Print Friendly, PDF & Email

‘Vegetarisch eten zit in mijn genen!’ Wellicht heb je dit ook ooit gehoord? Wanneer iemands ouders vegetarisch eten zie je vaak dat dit wordt overgenomen door de kinderen, want ja het “zit in je genen”. Maar kan dat eigenlijk wel? Past vegetarisch eten bijvoorbeeld wel bij ons DNA? Wij deden een test bij Omniyou en delen hier onze ervaring.

Omniyou
Omniyou is een Nederlands bedrijf dat onderdeel is van Omnigen. Voor mensen die dit niet kennen: Omnigen is een technologisch bedrijf dat zich buigt over technische, medische, genetische én biologische vraagstukken voor allerlei verschillende bedrijven. Met behulp van de laatste wetenschappelijke en technologische inzichten helpen zij bedrijven met het zoeken naar antwoorden. Omniyou is een bedrijf voor consumenten die meer inzicht willen krijgen in hun eigen DNA.

Het doel van Omniyou is om wetenschappelijke kennis en onderzoeksresultaten vanuit de genetica te vertalen voor consumenten zonder genetische achtergrond. Zij vertalen dus eigenlijk jouw eigen genetische aanleg voor bijvoorbeeld overgewicht of een ijzertekort in de hoop dat met deze informatie mensen een gezondere leefstijl aannemen, passend bij hun eigen DNA.

Pakketten
Je kunt bij Omniyou drie pakketten kopen, allemaal met eigen doeleinden. Bij elke pakket neem je een DNA-test af middels een speekselswab. Met hun wetenschappelijke inzichten en up-to-date onderzoeken wordt deze speekselswab onder de loep gelegd en geanalyseerd tot in de kleinste details.

Zo kun je een Nutrigenomics rapport kopen waarbij er wordt gekeken naar jouw genetische aanleg met betrekking tot meerdere stofwisselingsprocessen van het lichaam. Denk hierbij aan of jij een genetische aanleg hebt voor het krijgen van overgewicht of een aanleg hebt voor een tekort aan bepaalde micronutriënten. Ook is er een Athleticogenomics rapport te koop waarbij er wordt gekeken naar jouw DNA en eigenschappen die van invloed kunnen zijn op je sportprestaties. Erg interessant voor alle sporters onder ons!

Ben jij iemand die veel stress ervaart of moeite heeft met slapen? Dan is het Somnogenomics en Stress-genomics rapport iets voor jou! Hierbij wordt gekeken naar hoe jouw lichaam omgaat met stress of bijvoorbeeld reageert op de inname van cafeïne. Hiernaast kun jij jouw pakket nog uitbreiden met een analyse van de huid, met name van het gezicht. Hiermee krijg je meer kennis over de genetische aanleg voor bijvoorbeeld huidveroudering. Als laatste kan je kiezen om aan je pakket een Neancestry rapport toe te voegen. Dit is een rapport waarbij je een kijkje krijgt in het overgeërfde DNA van je verre, verre voorouders.

Onze ervaring
Wij hebben onlangs allemaal een test mogen uitvoeren van Omniyou. Wij moeten zeggen dat we enorm verrast zijn door de hoeveelheid informatie die we kregen over ons eigen DNA. We kozen voor het pakket complete waarbij alle bovenstaande rapporten zijn inbegrepen. Zo zijn wij erachter gekomen dat sommigen van ons bijvoorbeeld een hoge aanleg hebben voor een tekort aan ijzer of dat de ander een hoger risico heeft op een hogere bloeddruk door zoutgevoeligheid. Daarnaast zijn we ook te weten gekomen dat sommige meiden van ons beter ietsje minder koffie kunnen drinken, een havercappu’tje minder dus voor ons!

De test is enorm makkelijk uitvoerbaar. ’s Ochtends vroeg, voor het tandenpoetsen en eten/drinken, neem je de test af. Hierbij gebruik je een wattenstaafje (nee, het was geen coronatest) die je dertig keer langs beide binnenkanten van je wang moet halen. Hierna stop je het in een buisje en verstuur je het met de post naar Omniyou. Je maakt een eigen account aan op de website en zo heb je jouw eigen portal. De testen bij Omniyou zijn volledig anoniem en de werknemers op het lab zien nergens namen staan. Door het aanmaken van je eigen account en het doen van je test wordt hier een nummer aan gekoppeld, waarvan alleen jij weet dat deze bij jou hoort. Is het toch nog eens een keer fijn om een nummertje te zijn!

De praktische tips die wij uit onze rapporten hebben meegenomen zijn anoniem hieronder opgesomd:

  • Letten op mijn zoutinname en ijzer
  • Zorgen dat ik genoeg vitamine C binnenkrijg
  • Minder vetinname en meer koolhydraten toevoegen aan mijn eetpatroon
  • Letten op de inname van mijn calcium en vitamine B12
  • Ik ga bloedprikken bij de dokter om te kijken of er tekorten zijn.
  • Mijn sportschema veranderen omdat ik meer inzicht heb gekregen in de werking van mijn spieren en VO2max

Wij hebben deze test als erg prettig ervaren. Wanneer we meer verduidelijking wilden over bepaalde uitkomsten konden we contact op nemen met werknemers van Omniyou. In je portal kun je zelf al doorklikken op de uitslagen en kun je precies zien welk gen is onderzocht en voor de bepaalde uitkomst zorgt. De informatie die Omniyou met je deelt gaat enorm diep en met deze uitkomsten in ons achterhoofd kunnen wij nu weloverwogen beslissingen maken in ons leven. Dit varieert van het bepalen van make-up reinigers tot het beslissen of we dat kopje koffie om vier uur nog wel of niet nemen. Maar ook hebben we meer inzicht op hoe we moeten eten en waar we extra op moeten letten. Wij raden een test van Omniyou bij iedereen aan!

Heb jij wel eens een DNA-test uitgevoerd bij Omniyou? Of ben jij geïnteresseerd geraakt? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

 

Summary
Past vegetarisch eten bij jouw DNA?
Article Name
Past vegetarisch eten bij jouw DNA?
Description
Past vegetarisch eten wel bij ons DNA? Hebben wij aanleg voor tekorten? Wij deden een DNA-test bij Omniyou en delen hier onze ervaring.
Author