 15 min. koken of tot de aardappelen gaar zijn. Mix de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met room, zout en peper.
Wildpluk-workshop
Wil je een keer meedoen met een wildpluk-workshop onder leiding van Leoniek Bontje en mij? Kijk dan voor meer informatie en een overzicht van de aankomende workshops op mijn website. Aanmelden voor een van de workshops kan door een berichtje te sturen naar info@bewustmetvoeding.com. Succes met plukken en eet smakelijk!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn heel benieuwd!
Lees ook

Ontspanning
- 28 August 2025
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
Het einde van de zomervakantie is in zicht
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
3 Reacties
https://www.dehippevegetarier.nl/in-mijn-keuken/favoriete-vegetarische-kookboeken/wild-plukken-brandnetelsoep/ Op deze zelfde website van jullie staat het recept met 100gr brandnetels en hier staat 400gr. Welke van de 2 is juist? Mvg
12:14 19 januari 2024Hi Valère, Beide zijn goed! 1 recept is uit een kookboek en de andere is door onze voedingscoach ontwikkelt. Qua smaak zal het inderdaad niet heel veel verschillen. Liefs, Tessa.
12:14 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Door de room niet geheel Vegan! Jammer
12:14 19 januari 2024Hi Els, Dit kan natuurlijk makkelijk vervangen worden door een vegan room, die nu gelukkig ook op de markt zijn! Liefs, Tessa
12:14 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Mag je ook witte dovenetel in de soep doen want brand netel en witte dovenetel staan door mekaar in mijn tuintje
12:14 19 januari 2024Hoi Boone, zelf heb ik weinig ervaring met het koken met netels, maar als de witte dovenetel ook eetbaar is, dan lijkt het mij het proberen waard natuurlijk! Laat je weten of het lukt?
12:14 19 januari 2024Dovennetel is niet eetbaar en in hrote hoeveelheden zelfs giftig
12:14 19 januari 2024Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.