REVIEW: Belinda's Italiaans bakboek
Anne Brouwer

REVIEW: Belinda's Italiaans bakboek

dinsdag 13 juni 2023
Houd jij ook van alles wat met Italië te maken heeft? Belinda MacDonald in ieder geval wel. Ze houdt zelfs zo veel van het Zuid-Europese land dat ze een heel kookboek wijdt aan de Italiaanse keuken. Belinda en haar man houden beide enorm veel van Italië en reizen daarom meerdere keren per jaar af naar het zuiden om nieuwe ingrediënten en gerechten te ontdekken en kookcursussen te volgen. Uit hun passie voor 'la cucina Italianais' eerder al een restaurant geboren en nu ook dit kookboek! In dit boek vind je alle ins en outs voor het bakken van authentieke pizza’s, pane (broodjes), apperitiefkoekjes en dolci (nagerechten). Met Belinda’s hulp zet je thuis zelf een heerlijke Italiaanse maaltijd op tafel. Perfect voor wanneer je bezoek hebt of jezelf even helemaal wilt verwennen! Lees snel verder als je benieuwd bent naar onze ervaringen met Belinda’s Italiaans bakboek.

Inhoud en structuur
Dit kookboek behandelt alle tips en tricks voor het bakken van Italiaanse pizza’s, pane, apperitiefkoekjes en dolci. Het boek begint met een leuk voorwoord van Belinda waarin ze beschrijft hoe ze als Australische op de Italiaanse keuken verzot is geraakt, en door die passie zelfs haar eigen Italiaanse restaurant heeft geopend. Belinda is lang bezig geweest met het perfectioneren van haar eigen gerechten en begint het boek met tips om jouw pizza en Italiaans brood ook zo authentiek en lekker mogelijk te maken. Kleine dingen zoals het gebruik van zelfgekweekte giststarter en de correcte bloem kunnen je pizza maken of breken!

De eerste categorie recepten die in het boek aan bod komt, zijn de pizza’s! Belinda werkt zelf graag seizoensgebonden ingrediënten en dat is in dit gedeelte van het boek goed terug te zien. Alle pizza’s zijn onderverdeeld in seizoenen en zijn belegd met seizoensgebonden ingrediënten zoals bijvoorbeeld pastinaak. Het leuke aan de voorgestelde pizza toppings is dat er veel vegetarische opties tussen zitten en dat de pizza toppings met vlees of vis heel makkelijk vega te maken zijn.

Na het hoofdstuk over de pizza’s, volgt de pane. In Italië speelt brood een enorm belangrijke rol bij elke maaltijd. Italië kent dan ook ruim 400 verschillende broodsoorten. Dit hoofdstuk geeft de lezer inzicht in hoeveel verschillende soorten brood er in Italië zijn. Daarnaast staan er in het boek ook nog zogenaamde apperitiefkoekjes. Aperitiefkoekjes zijn eigenlijk harde broodjes, die je best lang kunt bewaren in een afgesloten doos. Heel lekker bij een soepje, maar ook bij het aperitief! Natuurlijk kunnen de dolci in een boek over de Italiaanse bakkunsten niet ontbreken! In dit hoofdstuk staat een selectie zoete lekkernijen uit de Italiaanse keuken, zoals amaretti en tiramisu.

Lay out
De cover geeft een goede indruk van wat Belinda’s Italiaans bakboek in petto heeft. Er staat een selectie heerlijke recepten op die ook later in het boek terugkomen. De sfeer van het boek past goed bij de Italiaanse keuken. De focus ligt op het gerecht en er worden geen franjes of felle kleuren in de recept foto’s gebruikt. Elk gerecht bestaat uit één pagina met ernaast een foto. Er zijn enkele recepten die afwijken. Die gerechten hebben een grote foto achter het recept en neemt in dat geval ook 2 bladzijden in. De recepten zijn goed opgebouwd met een leuke intro over de origine van het recept en meer informatie over porties en benodigde keukenapparatuur. Het enige wat hier mist is de benodigde tijd om het recept te maken.

Verder is het boek goed opgedeeld in verschillende categorieën, waardoor het makkelijk is een recept te vinden. De categorieën staan in een logische volgorde.


Recepten
Een groot deel van de basis ingrediënten voor de recepten kun je zelf maken, zoals de giststarter voor het brood-en pizzadeeg. Dit neemt natuurlijk wel meer tijd in beslag. Je kunt eventueel ook gist uit de supermarkt gebruiken. De recepten zijn dus in veel gevallen zo moeilijk of makkelijk te maken als je zelf wilt. De meeste ingrediënten zijn makkelijk terug te vinden in de supermarkt. Enkel de diverse sterktes bloem die in dit boek genoemd worden, zouden nog wel eens moeilijk te vinden kunnen zijn, omdat die niet altijd op de verpakking vermeld staan. Verder is de bereiding goed uitgeschreven waardoor de gerechten makkelijk te bereiden zijn.

Al met al...
Wij vonden Belinda’s Italiaans bakboek ontzettend leuk en weten zeker dat elke flexi-of vegetariër net zo enthousiast wordt van dit boek. Ben jij net zo gek op de Italiaanse keuken als wij? Dan is dit kookboek zeker wat voor jou!

Benieuwd geworden naar ‘Belinda’s Italiaans bakboek‘ of heb je dit kookboek al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram of in een reactie. We horen het graag!


Belinda’s Italiaans bakboek

Bol.com | Libris

9789401487139
Belinda Macdonald

€25,99 | Lannoo0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.