...

Veggie Hero: Interview met blogger Nina Olsson

door | 26 nov 2018 | De Hippe Vegetariër, Flexitarisch, Inspirerende Foodies, Interview, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Nina Olsson, pionier op het gebied van vegetarisch eten, blogger en kookboekenschrijfster. Op haar prachtige blog ‘Nourish Atelier’, lees je over Nina haar reizen en bevindingen over vegetarisch eten. Ze neemt je mee in haar verhaal door de romantische fotografie van het eten en de omgeving. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder over Nina’s weg naar het vegetarisme.

Wanneer ben je zelf vegetariër geworden? Wat was voor jou de belangrijkste reden hiervoor?
Ik begon geleidelijk vegetariër te worden in mijn twintiger jaren. Aanvankelijk was het instinctief, ik voelde me niet aangetrokken tot vlees in tegenstelling tot gaargekookte peulvruchten en groenten. Dat sprak me veel meer aan. Ik vond dat het een gezondere keuze was en het zien van verpakt vlees in de winkels was een onprettig gezicht. In de loop der jaren ben ik overgegaan op een ethisch standpunt, ik ben van mening dat het niet goed is om dieren te eten of dieren in industriële samenstellingen te houden voor humane consumptie. Alle wetenschap wijst erop dat het geen gezonde keuze is voor mensen of de planeet om vlees te eten in de schaal die we vandaag de dag doen. Het is volkomen logisch om vandaag vegetariër te zijn.

Had je op dat moment andere vegetarische voorbeeldfiguren in je omgeving of heb je het echt zelf moeten uitvinden?
Ik ging vooral op eigen gangetje experimenteren met vegetarisch eten. Dit was voor de grote trend van veganisme en tijdens de tijd dat vegetarisme nog steeds heel alternatief was. Ik denk dat het hielp dat ik graag in de keuken stond en veel experimenteerde. Daarbij ben ik blij dat ik familie en vrienden heb die mijn vegetarische gerechten waarderen en die nog niet hebben geklaagd.

Herinner je nog het eerste moment dat je dacht: hé, er begint iets te veranderen, vegetarisch eten wordt nu echt een maatschappelijke trend?
Ik denk dat het net kwam na de grote trend met gezond eten. De beweging van gezonde voedingsmiddelen verhoogde, waarop vegetarisch eten volgde, omdat plantbased food de gezondste manier is om te eten. Ik herinner me dat ik tien jaar geleden de blogs van Sarah Brittom en Green kitchen had gelezen en besefte dat het vegetarisme mainstream was geworden.

Wanneer is vegetarisch eten jouw werk geworden, hoe heeft dat zich ontwikkeld? Was dat altijd al jouw doel of ben je erin gerold?
Ik werkte een paar jaar samen met food magazines, waar ik de inhoud stileerde en kunstgerichte recepten voorstelde. Een van de titels van tijdschriften waarmee ik heb gewerkt, had een meer ethische en groene boodschap dan de andere. Ik leerde meer over biologische landbouw en duurzame voedselproductie. Terwijl ik met voedingsbladen bleef werken, besefte ik mij dat geen een van hen een filosofie had waar ik echt achter kon blijven staan. Ik hielp met het promoten van vlees en ander voedsel waar ik me niet comfortabel bij voelde, dus ik begon mijn blog en Instagram-feed in 2013. Ik begon met vegetarische recepten te delen om mijn andere werk tegen te werken. Het ging heel snel vanaf dat moment, ik kreeg opdrachten om recepten te maken en het boek volgde snel.

Wat is de boodschap die je wilt uitdragen met jouw vegetarische activiteiten?
Ik wil dat mensen genieten van vegetarisch eten omdat het heerlijk is. Het is goed voor de wereld, voor je gezondheid en het moet ook gaan over de ervaring van liefde voor onwijs lekker en spannend voedsel. Op deze wijze kunnen mensen volhouden om elke dag vegetarisch te eten, om niet te ‘moeten’ maar vegetarisch te kiezen.

