Zweedse dillkött
Isabel Brummer

Zweedse dillkött

dinsdag 12 juli 2016
De combinatie van zoet, zout en zuur is gebruikelijk in de traditionele Zweedse ‘husmanskost’ (of potluck in het Engels). Dat zijn gerechten die dagelijks gegeten worden als er genoeg tijd is om ze te maken. Om een goed smaakmengsel te maken gebruiken we ättika (een soort witte azijn), honing of suiker en zout. De populairste gerechten met deze smaken zijn gezoete bruine bonen met varkensvlees, gebakken haring met een saus van krenten en lams- of kalfsvlees in een saus met veel dille, ook wel dillkött in het Zweeds.

Vegetarische dillkött
Met dit recept kan je ook vegetarisch genieten van de dillkött. Het is een typisch slowcooked gerecht dat we in Zweden kennen van onze oma. In plaats van met vlees, maak je deze schotel met gebakken knolselderij en gekookte groenten. De gemarineerde rauwe wortelen zorgen voor de bite. De zachte smaak van de dille en honing in de schotel combineert heel goed met het zuur van de ättika of azijn. Prak er een aardappel bij en smullen maar van dit traditionele gerecht in een nieuw vegetarisch jasje!

Recept
Voor 2-3 personen
Dit recept is vrij van gluten, witte suiker en lactose (bij gebruik van plantaardige melk).

Wat heb je nodig?

De zoetzure marinade
2 dl water
1 dl witte wijnazijn (6%)
3 el agave (honing kan ook)
½ tl zout
4 wortelen (als je meerdere kleuren gebruikt wordt het erg mooi)

Marinade knolselderij
1 el Shoyo (je kunt Shoyo vinden in Ekoplaza, kan ook worden vervangen door tamari)
2 el zonnebloemolie of olijfolie
Kruidenzout
Vers gemalen zwarte peper
1/2 knolselderij, geschild en in plakken van ½ cm

De stoofpot
1 pastinaak (ca. 200 gram)
½ prei, alleen het witte gedeelte
1 gele ui
1 tl dillezaad
Een snufje gedroogde tijm
1 klein teentje gepelde knoflook
1 el losse groentebouillonpoeder
2 laurierblaadjes
8 witte peperkorrels
Voldoende water om de groenten onder water te zetten , plm. 1 liter

Later bij de stoofpot
1,5 dl plantaardige melk zoals cashewmelk, room van rijst of soja (gewone slagroom kan ook)
2 el vers citroensap
1 el agave
Zout en gemalen witte peper
2 tot 3 dl fijngesneden dille

Serveer er eventueel gekookte aardappel en gekookte lente-uitjes bij.

Hoe maak ik dillkött?
Begin met de zoetzure marinade: doe alle ingrediënten behalve de wortels in een pan. Laat alles even aan de kook komen en zorg dat alles goed gemengd is. Laat het geheel afkoelen. Dit kan gemakkelijk een dag van tevoren  worden voorbereid en in de koelkast worden bewaard zodat het ook echt koud is. Schil vervolgens de wortelen en snijd ze in lange plakken met behulp van een dunschiller. Bewaar de overgebleven kern van de wortel voor de stoofpot. Als de marinade volledig koud is kunnen de wortels er in. Het is belangrijk dat alles bedekt is met de marinade. Zet het daarna in de koelkast. De wortelen moeten minstens 2 tot maximaal 8 uur marineren. Voor het serveren laat je de wortelen uitlekken in een vergiet. De marinade wordt dan weggegooid.

Begin daarna aan de marinade voor de knolselderij: doe alle ingrediënten in een kom. Voeg de plakken knolselderij toe en zorg dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Zet dit ook even weg in de koelkast. Was en schil voor de stoofpot de groenten. Snijd de pastinaak, prei en ui in plakken van ½ cm. Doe alles in een pan, ook de kruiden. Vul de pan met genoeg water om de groenten en kruiden te bedekken en doe een deksel op de pan. Laat de stoofpot ongeveer 10 – 15 minuten koken zodat de groenten nog een bite hebben. Haal met een schuimspaan de helft van de groenten uit het mengsel en zet het even apart in een schaal. Laat de rest van de groenten zonder deksel koken tot alles volledig zacht is. Haal dan de laurierblaadjes er uit en maak de mix in de pan fijner met een staafmixer. Wanneer je een puree hebt kun je de plantaardige melk of room toevoegen en mix het dan even tot je een heerlijke saus hebt. Als je de saus iets wilt indikken kun je hem even laten sudderen. Houd de saus daarna een beetje warm terwijl je doorgaat met de rest.

Doe de aardappels in een pan met water en een beetje zout. Als ze bijna klaar zijn voeg je de lente-uitjes toe en laat ze samen enkele minuten koken tot ze zacht zijn. Giet de aardappelen en uitjes goed af. Ga daarna verder met de groenten. Verhit een grote koekenpan. Doe er als de pan heet is wat zonnebloemolie in. (hiermee voorkom je het spatten voor een deel). Doe de plakken knolselderij in de pan en bak ze aan beide kanten op hoog vuur. Bak door tot ze zacht worden maar nog net een bite hebben. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Leg ze dan even weg op een bord.

Voeg het citroensap, agave, zout en de gemalen witte peper toe aan de saus. Zorg dat het goed gekruid is. Er moet nu een milde zoete en zure smaak te zijn die je eventueel kunt balanceren met zout. Voeg de fijngesneden dille vlak voor het opdienen toe , en dan is het klaar! Doe de aardappel, gekookte lente-ui, gebakken knolselderij en de apart gezette groenten van de saus op een bord.  Giet de saus over de groenten, waardoor de groenten ook weer warm worden. Vervolgens doe je de uitgelekte wortelen er bovenop. Met wat extra dille, zout en peper is het helemaal af en kan het genieten beginnen.

Ga jij de dillkött maken? Deel met ons jouw creatie via Facebook of Twitter, we zijn benieuwd!

1 Reacties

Bedankt voor de receptuur, ziet er lekker uit, ga het zeker proberen!

12:13 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.