Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Het perfecte voorbeeld van klein maar krachtig: knoflook. Dit kleine bolletje geeft niet alleen lekker veel smaak, het zit ook vol gezonde voedingsstoffen. Knoflook staat dan ook al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Benieuwd wat die stoffen allemaal voor je lichaam doen? Onze gastbloggers van Puur Figuur vertellen jullie er alles over.

Bomvol voedingsstoffen
Waar denk jij aan bij superfoods? Exotische besjes en dure poeders? Superfoods zijn ook gewoon tussen de normale boodschappen te vinden. En knoflook is er een van. Knoflook zit namelijk bomvol antioxidanten, vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld:
– Vitamine B6
– Vitamine C
– Mangaan
– Selenium
– Calcium
– Koper
– Kalium
– Fosfor
– IJzer

Zeg maar dag tegen ontstekingen
Knoflook heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Dat is te danken aan de allicine die erin zit. Een krachtig stofje dat ontstekingen kan voorkomen, verminderen én genezen! Let op: van deze ontstekingsremmende werking profiteer je alleen als je knoflook rauw eet. Bij verhitten gaat allicine verloren. Maak dus lekkere dips en dressings met rauwe knoflook. En laat die niet te lang staan voor je ze opeet, dat doet de allicine namelijk ook geen goed.

Boost je immuunsysteem
Knoflook draagt bij aan een sterk immuunsysteem. Dat bleek bijvoorbeeld uit een groot onderzoek dat 12 weken duurde. Bij dit onderzoek kreeg één groep een knoflooksupplement en de andere groep een placebo. Bij de groep die het knoflooksupplement kreeg, kwamen maar liefst 63% minder verkoudheden voor tijdens de onderzoeksperiode. En de proefpersonen die wel verkouden werden waren ook nog eens een stuk sneller van hun verkoudheidssymptomen af. 1,5 dag maar, terwijl dat in de placebogroep 5 dagen was.

Budget detox
Detoxen hoeft niet duur te zijn. Knoflook is hier namelijk een hele goede hulp bij. Knoflook is zeer rijk aan zwavel. Zwavel bindt zware metalen aan zich, waarna ze je lichaam verlaten. Zware metalen is een verzamelterm voor metalen zoals kwik, cadmium, lood, arseen en tin. Ze komen via voeding ons lichaam binnen. Krijg je er veel van binnen en ontgift je lichaam niet goed? Dan kan dit heel schadelijk zijn. Bewijs voor de ontgiftende werking van knoflook werd gevonden tijdens een onderzoek onder medewerkers van een autobatterijfabriek. Door hun werk werden zij blootgesteld aan lood. Knoflook hielp om het lood in hun bloed met maar liefst 19% te verlagen. Ook verminderde de symptomen van loodvergiftiging. Helemaal mooi: drie porties knoflook bleek zelfs beter te werken tegen de symptomen dan het medicijn D-penicillamine.

Gezonde bloeddruk
Hart- en vaatziektes komen ontzettend veel voor. Ze zijn zelfs de meest voorkomende doodsoorzaak. Het goede nieuws is dat je zelf veel kan doen om je risico op hart- en vaatziektes te verkleinen. En je raadt het waarschijnlijk al… knoflook helpt daar ook bij. Een hoge bloeddruk is namelijk een belangrijke risicofactor en knoflook helpt om je bloeddruk gezond te houden. Ook hierbij blijkt knoflook een gewaagde tegenstander te zijn voor medicatie: gerijpt knoflookextract bleek net zo efficiënt als het medicijn Atenolol.

Betere sportprestaties
Fanatiek sporter? Dan is dit gezondheidsvoordeel extra interessant voor jou. Knoflook kan helpen om je sportprestaties te verbeteren. De Grieken waren hier eeuwen geleden al van overtuigd en wetenschappers denken dat ze inderdaad gelijk hadden. Onderzoek wijst er namelijk op dat knoflook kan helpen om ons uithoudingsvermogen te verbeteren.

Om te onthouden
Knoflook is klein, maar heeft grote gezondheidsvoordelen. Het…
– Zit bomvol voedingsstoffen;
– Helpt tegen ontstekingen;
– Draagt bij aan een sterk immuunsysteem;
– Helpt je lichaam om te ontgiften;
– Is gunstig voor je bloeddruk;
– Kan je uithoudingsvermogen verbeteren.

Belangrijk: knoflook is een sterk huismiddeltje tegen allerlei kwaaltjes, maar vraag altijd advies aan een arts als je gezondheidsproblemen hebt.

Bronnen: Jan Borlinghaus, Frank Albrecht, Martin CH Gruhlke, Ifeanyi D Nwachukwu, Alan J Slusarenko, Molecules, 2014. Sina Kianoush, Mahdi Balali-Mood, Seyed Reza Mousavi, Valiollah Moradi, Mahmoud Sadeghi, Bita Dadpour, Omid Rajabi, Mohammad Taghi Shakeri, Basic Clin Pharmacol Toxicol, 2012. Rizwan Ashraf, Rafeeq Alam Khan, Imran Ashraf, Absar A Qureshi, Pak J Pharm Sci, 2013. Naoaki Morihara, Mitsuyasu Ushijima, Naoki Kashimoto, Isao Sumioka, Takeshi Nishihama, Minoru Hayama, Hidekatsu Takeda, Biological and Pharmaceutical Bulletin, 2006. Naoaki Morihara, Takeshi Nishihama, Mitsuyasu Ushijima, Nagatoshi Ide, Hidekatsu Takeda, Minoru Hayama, Molecular Nutrition & Food Research, 2007.

Wist jij al dat knoflook zo’n krachtig bolletje is? En waar gebruik jij knoflook het liefst voor? Laat het ons weten in de reactie, op Facebook of op Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Dit wil je weten over knoflook
Article Name
Dit wil je weten over knoflook
Description
Het perfecte voorbeeld van klein maar krachtig: knoflook. Dit bolletje geeft niet alleen veel smaak, het zit ook vol gezonde voedingsstoffen.
Author