Wat voor rol speelt vegetarisch eten in jouw gezin/omgeving? Eet het gezin bijvoorbeeld vegetarisch mee, of hoe ga je hiermee om?
Ze zijn allemaal supporters van de vegetarische keuken bij ons thuis. We hebben een afspraak om geen vlees te kopen en het mee naar huis te nemen. Maar er zijn verder geen strikte regels. Als mijn kinderen of partner vlees willen, eten in een restaurant of bij een van onze vrienden thuis, kunnen ze dat doen als ze willen. Mijn dochter zal altijd vegetarisch eten kiezen als ze uit eten gaat, maar mijn stiefzoon niet. En dat is prima, hij mag zelf de keuze maken.

Waar zie je jezelf over 10 jaar? En hoe is het dan gesteld met de vegetarische keuken in Nederland?
Nederland is altijd vooruitstrevend geweest in planeetvriendelijk voedsel. Ik denk dat de hoge snelheid waarmee onze supermarkten het vegetarisch eten omarmen slechts een begin is. Ik ben er zeker van dat de vleesproductie zal krimpen en er ruimte gemaakt wordt voor spannend vegetarisch eten. Zelf ben ik sinds een paar jaar ook bezig met reisjournalistiek en fotografie, ik hoop dat nog steeds te doen en in combinatie met kookboeken schrijven. Daarnaast heb ik een droom om een ​​restaurant te beginnen en een eigen winkel.

Een paar kleine vragen:

Wie is nu jouw vegetarische inspiratiebron/held?

Al hoewel hij geen vegetariër is, blijft Yotam Ottolenghi mijn belangrijkste inspiratiebron. De stijl van kleurrijke, bombastische smaken prikkelt me ​​enorm.

Wat is jouw lievelings vega kookboek/blog?
Mijn favoriete kookboeken zijn Plenty van Yotam Ottolenghi, Anna Jones ‘Een moderne manier van eten’, Amy Chaplins en At home in the Whole Food Kitchen.

Met welke groente kook je het liefst?
Ik word enthousiast van venkel en bloemkool.

Heb je een all time favoriet vegetarisch recept, wat je bijvoorbeeld altijd serveert voor vrienden of op feestjes? Zo ja, wat is het?
Op dit moment is het de Involtini, miso geglazuurde aubergine of de summer rolls van Feasts of Veg, maar in de winter zou ik zelfgemaakte pasta maken met een heerlijke champignon-ragu of de Pea farotto met rokerige shiitake en chai-saus, ook van Feasts of Veg. Voor een eenvoudig samen zijn tijdens een weekdag zou ik de loyale linzen uit Bowls of Goodness halen.

Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende vegetariër?
Investeer in goede kookboeken voor inspiratie, ga naar markten en kwaliteitssupermarkten voor inspirerende producten.

Ben jij net zoals Nina een echte Veggie Hero of ken je iemand die alles weet over de vegetarische keuken? Laat het ons weten in een reactie, of via Facebook, Instagram of Twitter. We horen jouw verhaal graag!

Summary
Veggie Hero: Interview met blogger Nina Olsson
Article Name
Veggie Hero: Interview met blogger Nina Olsson
Description
Wij zetten ‘veggie heroes’ in de spotlight: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten in Nederland. Deze week: Nina Olsson.
Author
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Daniëlle van Kampen

Creatieve Foodie at De Hippe Vegetariër
Daniëlle studeert Voeding & Diëtetiek, houdt van uitgebreid koken met vrienden, is sportfreak ten top en bezoekt in haar vrije tijd hotspots binnen- en buiten Nederland om de nieuwste food en fashiontrends te ontdekken, en dit vervolgens te delen via een leuke Instagrampost met andere foodies en fashionista's!
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Latest posts by Daniëlle van Kampen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt