...

REVIEW: Het Wildplukboek

door | 18 apr 2023 | De Hippe Vegetariër, Kookboeken

Print Friendly, PDF & Email

Stap de wilde wereld van eetbare planten binnen en ontdek de culinaire mogelijkheden die deze verborgen schatten te bieden hebben. Niets is zo fascinerend als het verkennen van de bossen en het plukken van verse planten en paddenstoelen om deze te verwerken in heerlijke gerechten. Ben Brumagne, oprichter van Forest to Plate, was een van de eerste in de Lage Landen die wildplukken op de kaart zette en heeft zich grondig verdiept in deze kunst. In zijn nieuwe kookboek ‘Het Wildplukboek‘ bundelt hij niet alleen zijn uitgebreide kennis van eetbare planten, maar deelt hij ook prachtige verhalen en persoonlijke ervaringen. We konden het natuurlijk niet laten om een kijkje te nemen in dit boek en jou te vertellen wat we ervan vonden! 

Inhoud en structuur

Dit boek is geen echte veldgids, botanische bijbel of verhalenbundel, je kunt het beter bekijken als een inspiratiebron” zegt Ben in het voorwoord. Hij hoopt zijn lezers op weg te helpen, net zoals hij jaren geleden zelf de weg naar een wilde en authentieke keuken ontdekte. Het eerste hoofdstuk dient als inleiding en bevat belangrijke informatie om je eerste stappen in wildplukken succesvol te maken, zoals wat je allemaal nodig hebt en welke wildplukregels je moet naleven om de natuur te respecteren. Ook krijg je inzicht in wilde planten en worden de verschillende plantenfamilies uitgelegd. In het daaropvolgende hoofdstuk komen de belangrijkste planten en bijbehorende gerechten aan bod, ingedeeld per maand van april tot oktober. Het kookboek sluit af met een handige index waarin je alle planten snel en gemakkelijk kunt opzoeken. Dit kookboek is onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in wildplukken en de culinaire mogelijkheden van de natuur wilt ontdekken.

Lay-out

Dit boek gaat niet alleen over koken, maar richt zich vooral op het wildplukken van bloemen en planten uit de natuur. Dat wordt meteen duidelijk als je naar de prachtige cover kijkt, waarop Ben afgebeeld staat terwijl hij op zoek is naar de mooiste planten en bloemen in het bos. Het boek heeft een redelijk dikke, maar handzame uitvoering, zodat je het gemakkelijk mee kunt nemen tijdens je plukavonturen. De vele foto’s van bloemen en planten in hun natuurlijke omgeving worden afgewisseld met foto’s van heerlijke gerechten, op een landelijke en natuurlijke manier gestyled. Hierdoor krijg je echt het gevoel dat de ingrediënten puur en ongerept zijn! Bij elke bloem staat een prachtige tekening. Het boek is fijn en duidelijk geschreven, met natuurlijke kleuren en zonder onnodige tierelantijntjes of felle kleuren.

Recepten

Voorafgaand aan elk recept wordt elke plant nauwkeurig beschreven. Zo vind je een uitgebreide omschrijving van de plantenfamilie, inhoudsstoffen, smaak, eetbare delen en waar ze te vinden zijn. Bovendien leer je over de verschillende toepassingen van de plant in de keuken. Maar ook niet geheel onbelangrijk: je krijgt informatie over de gevaarlijke lookalikes van de plant, zodat je zeker weet dat je alleen de juiste planten mee naar huis neemt. De recepten zijn bijna allemaal vegetarisch en gemakkelijk te bereiden. Het drogen van bloemen duurt natuurlijk wat langer, maar de andere bereidingsstappen zijn eenvoudig en vereisen niet te veel ingrediënten, wat het koken met wilde planten nog aantrekkelijker maakt!

Al met al…

‘Het Wildplukboek’ van Ben Brumagne is een inspirerend kookboek en een onmisbare handleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in wildplukken. Het boek is goed gestructureerd en biedt belangrijke informatie voor beginners, terwijl ook meer ervaren wildplukkers hun kennis kunnen uitbreiden met de uitgebreide beschrijvingen van planten en bijbehorende gerechten. Voor ieder wat wils!

Benieuwd geworden naar ‘Het Wildplukboek‘ of heb je dit kookboek al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram of in een reactie. We horen het graag! 

Het Wildpluk boek
bol.com | Libris
Ben Brumagne
25,99 | Lannoo

 

Summary
REVIEW: Het Wildplukboek
Article Name
REVIEW: Het Wildplukboek
Description
Stap de wilde wereld van eetbare planten binnen. Het nieuwe kookboek van Ben Brumagne 'Het Wildplukboek' leert jou hier alles over!
Author
Tessa Emmen
Volg Tessa

Tessa Emmen

Experimenterende foodie at De Hippe Vegetariër
Bij onze stagiair staat gezonde voeding altijd centraal. Tessa verzorgt de lekkerste glutenvrije gerechten wegens haar coeliakie. Dit heeft er voor gezorgd dat Tessa erg creatief is geworden met koken en ze experimenteert er dan ook op los om gezonde en volwaardige maaltijden voor te schotelen. Tessa kijkt altijd elk jaar uit naar de zomer, zodat zij weer alle ijssalons van Amsterdam kan uitproberen.
Tessa Emmen
Volg Tessa

Latest posts by Tessa Emmen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt