Kookboek: De suikerarme keuken
Mariëlle van Stek

Kookboek: De suikerarme keuken

woensdag 25 juli 2018
De suikerarme keuken is een nieuw kookboek dat laat zien dat je lekker en gezond kunt koken zonder verborgen suikers. Het gaat in dit boek over koken zonder de toegevoegde, kunstmatige suikers die in tal van producten zitten. De suikerarme keuken geeft je tips voor slimme alternatieven voor suiker en beschrijft een hoop recepten waar je geen suiker aan toe hoeft te voegen. Dit geldt voor zowel hartige als zoete gerechten!

Filosofie
Dit boek laat zien dat suikerarm eten kan. Met de achtergrondinformatie over suiker weet je hoe het suiker-verhaal ook alweer in elkaar zit en wat je beter wel en niet kunt eten. De alternatieven die ze geven voor kunstmatige suikers, helpen je op weg bij het bereiden van puur eten. De recepten in dit boek zijn eenvoudig en vrij 'gewoon'. Ideaal voor degene die wilt leren om juist normale gerechten suikerarm klaar te maken!

Geen kunstmatige suikers
Suikerarm eten slaat op eten zonder toegevoegde, kunstmatige suikers. De recepten bevatten wel gewoon verschillende soorten fruit (en dus fruitsuikers) en andere natuurlijke suikers in bijvoorbeeld honing en dadels. Dit boek is dus niet geschikt als je compleet suikerarm wilt eten, maar wel als je wilt leren koken zonder kunstmatige, toegevoegde suikers. Let wel op: elk soort suiker wordt door je lichaam hetzelfde verwerkt. Het verschil is echter dat in producten als honing, dadels of fruit ook een hoop andere goede stoffen zitten, die 'leeg' suiker als witte kristalsuiker niet bevatten. Die suiker is namelijk geraffineerd en daarmee alle natuurlijke vezels, vitaminen en mineralen al verloren. Agavesiroop, een alternatief voor kristalsuiker, is bijvoorbeeld veel zoeter dan suiker, waardoor je er minder van nodig hebt en het vezelrijker is dan gewone suiker!

Recepten
De recepten zijn opgedeeld in hoofdstukken. De hoofdstukken lopen in de volgorde van hoe je ook eet op een dag. Sommige gerechten zijn vrij basic - maar fijn om er een suikerarm recept voor te hebben - tot iets creatiever. Het hoofdstuk 'Ontbijt' bevat recepten voor o.a. zelfgemaakte jam en chocoladepasta, havermout, bananenbrood, kokospannenkoekjes en ontbijtpizza met een eitje, spinazie en avocado. 'Tussendoortjes' heeft recepten van energieballetjes, barbecuenootjes tot chocolademuffins en mangosnoep. 'Lunch & Diner' beschrijft niet heel veel bijzondere vegetarische gerechten. Er zitten een aantal fijne salades en leuke onderdelen zonder suiker in het hoofdstuk, zoals kimchi (gefermenteerde kool) of ketchup. In 'Drankjes' vind je gezonde sapjes, limonades en zelfgemaakte ijsthee. Een goed alternatief voor verfrissende drankjes zonder suiker! Het laatste hoofdstuk 'Desserts' bevat de meest uitdagende gerechten om zonder suiker te maken. Brownies, cheesecake, chocolademousse, appeltaart en citroensorbet kun je nu zonder kunstmatige suikers maken dankzij De suikerarme keuken!

Lay-out
De lay-out van De suikerarme keuken is rustig, met het recept op een witte achtergrond op de ene bladzijde en op de andere een grote foto van het gerecht. Zo weet je altijd wat je maakt en hoe mooi en kleurrijk het eruit ziet. De kleur in dit boek komt ook vooral uit de kleur van het fruit en andere mooie ingrediënten op de foto! De recepten en ingrediënten zijn overzichtelijk en goed te volgen. Handig!

Al met al...
De suikerarme keuken is een fijn boek voor wie lekker en gezond wilt koken met pure ingrediënten en zonder kunstmatige suikers. De recepten zijn niet ingewikkeld en de gerechten zijn vrij basic, maar dat is juist fijn voor degene die wilt beginnen met pure gerechten leren koken.

De suikerarme keuken
Sophie Matthys
€19,99
Uitgeverij New Book Collective

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.