Tomatenstoof met aubergine
Karlijn Swaen

Tomatenstoof met aubergine

maandag 07 oktober 2024
Naar recept
Zin in een hartverwarmend gerecht, maar geen zin om uren in de keuken te staan? Deze heerlijke aubergine-tomatenstoof vol met smaakvolle ingrediënten zet jij zo op tafel! Deze stoof heeft een lekkere bite door de gebakken uienringen en geroosterde hazelnoten. Terwijl de aubergine-tomatenstoof staat te sudderen kun je ook nog eens aan de slag met een salsa en peterselie-yoghurt. Serveer de stoof met bulgur! Eet smakelijk.

Tomatenstoof


We kennen natuurlijk allemaal wel een shakshuka, misschien wel het meest bekende tomatenstoof-recept dat er is. Maar onderstaand recept bewijst maar weer dat je er nog veel meer mee kunt. Tomatenstoof is een veelzijdig gerecht waar je je creativiteit op kwijt kunt. Denk aan het toevoegen van aubergine, courgette of zelfs kikkererwten voor extra textuur en voedingsstoffen. De basis, vaak een combinatie van rijpe tomaten, knoflook en uien, is een perfecte basis, waar je naar eigen wens veel aan kunt toevoegen.


Daarnaast is tomatenstoof niet alleen smakelijk, maar ook nog eens gezond. Tomaten zitten vol antioxidanten, zoals lycopeen. Lycopeen staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder het bevorderen van de hartgezondheid en het bestrijden van ontstekingen.

Waar maken we deze tomatenstoof mee?


We maken dit gerecht met de volgende ingrediënten:




  • Aubergine: We love veggies, dus hoe meer hoe beter! Aubergines voegen we toe omdat deze smaken van de andere ingrediënten goed opnemen en zorgen voor een extra bite.




  • Bulgur: is een voedzaam graan dat zorgt voor een stevige basis in dit gerecht. Het is rijk aan vezels en eiwitten, wat het tot een vullende optie maakt.




  • Hazelnoten: voegen een knapperige textuur en een rijke, nootachtige smaak toe aan het gerecht.




  • Kruiden: we voegen komijn-, koriander, en chilipoeder toe om de tomatenstoof te voorzien van een rijke smaak en een lichte pit.




  • Zelfgemaakte abrikozen salsa: Deze salsa voegt een heerlijke zoete en frisse smaak toe aan het gerecht, met een perfecte balans tussen de zachte, chewy textuur van de gedroogde abrikozen en de sappige tomaten.




  • Peterselie-yoghurt: De peterselie-yoghurt voegt een romige, verfrissende component toe aan het gerecht, waardoor het een mooie balans krijgt met de hartige smaken van de stoofpot.



Ingrediënten

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de tomatenstoof

Voor de salsa

Voor de peterselie-yoghurt

Benodigdheden

Bereidingswijze

Stap 1

Bereid de bulgur volgens de instructies op de verpakking.

Stap 2

Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin in 15 minuten de uien goudbruin. Voeg dan de bulgur toe en bak het geheel nog 5 minuten.

Stap 3

Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoge temperatuur en rooster de hazelnoten 8 minuten tot ze beginnen te verkleuren. Roer regelmatig om.

Stap 4

Doe alle ingrediënten voor de salsa in een keukenmachine en pulseer tot een gladde substantie. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5

Meng de ingrediënten voor de peterselie-yoghurt in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Stap 6

Verhit een grote scheut olijfolie in een hapjespan op hoge temperatuur en bak de knoflook, komijnpoeder, korianderpoeder en chilipoeder 1 minuut of totdat deze beginnen te geuren. Voeg dan de aubergineblokjes toe en roerbak de aubergine 8 minuten totdat deze zacht begint te worden. Voeg dan de salsa toe en bak deze 4 minuten mee. Proef de aubergine-tomatenstoof en breng op smaak met zout en peper.

Stap 7

Verdeel de bulgur over de borden, gevolgd door de aubergine-tomatenstoof en de salsa. Garneer met peterselie en de geroosterde hazelnoten en serveer met de peterselie-yoghurt.

Heb jij deze tomatenstoof met aubergine ook gemaakt?

Verras ons met een foto van jouw creatie op Instagram door ons te taggen via @dehippevegetarier of #dehippevegetarier. Of laat een reactie achter op Facebook! Wij zijn benieuwd!

Op zoek naar een recept voor aubergine van de barbecue? Probeer dan eens dit heerlijke recept!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Hi, klopt het recept wel? Er staat knoflook in de salsa echter in de omschrijving staat; bak de knoflook, komijnpoeder, korianderpoeder Wat lekker maar niet wow

11:35 19 januari 2024

Hi Daphne, Dankjewel voor de reactie! De knoflook voor in de salsa gaat bij stap 4 in de keukenmachine met de overige producten voor de salsa! De knoflook waar jij op doelt gaat bij stap 6 met de overige kruiden in een koekenpan, deze ingrediënten staan iets hoger. We categoriseren de ingrediënten altijd per onderdeel van het recept. Dus het knoflookteentje in de salsa is een ander knoflookteentje wat mee wordt gebakken met de aubergines! Liefs, Karlijn

11:35 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.